Wednesday, March 26, 2014

ΜΠΕΤΟΒΕΝ: Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΦΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο σπουδαιότερος μουσικός όλων των εποχών. Πέθανε σαν σήμερα, 26 Μαρτίου 1827 έπειτα από μακρά ασθένεια. Αυτοψία που έγινε μία μέρα μετά, έδειξε ότι πέθανε από κίρρωση του ήπατος. Ποτέ δεν διευκρινίστηκε εάν αυτό οφειλόταν σε κατάχρηση αλκοόλ ή από κάποια ηπατίτιδα. Είναι γνωστό, πάντως, ότι καθ’ όλα τα «ύστερα χρόνια» του, στα οποία ο Μπετόβεν έγραψε μερικές από τις κορυφαίες συνθέσεις του, υπέφερε από τακτικές κρίσεις του εντέρου, που εκδηλώνονταν με διάρροιες, εμετούς και έντονο άλγος. Στις 24 Μαρτίου, μετά από 4 μικρές χειρουργικές επεμβάσεις για να του καταστείλουν το πρήξιμο στη κοιλιακή χώρα, εξομολογήθηκε και έλαβε την τελευταία του Θεία Κοινωνία.
 
ΣΤΙΣ 26 του μηνός περιέπεσε σε κώμα και απεβίωσε. Τα τελευταία του λόγια ήταν «Κρίμα, κρίμα – πολύ αργά». Μάρτυρες ήταν ο καλύτερός του φίλος Άνσελμ Χούτενμπρενερ και η κουνιάδα του. Κάποτε, στους λαϊκούς κύκλους είχε κυκλοφορήσει ότι τα τλευταία του λόγια ήταν «Χειροκροτείστε φίλοι μου, η κωμωδία έλαβε τέλος», αλλά αυτό διεψεύσθη από τους δύο αυτόπτες και αυτήκοοες μάρτυρες. Άλλοι, πάλι, είπαν ότι λίγο πρίν πεθάνει είπε «Στον Παράδεισο, θα μπορέσω επιτέλους να ακούσω», αφού όπως είναι γνωστό ο Μπετόβεν ήταν κωφός.
 
ΔΥΟ μέρες μετά τον θάνατό του, πήραν καλούπι του προσώπου του και του έφτιαξαν τη «μάσκα θανάτου», όπως συνηθιζόταν στην εποχή, είτε για ανάμνηση του θανόντος, είτε και για χρήση στη φιλοτέχνηση πορτρέτου του. Τη «μάσκα θανάτου» του Μπετόβεν τη βλέπετε στη φωτογραφία. Η τελετή της κηδείας του έγινε στις 29 Μαρτίου 1827 στον ενοριακό ναό του Άλσεγκρουντ, στην Αυστρία, και ετάφη στο Κοιμητήριο της Βιέννης. Υπολογίζεται ότι περίπου 30.000 άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του – τεράστιος αριθμός για την εποχή.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...