Saturday, January 31, 2015

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το μονοπώλιο του Καλού"


Ο Γιώργος Στόγιας, γεννημένος το 1973 στην Αθήνα, είναι συγγραφέας, αρθρογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, σκηνοθέτης και ηθοποιός.  Με αφορμή τη συμπλήρωση περίπου μιας εβδομάδας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο facebook το ακόλουθο σημείωμα, που αγγίζει για μένα μερικές πολύ σημαντικές, αν και επίπονες, πτυχές της νεοελληνικής πολιτικής συμπεριφοράς και τακτικής.



«Όταν ένας από τα πιο μορφωμένα και μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χριστόφορος Κάσδαγλης, γράφει σήμερα:
"Τελικά, ένα βασικό ερώτημα για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, ότι κι αν ψήφισε, είναι απλό: Είσαι με την ελληνική κυβέρνηση ή με τους δανειστές;" 
(και στα σχόλια εννοείται οι κρεμάλες πάνε σύννεφο και οι ακροδεξιοί νιώθουν σαν στο σπίτι τους),
είναι για μένα σαφές ότι, σε συνδυασμό με τις "λαϊκές επιτροπές υποστήριξης" που οργανώνονται, προετοιμάζεται ένα κλίμα ακραίας "εθνικής ομοψυχίας" με σκοπό την ενοχοποίηση της διαφορετικής άποψης ως προδοτικής, εθελόδουλης και ξενόδουλης.
Στην περίπτωση αποτυχίας της κυβερνητικής διαπραγματευτικής πολιτικής και του συνεπακόλουθου "ατυχήματος", η κατηγορία θα πέσει σίγουρα στους ανάλγητους ξένους και τον "εσωτερικό εχθρό".
Η ευθύνη όμως θα φορτωθεί και από τους ίδιους τους κυβερνώντες στον ελληνικό λαό που θα έχει στηρίξει μαζικά τη συγκεκριμένη πολιτική σύγκρουσης. Αυτή αποτελεί φαινομενικά μια win-win τακτική που έχει πάρει ακόμη και την μπουκιά από το στόμα της Χρυσής Αυγής. Με τη μια ή την άλλη εξέλιξη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι ισχυρή ως εθνικά μαχόμενη, έχοντας το μονοπώλιο του Καλού.
Η αριστερά δεν τα πήγαινε ποτέ ιδιαίτερα καλά με την ελευθερία του λόγου. Το αίτημα της δημοκρατίας το χρησιμοποιούσε εργαλειακά. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις εκλογές ανέβηκε στην εξουσία με το σύνθημα "η δημοκρατία επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε" συνεχίζοντας έτσι τη ρητορική σύμφωνα με την οποία το καθεστώς στη μεταπολίτευση ήταν μια μεταμφιεσμένη χούντα.
Δε θα φοβηθούμε. Σας παρακολουθούμε και θα λέμε αυτό που πιστεύουμε. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι. Κι αν κρίνουμε ότι βάζετε σε κίνδυνο την πατρίδα (με τους επικίνδυνους που βάλατε ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ) ή τη θέση της στον δυτικό κόσμο, θα αντιδράσουμε, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο».

Μικρό βιογραφικό:
Ο Γιώργος Στόγιας σπούδασε Παιδαγωγικά στο Ρέθυμνο και στη Λευκωσία. Ως ιδρυτής της θεατρικής ομάδας De Gustimus, έχει σκηνοθετήσει και παίξει σε έργα των Βιτράκ, Σαίξπηρ, Βάις, Καναβούρα, Μάμετ, Βίτκιεβιτς σε παραστάσεις στην Κρήτη και στην Αθήνα. Έχει μεταφράσει το έργο Rites της Maureen Duffy για την ομάδα 'Double Bind' και έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει για παιδικό θέατρο έργα των Σαίξπηρ, Μπρεχτ, Αριστοφάνη, Ντίκενς, Τριβιζά.

Έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός και ως Dj στο Ρέθυμνο και τη Λευκωσία. Αρθρογραφεί για πολιτικά και πολιτιστικά θέματα στην εφημερίδα Πολίτης και στο blog Φελέκι. Συνεργάζεται με το διαδικτυακό βιβλιοφιλικό περιοδικό Bookstand και την "Εφημερίδα των Συντακτών". Έχει γράψει διηγήματα και κριτικές παρουσιάσεις δίσκων και ταινιών για φοιτητικά έντυπα και fanzine.

Το διήγημά του με τίτλο "Θα μπει μία τάξη" δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και το "Καλοκαίρι (και η ζήση είναι εύκολη)" στο One:Story. Συμμετείχε στο συλλογικό έργο "Tweet Stories".
Από το www.biblionet.gr 

1 comment:

  1. Τελικά κ. Μιχαηλίδη όλοι κάποια στιγμἠ αποκαλύπτονται. Άλλωστε κανένας δεξιός δεν αντέχει να μένει για πάντα κρυμμένος ! Ουφ συχάσαμε από έναν ακόμη !

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...