Friday, April 3, 2015

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ"


Αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, προκαλεί άρθρο σήμερα Παρασκευή, του αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης στην Ελλάδα, Γιάννη Πανούση στο οποίο, κάνοντας σαφέστατα αναφορά και στο επεισόδιο της εισβολής αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής την περασμένη Τετάρτη 1 Απριλίου, αλλά και στις συνεχιζόμενες καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, λέει ότι ο τόπος και ο λαός δεν έχουν ανάγκη από μία «Αριστερά του Τίποτα», και επισημαίνει ότι η κατ’ αυτόν Αριστερά, «και μάλιστα κυβερνώσα Αριστερά», σημαίνει «ισοελευθερία, δικαιώματα, κοινωνική πολιτική, δημόσιο έλεγχο, δικαιοσύνη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, θεωρεί ότι ο Υπουργός δεν εννοεί την δική του παράταξη, καθότι «δεν νομίζω ότι είμαστε Αριστερά του τίποτα», αλλά εγκαλεί κιόλας τον κ. Πανούση υποδεικνύοντας του ότι «δεν νομίζω πως κανείς υπάρχει ως Υπουργός με το να αρθρογραφεί, να στηλιτεύει και να καταδικάζει φαινόμενα. Ο Υπουργός δεν είναι σχολιαστής, είναι Υπουργός».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από τον Υπουργό, επισημαίνοντας ότι οι αναφορές στο άρθρο του "προφανώς και δεν αφορούν ούτε την πολιτική της Κυβέρνησης, ούτε κυβερνητικά στελέχη, ούτε τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν". Η κυβέρνηση δηλώνει ότι "παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προάσπιση του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και της έννομης τάξης".

Ο Γιάννης Πανούσης, πανεπιστημιακός ο ίδιος, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχων τώρα στο Υπουργείο του την ευθύνη για την Προστασία του Πολίτη, σημειώνει στο επίμαχο άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ότι «αριστερή διακυβέρνηση δεν σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη «δίχως προσωπική, κοινωνική, εθνική ασφάλεια, δίχως στρατό και δίχως αστυνόμευση, ίσως και χωρίς δικαστές ή φυλακές».

Εδώ, επισημαίνεται ότι αίτημα των αντιεξουσιαστών που εισέβαλαν την περασμένη Τετάρτη στο προαύλιο της Βουλής, ήταν να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός, εκ των καταδικασθέντων τρομοκρατών της «17 Νοέμβρη», και να κλείσουν οι φυλακές ύψιστης ασφαλείας.

Επίσης, ο κ. Πανούσης, αναφερόμενος εμμέσως στις καταλήψεις στα πανεπιστήμια από γνωστές, αριστερές εξωκοινοβουλευτικές ομάδες, επισημαίνει πως όποιος πιστεύει ότι «και η Παιδεία μας επιτρέπει κάθε ανομική δράση, τότε όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με τη Δημοκρατία».

Τονίζει ακόμα ότι «η ώρα της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι η ώρα των ανέξοδων ιδεολογημάτων» αλλά η ώρα της εμπέδωσης θεσμών πολιτικής νομιμοποίησης. Συμπληρώνει ότι «μερικοί ‘καθαρόαιμοι αριστεροί’ θεωρούν ‘φασιστικό’ ό,τι δεν τους αρέσει και το υβρίζουν ως χυδαίο», και διερωτάται «πώς νοούν οι ‘καθαρόαιμοι’ την ‘αριστερή Αστυνομία’: Να καίγονται οι αστυνομικοί από τους κουκουλοφόρους; Κι αν ναι, ποιοι εκπροσωπούν τη Δημοκρατία και την Κοινωνία και από ποιους ελέγχονται;».

"Ως αρθρογράφος, ο κ. Πανούσης μιλάει σωστά. Ως αρμόδιος υπουργός όμως πρέπει να επιλέξει: ή θα συνταχθεί με όσα καταγγέλλει βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών ή θα παραιτηθεί καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ", ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στο Twitter βρίσκει "ενδιαφέρουσα την άποψη του κ. Πανούση, που φανερώνει πολλά για τις αντιλήψεις σε συγκεκριμένη μερίδα της κυβέρνησης".

Ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης, με ανάρτησή του στο Twitter, θεωρεί πως ίσως το σημερινό άρθρο του κ. Πανούση να αποτελεί προάγγελο «μιας προαναγγελθείσας παραίτησης», δεδομένου ότι εδώ και λίγο καιρό, με αφορμή τον χειρισμό του στο θέμα των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, πληροφορίες φέρουν το Μέγαρο Μαξίμου να έχει εκφράσει «έντονη δυσφορία».

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι άμεσα θα φέρει υπό ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση φυλακών υψίστης ασφαλείας, και επίσης συζητείται ότι το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, μαζί και με το τμήμα Προστασίας του Πολίτη που είναι αρμοδιότητας Πανούση, θα υπαχθεί πια στο Δικαιοσύνης, γεγονός που θεωρείται ότι κατ’ ουσία τον αποδυναμώνει.

«Με τα επιχειρήματα που προτάσσει ο κ. Πανούσης στο άρθρο του», επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης, «αποδεικνύει την πολιτική του ασυμβατότητα με την πολιτική συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επίκληση θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας – ασφάλεια, δικαιώματα, ελευθερία – που κάνει ο Υπουργός, ποτέ δεν συγκίνησε το κόμμα στην κυβέρνηση του οποίου συμμετέχει».

Ο Γιάννης Πανούσης, στην προηγούμενη Βουλή ήταν βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν πέτυχε την εκ νέου κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση.

(Ανταπόκρισή μου σήμερα, 3/4/2015, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΚΥΠΕ, www.cna.org.cy)

1 comment:

  1. Καλύτερα να βγουν τα ΜΑΤ, παρά το όνομα.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...