Thursday, November 18, 2010

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕΙ ΠΟΤΕ


Καλημέρα.

Η «Σκέψη της Ημέρας» μας έρχεται σήμερα από τον 29χρονο Έλληνα επιστήμονα Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, που είναι αναπληρωτής καθηγητής μαθηματικών στο MIT, στην Αμερική, και που έλυσε τον γρίφο της θεωρίας Νάς, όπως την μάθαμε οι περισσότεροι από εμάς στην εξαιρετική ταινία A Beautiful Mind, που τα δικά μας σαΐνια εδώ μετέφρασαν ως  «Ένας Υπέροχος Άνθρωπος». Εν πάσει περιπτώσει, μιλώντας στο τελευταίο ΒΗΜΑgazino, και ξεκινώντας από αυτήν την θεωρία, ο Έλληνας επιστήμονας επεκτάθηκε και στα της δικής μας οικονομικής κρίσεως, και είπε:

«Απέδειξα ότι η θεωρία του Νάς είναι μεν μαθηματικά σωστή και ισχύει πάντα, ωστόσο δεν είναι εφαρμόσιμη σε όλες τις περιπτώσεις. Βασικά, προβλέπει πώς θα αντιδράσει μία αγορά αν αλλάξουμε κάποιες παραμέτρους στην οικονομία, και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στην ισορροπία της. Προφανώς, αν “πειράξουμε” κάτι στην οικονομία, όπως γίνεται στην Ελλάδα, η οικονομία θα  βρεθεί σε κάποια μεταβατική κατάσταση αντιδρώντας στην αλλαγή. Αυτό που περιμένουμε είναι ότι τα μεταβατικά φαινόμενα θα παρέλθουν κάποια στιγμή και ότι η οικονομία θα βρεθεί ξανά σε ισορροπία. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις τα μεταβατικά φαινόμενα μπορεί να διαρκέσουν τόσο πολύ, που στην πράξη η οικονομία δεν θα βρεθεί ποτέ στην ισορροπία που προβλέπουν οι οικονομολόγοι».

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...