Thursday, November 4, 2010

Γκατούζο, ψυχάρα!....




Λέμε πολλές φορές στο ποδόσφαιρο «αυτός παίζει με ψυχή». Και, επειδή «η ψυχή» είναι μία – ας την πούμε – «πολύ δύσκολη έννοια», σπάνια την … βλέπουμε να βγαίνει από εκεί που είναι (όπου, τέλος πάντων, είναι) και να φανερώνεται «ζωντανά».

(Αυτό, βεβαίως, συμβαίνει σε όλες τις … εκδηλώσεις της ζωής, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο). Αλλά, καθώς παρακολουθούσα χθες τον αγώνα Μίλαν-Ρεάλ για το Τσάμπιονς Λήγκ, διαπίστωσα για άλλη μία φορά ότι ένας από τους λίγους ποδοσφαιριστές που «προσωποποιεί» αυτό που ονομάζουμε «ψυχή», είναι αυτό το «θηρίο» της ιταλικής ομάδας, ο εικονιζόμενος Τζενάρο Ιβάν Γκατούζο, που έχει και το ψευδώνυμο «ρινόκερος».

Δεν ξέρω, τώρα, εάν οι ρινόκεροι είναι ζώα με φλογερή ψυχή, πείσμονες, ατίθασοι και «πολεμιστές», όπως ο Γκατούζο, αλλά υποθέτω πως θα τον λένε έτσι επειδή οι ρινόκεροι, όπως γνωρίζω από τα χρόνια μου στην Αφρική, «δεν καταλαβαίνουν τίποτα»».

Ο «ρινόκερος» της Μίλαν γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου (τέτοια μέρα, ακριβώς, γεννιούνται όλοι οι Μεγάλοι!...) του 1978 στα Τίρανα, στην Αλβανία. Είναι από τα καλύτερα και πιο σκληροτράχηλα αμυντικά χάφ στον κόσμο σήμερα. Και είναι, σίγουρα, αυτό που λέμε «ψυχάρα». Ο άνθρωπος που ξεσηκώνει τον κόσμο στις εξέδρες, που παραδίδει τα όπλα ποτέ, αγωνίζεται ως το τελευταίο λεπτό για τη νίκη, παρασέρνει με την πίστη και την αποφασιστικότητά του τους συμπαίκτες του, και είναι πολλές φορές και φόβος και τρόμος για τους αντιπάλους.

Υ.Γ.: Νάχαμε έναν τέτοιον στο ΑΕΚάκι μου. Τον προτιμώ από χίλιους Σκόκους!...

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...