Friday, January 16, 2015

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ: Γιατί οι Αγγλοι δεν "αγοράζουν" το NBA;


ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ, του
Μιχάλη Μιχαηλίδη

Την Τετάρτη 14/1, στα πλαίσια του NBA Global Games, έπαιξαν στο Λονδίνο οι Milwaukee Bucks με τους NY Κnicks.

Και ως μεγάλος fan του ΝΒΑ, το καλοκαίρι όταν και ανακοινώθηκε ο αγώνας, αμέσως μπήκα να ψάξω για εισιτήρια, ενθουσιασμένος που το ΝΒΑ έρχεται για χρονιά φέτος στην “άλλη πλευρά της λίμνης”.

Αυτή τη στιγμή γράφω από το Manchester, αφού το πρόγραμμα των εξετάσεων του Πανεπιστημίου μου και το γεγονός ότι τον Αύγουστο την πρώτη μέρα πώλησης των εισιτηρίων το φθηνότερο κόστιζε 220 λίρες, δεν ήθελαν να πάω στον αγώνα.

Δεν είναι αυτό το θέμα όμως. Όπως κάθε χρόνο από το 2011 και μετά, έτσι και φέτος το ΝΒΑ είχε το Λονδίνο στον χάρτη με τις διεθνείς πρωτεύουσες που θα φιλοξενήσουν αγώνα του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου. Στην Αγγλία, οι αρμόδιοι δηλώνουν πως αυτή η κίνηση από μεριάς ΝΒΑ, βοηθάει στην ανάπτυξη του αθλήματος στην χώρα. Και όντως, έτσι θα έπρεπε να ήταν. Το θέμα όμως είναι πως μετά από 4 χρόνια, ελάχιστα έχουν αλλάξει.

Τα μεγάλα κρατικά κανάλια, αθλητικά και μη, συνεχίσουν να αδιαφορούν, ο κόσμος το ίδιο, και έτσι το άθλημα μένει στάσιμο. Αν όντως στην Αγγλία ενδιαφέρονται να αναπτύξουν το άθλημα, το ΝΒΑ δεν μπορεί να βοηθήσει.

Το ΝΒΑ προσφέρει το έτοιμο προϊόν, αλλά λείπει η βασική εκπαίδευση σε ένα εντελώς ξένο άθλημα για την Αγγλία. Κάτι σαν να γινόταν στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Lacrosse (πόσο γέλιο θα είχε αυτό).

Το παιχνίδι της Τετάρτης ήταν Sold Out, αλλά ο Άγγλος εξακολουθεί να μην έχει ιδέα από μπάσκετ. Εξακολουθεί να μην ενδιαφέρεται για το παιχνίδι. Σε τόσο υψηλές τιμές, δύσκολα θα ενδιαφερθεί ποτέ.

Αλλά το ΝΒΑ δεν φαίνεται να το απασχολεί αυτό, γιατί οι 2.8 εκατ. ξένοι κάτοικοι της πόλης θα εξαντλούν τα περίπου 20.000 εισιτήρια και τα τηλεοπτικά και διαφημιστικά έσοδα θα είναι μεγάλα, κάθε χρόνο.

Αφού λοιπόν σαν οργανισμός το ΝΒΑ δίνει μεγάλη προσοχή στην κοινωνική ευθύνη δεν θα ήταν πιο υπεύθυνο από μέρους τους να αλλάξει ο προγραμματισμός, και να μπουν στο ημερολόγιό του άλλες πόλεις, όπως το Παρίσι, που σίγουρα το ενδιαφέρον και τα κέρδη, κοινωνικά και μη, θα είναι μεγαλύτερα;

(Το Παρίσι το λέω συγκεκριμένα, λόγο της κοντινής απόστασης απο το Λονδίνο, που δεν θα προκαλέσει προβλήματα με την διάρκεια του ταξιδιού)

Twitter:
@michalis_mich92


No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...