Sunday, November 28, 2010

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ;



Ούτε να το σκέπτομαι θέλω. Όχι επειδή ανήκω, από τα δημοσιογραφικά μου γεννοφάσκια, στην έντυπη οικογένεια, αλλά επειδή πιστεύω ακράδαντα, με όλα τα ελαττώματα που μπορεί κάποιος να βρει στις σημερινές εφημερίδες, ότι είναι πολύ καλύτερες απ’ ότι τα παλιότερα χρόνια, που τόσο συχνά, και ανοήτως ρομαντικά, ωραιοποιούμε.

Η αναστολή από σήμερα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010, της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα», είναι ένα πλήγμα για τη χώρα. Ήταν μία από τις καλύτερες εφημερίδες που είχαμε, και το γεγονός ότι είχε μία τόσο χαμηλή κυκλοφορία, νομίζω ότι θα πρέπει να προβληματίσει όλους – όσοι, εν πάσει περιπτώσει, μπορούν ακόμα να προβληματίζονται!

Θεωρώ ότι εάν καταμερίσουμε την ευθύν, το μικρότερο κομμάτι πέφτει στους δημοσιογραφους, στα διευθυντικά στελέχη, και στην εκδοτική επιχείρηση. Το προιόν, ήταν για μένα πολύ καλό. Όμως, ηταν ένα προιόν που ατύχησε να κυκλοφορεί σε μία χώρα όπου πελάτες πλέον δεν υπάρχουν – ή, εάν υπάρχουν, είναι πολύ λίγοι.

Ο κόσμος, πολύ απλά, δεν διαβάζει εφημερίδες. Όχι επειδή οι εφημερίδες είναι κακές (είπαμε, πιστεύω ότι μερικές από αυτές, και αναφέρω χαρακτηριστικά, μαζί με το «Βήμα», τα «Νέα», την «Καθημερινή», την «Ελευθεροτυπία», την «Αυγή», την «Εποχή», την «Εστία», για κάποιες υπογραφές το «Έθνος»), αλλά επειδή ο Ελληνας, για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν είναι πλέον αναγνωστης. Είναι τηλεθεατής, είναι ακροατής, σίγουρα είναι σέρφερ, μπλογκερ, SMSάκιας, ό,τι θέλετε, αλλά αναγνώστης όχι. Δεν ενημερώνεται. Πληροφορείται. Δεν αναρωτιέται. Θεωρεί δεδομένο ό,τι του προκύπτει με ένα «κλικ».

Στις εφημερίδες, ακόμα, βρίσκει κάποιος μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά της δημοσιογραφίας. Έχουν, βέβαια, κομμένα τα φτερά τους οι πιο πολλοί, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, που θα το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή. (Εδώ, ή ΕΣΗΕΑ, σφυράει κλέφτικα…). Υπάρχουν σπουδασμένα παιδιά, εξαιρετικοί αρθογράφοι, συντάκτες με εξειδικευμένες γνώσεις, κείμενα που τα θαυμάζεις και τα ζηλεύεις, ρεπορτάζ που τροφοδοτούν τα άλλα μέσα. Εάν πεθάνουν οι εφημερίδες, να δείτε πως – τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα – θα μαραθούν οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και τα ενημερωτικά σάϊτς. Μία μέρα να απεργήσουν οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων, οι ενημερωτικές εκπομπές στα ηλεκτρονικά μίντια δεν έχουν τι να πουν.

Βεβαίως, το «Βήμα» προβάλει ιδιαίτερα το γεγονός ότι, αναστέλλεται μεν η καθημερινή, έντυπή του έκδοση, αλλά συνεχίζει κι ενισχύει την ηλεκτρονική του. Σε βασικό του άρθρο, επισημαίνει ότι την μία μέρα πρίν από την αναστολή της έκδοσης, το «Βημα» διαβάστηκε από 90.000 ανθρωπους. Οι 8.000 διάβασαν την εφημερίδα, και οι 82.000 την ηλεκτρονική της έκδοση. Σε αυτήν, λέει το βασικό άρθρο, θα δοθεί πλέον το μεγαλύτερο βάρος. Μακάρι. Αλλά δεν βλέπω να γίνεται αυτό με διατήρηση όλων των δημοσιογράφων και αρθογράφων, διότι ή μέχρι τώρα πρακτική στην Ελλάδα δειχνει ότι οι εκδοτες των εισησεογραφικών και ενημερωτικών σάιτς τα βλέπουν ως φτηνό μέσο, και πολύ λίγοι μπορουν να απασχολήσουν υψλής ποιότητας δημοσιογραφους.

Το θέμα είναι τεράστιο. Εχει πολύ δρόμο μπροστα του, και σηκώνει και πολλή συζήτηση. Θα συνεχίσουμε.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...