Monday, March 3, 2014

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ


Καλημέρα, καλή εβδομάδα, καλή Σαρακοστή. Καλό Αγώνα, όπως λένε οι πιστοί. Ή, Καλό Στάδιο.

Όπως γράφει ο πατέρας Αλέξανδρος Σμέμαν στο βιβλίο του "Μεγάλη Σαρακοστή. Πορεία προς το Πάσχα" (Εκδόσεις ΑΚΡΊΤΑΣ), από την αρχή του Χριστιανισμού η νηστεία θεωρήθηκε σαν ένα είδος προετοιμασίας και αναμονής - ένας είδος πνευματικής αυτοσυγκέντρωσης γι' αυτό που έρχεται. "Η σωματική πείνα ανταποκρίνεται εδώ στην πνευμαική αναμονή του πληρώματος, στο άνοιγμα ολόκληρης της ανθρώπινης ύπαρξης στην ερχόμενη χαρά".

Το βιβλίο του π. Σμέμαν το πρωτοδιάβασα κατα τη διάρκεια όλης της Σαρακοστής του 2010, που ήταν και η πρώτη μου φορά που ένοιωσα ότι ήθελα να συμμετάσχω σε όλη αυτήν την πορεία, με όλο μου το είναι. Κάθε μέρα, διάβαζα από λίγο. Και αυτό το λίγο, με βοήθησε να νοιώσω κάτι από αυτήν την μοναδική εμπειρία που λέγεται "εν Χριστώ ζωή".

Είναι γραμμένο με απλό, ειλικρινή και καθόλου καθοδηγητικό ή δογματικό τρόπο, από εναν από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους της Εκκλησίας μας τον 20ο αιώνα. Το συστήνω με ενθουσιασμό σε όσους θέλουν να μάθουν, να προληματιστούν, να καταλάβουν και να νοιώσουν.

Αυτός που κοροιδεύει κάποιον που νηστεύει, μάλλον το κάνει από ενοχή και θυμό για τον εαυτό του.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...