Monday, November 15, 2010

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για το Facebook και τους bloggers




Ανταπόκριση στην "Ελευθεροτυπία" από το ΤΟΡΟΝΤΟ, Μάιος 2010.


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του Καναδά ψάχνει να βρεί τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να παρακολουθεί τα σχόλια που γράφονται στο Facebook και στα blogs για πολιτικά ζητήματα, έργα και αποφάσεις της, και να απαντά σε αυτά. Το πρόγραμμα τέθηκε κιόλας σε πιλοτική εφαρμογή στην Ανατολική Οχθη, όπου πολλή συζήτηση γίνεται αυτόν τον καιρό για το κυνήγι της φώκιας. Η κυβέρνηση ανέθεσε σε μία εταιρεία από το Τορόντο, την Social Media Group, να συγκεντρώνει πληροφορίες για τα όσα γράφονται σε διάφορα φόρουμ του Ιντερνετ από ανθρωπους που είναι εναντίον του κυνηγιού της φώκιας, ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει και αυτή καλύτερα τις δικές της θέσεις. Έτσι, όπως διαβάσαμε και στις εφημερίδες αυτές τις μέρες, «την επόμενη φορά που θα γράψεις τη γνώμη σου για κάποιο κυβερνητικό μέτρο στο Ιντερνετ, ετοιμάσου να λάβεις άμεση απάντηση από εκπρόσωπο της κυβέρνησης»!

«ΒΛΕΠΟΥΜΕ ότι η κυβερνηση αναγνωρίζει επιτέλους ότι εκατομμύρια Καναδοί συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική, μέσω των κοινωνικών δικτύων στο Ιντερνετ. Στο Facebook έχουν σχηματισθεί ομάδες δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, εκφράζουν τις ανησυχίες και τις απόψεις τους για τις αποφάσεις που λαμβάνονται, και δείχνουν έτσι ότι δεν είναι παθητικοί πολίτες και ότι θέλουν η γνωμη τους να ακουστεί. Μιλάμε, δηλαδή, για μία γενιά που πλέον έχει τον δικό της τρόπο άμεσης παρέμβασης στα δημόσια πράγματα του τόπου μας», δήλωσε στην εφημερίδα «Toronto Star» ο Μάϊκλ Γκάϊστ, καθηγητής νομικών στο Πανεπισήμιο Οτάβα, έχοντας ειδικότητα σε θέματα «Ιντερνετικού Νόμου».

ΤΟ 2007 ο καθηγητής Γκάϊστ έφτιαξε δικό του γκρουπ στο Facebook, στο οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 84.000 μέλη που τον υποστήριξαν στην προσπάθειά του να μην ψηφισθεί από τη Βουλή προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα. Οι επικριτές του νόμου αυτού ισχυρίζονταν ότι θα δυσκολέψει εξαιρετικά τον τρόπο που θα μπορούν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν, να αντιγράφουν και να μοιράζονται βιβλία, κινηματογραφικές ταινίες και ψηφιακούς δίσκους μουσικής που αγοράζουν. Με την παρέμβαση πολλών ομάδων από το Ιντερνετ, το νομοσχέδιο αυτό ανέβηκε στο Διαδίκτυο για «κοινωνική διαβούλευση», και θα επανέλθει στη Βουλή σε λίγες ημέρες.

ΒΕΒΑΙΩΣ, η «συμμετοχή» αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική του πληθυσμού, αφού υπερτερουν κατά πολύ οι νεώτερης ηλικίας άνθρωποι. Οι εκφραζόμενες, όμως,  στο Ιντερνετ θέσεις τους, θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν από τους πολιτικούς στη Βουλή, θα συζητηθούν και θα απαντηθούν είς βάθος, και ίσως επηρεάσουν και την τελική ψηφο τους. Τα συμβατικά μέσα ενημερωσης – εφημερίδες, ειδησεογραφικά πόρταλς, περιοδικά, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, βασίζουν πιά ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς τους σε όσα λέγονται και γραφονται στα «κοινωνικά δίκτυα» (Facebook κλπ), όπως και στα μπλογκς. Από αυτά, βγαινουν αρκετές ειδήσεις που «οι κανονικοί δημοσιογραφοι δεν βρίσκουν ή δεν γραφουν», όπως αναφερει ο καθηγητής Γκάϊστ, και το ευτύχημα, τουλάχιστον στην περίπτωση του Καναδά, είναι ότι οι περισσότεροι μπλογκερς και συμμετέχοντες στα φόρουμ των κοινωνικών δικτύων, είναι πολύ καλά ενημερωμένοι, οι πληροφορίες τους είναι τεκμηριωμένες, και λένε την άποψή τους καθαρά αλλά χωρίς ακρότητες και ύβρεις.

No comments:

Post a Comment

Κράτησα τη ζωή μου...

      Χρόνια Πολλά! Καλά και ευλογημένα. Σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια στην ζωή σου σε νοιάζετα...