Monday, December 22, 2014

ΣΗΜΕΡΑ Η 2η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ


Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 23 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται, μέσα σε κλίμα που έχει δηλητηριαστεί από καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών αλλά και από δηλώσεις που αφήνουν υπόνοιες για παράνομες ενέργειες, η 2η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η 1η ψηφοφορία την περασμένη Τετάρτη απέβη ανεπιτυχής, και εάν συμβεί το ίδιο στην 2η, όπου επίσης απαιτείται η θετική ψήφος 200 από τους 300 βουλευτές, τότε η Βουλή θα προχωρήσει στις 29 Δεκεμβρίου στην 3η και οριστική ψηφοφορία με όριο τις 180 ψήφους.

Μοναδικός υποψήφιος μέχρι στιγμής, και χωρίς να υπάρχουν εί του παρόντος ότι μπορεί να υπάρξει κι άλλος, είναι ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και Επίτροπος Περιβάλλοντος και Εργασίας στην Ε.Ε. Σταύρος Δήμας.

Κατά την 1η ψηφοφορία, υπέρ του τάχθηκαν 160 βουλευτές. Η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει κοινοβουλευτική δύναμη 155 βουλευτών.

Οι 5 που στήριξαν την υποψηφιότητα Δήμα ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, και Κατερίνα Μάρκου (και οι 3 προερχόμενοι από την Δημοκρατική Αριστερα, ΔΗΜΑΡ), Γιώργος Νταβρής (πρώην των ΑΝΕΛ), και Χρήστος Αηδόνης, που αποστασιοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ όταν έφυγε κι ο Ανδρέας Λοβέρδος, και παραμένει ανεξάρτητος.

Ήδη, 3 ακόμα βουλευτές από το μπλοκ των ανεξαρτήτων έχουν δηλώσει ανοικτά ότι θα ψηφίσουν υπέρ του κ. Δήμα. Είναι ο Βασίλης Οικονόμου (πρώην της ΔΗΜΑΡ), ο Γιάννης Κουράκος (πρώην των Ανεξάρτητων Ελλήνων) και η βουλευτής Δωδεκανήσων, ανεξάρτητη προερχόμενη και αυτή από τους ΑΝΕΛ, Μίκα Ιατρίδη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ψήφος του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Μελά, που στην 1η ψηφοφορία δήλωσε «παρών» - που ισοδυναμεί με αρνητική ψήφο – αλλά δήλωσε ότι αυτή αντιπροσωπεύει μόνο το 20% του εαυτού του, και ότι «το άλλο 80% θα εκδηλωθεί στις επόμενες ψηφοφορίες».

Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα εκτιμούν ότι υπάρχει, εν όψει 2ης ψηφοφορίας, «ισχυρότερη δυναμική» υπέρ του κ. Δήμα, ιδίως μετά το κυριακάτικο διάγγελμα του κ. Σαμαρά που υποχώρησε στην αρχική του θέση για εκλογές στα μέσα του 2016, και είπε ότι εάν εκλεγεί τώρα Πρόεδρος είναι δυνατόν, με συναίνεση, να συμφωνηθεί να διεξαχθούν εκλογές στο τέλος του 2015.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...