Sunday, January 25, 2015

ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - Διαρκής ενημέρωση



Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Ελλάδα, και στις 7 το απόγευμα θα κλείσουν. Ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τις κρισιμότερες εκλογές μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.

Γύρω στις 21.30 το βράδυ αναμένεται να γίνει από την Singular Logic, ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών και λύσεων  Πληροφορικής. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) θα γνωστοποιηθούν λίγο μετά τις 7μμ, μόλις κλείσουν οι κάλπες.

Ήδη, οι πρώτες ενδείξεις, συγκριτικά με τις προηγούμενες διπλές εκλογές του 2012, δείχνουν ότι η προσέλευση του κόσμου θα είναι μεγάλη. Τον Ιούνιο του 2012 ψήφισε το 67% του εκλογικού σώματος.

Σήμερα, την ψήφο περίπου 9 εκατομμυρίων Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, διεκδικούν την 18 κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί.

Οι εκλογές διεξάγονται υπό το βλέμμα της Ευρώπης και των διεθνών αγορών. Έχουν διαπιστευτεί για την κάλυψη των εκλογών 876 δημοσιογράφοι από 45 χώρες, αύξηση 35% σε σχέση με το 2012.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες της βραχύβιας προεκλογικής περιόδου, το βασικό ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα, με την ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης, θα συνεχίσει την πορεία δημοσιονομικής της εξυγίανσης εντός της Ευρωζώνης, ή εάν θα εκτραπεί από αυτήν και οδηγηθεί στην έξοδο – Grexit, όπως έχει ονομαστεί.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ακόμα δεν έχει κλείσει την τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα, που αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ όσο και για την εκταμίευση δόσεων 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμούν από το 2014.

Το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος στήριξης έχει επεκταθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να εξετασθεί το αν η χώρα μας χρειάζεται περαιτέρω επιμήκυνση ώστε να είναι δυνατό ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται σε πολλά επίπεδα, βασικά όμως στο εάν θα γίνει κατορθωτός ο χρηματισμός κυβέρνησης, είτε αυτοδύναμα, είτε με την συμμετοχή κι άλλων κομμάτων. Αυτό έχει επιπρόσθετη σημασία σε αυτές τις εκλογές, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα του υπουργείου Εσωτερικών, αν το 7% των ψήφων είναι για κόμματα που μένουν εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό 37,57% προκειμένου να ελέγχει 151 έδρες.

Με 10% εκτός Βουλής, το απαιτούμενο ποσοστό για ελάχιστη αυτοδυναμία είναι 36,36%. Με 15%, κατεβαίνει σε 34,34%.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι βρίσκονται σήμερα σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τους τμήμα.

Οι Έλληνες πολίτες που ζουν, εργάζονται, ή που απλώς περιστασιακά βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων μπορούν να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό κέντρο επιθυμούν, και δεν χρειάζονται σταυρό για να εκλεγούν στη Βουλή, αρκεί το κόμμα τους να περάσει το όριο του 3%.

Δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης και οι πρώην πρωθυπουργοί. Στην προκειμένη περίπτωση είναι 2. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που έτσι κι αλλιώς είναι αρχηγός κόμματος, και ο Κώστας Καραμανλής, που ψήφισε νωρίς το πρωί.

No comments:

Post a Comment

Κράτησα τη ζωή μου...

      Χρόνια Πολλά! Καλά και ευλογημένα. Σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια στην ζωή σου σε νοιάζετα...