Sunday, January 18, 2015

Αν λειτουργούσαμε με τους κανόνες μιας ορχήστρας, να τι αποτέλεσμα θα πετυχαίναμε

Καλημέρα σας.

Δεν βρίσκω καλύτερο τρόπο να αρχίσω την ημέρα μου, αυτήν την μουντή Κυριακή, του Ιανουαρίου του 2015 η 18η ημέρα, παρά με αυτήν την υπέροχη εκτέλεση από την Sayaka Shoji, εδώ με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, του Κοντσέρτου για Βιολί και Ορχήστρα σε Ρε μείζονα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

Οι εκφράσεις στο πρόσωπο αυτής της νεαρής βιολονίστριας από την Ιαπωνία δείχνουν, περισσότερο διάχυτα απ' οπουδήποτε αλλού νομίζω, τι σημαίνει να αισθάνεσαι αυτό που κάνεις, να το ζείς με όλες σου τις δυνάμεις.

Επίσης, κάθε φορά που παρακολουθώ ένα κοντσέρτο κλασικής μουσικής, δεν μπορώ να μην κάνω την ίδια πάντα σκέψη: Ό,τι μόνο με σκληρή δουλειά, αγάπη για αυτήν, ολοκληρωτική αφοσίωση, συνεργασία και πειθαρχία, μπορεί να επιτευχθεί άριστο αποτέλεσμα.

Κάθε μέλος της ορχήστρας. Κάθε σολίστ. Και ο μαέστρος που διδάσκει τον δικό του τρόπο εκτέλεσης ενός έργου, και το διευθύνει με τέτοιον τρόπο που, και με κλειστά ακόμα μάτια, ή και καθόλου να μην τον κοιτάζουν, όλοι οι οργανοπαίχτες τον βλέπουν, τον αισθάνονται και τον ακολουθούν.

Συχνά αναρωτιέμαι εάν είναι ουτοπικό να πιστεύει και να ελπίζει κάποιος ότι θα μπορούσαν κάποτε και άλλες δραστηριότητες να λειτουργούν με τον ίδιο, υψηλού επιπέδου, τρόπο μιας ορχήστρας;

Κάθε τάξη, ας πουμε, ενός σχολείου. Κάθε σχολείο μιας χώρας.

Κάθε μονάδα ενός νοσοκομείου. Κάθε νοσοκομείο μιας χώρας.

Κάθε υπηρεσία καθαρισμού ενός Δήμου.

Κάθε εταιρεία που θα κατασκευάσει έναν δρόμο.

Κάθε συνεταιρισμός που θα βγάλει το καλύτερο λάδι.

Κάθε παραγωγός που θα καλλιεργήσει τα καλύτερα αμπέλια, που θα δώσουν το καλύτερο κρασί.

Τι άλλο χρειάζεται άραγε, παρά μία καλή ορχήστρα, με τους καλύτερους μουσικούς, τον καλύτερο μαέστρο, και μέ έναν κώδικα μεταξύ τους απαραβίαστο, με τις αρχές που ανέφερα πρίν: Σκληρή δουλειά. Αγάπη για αυτήν. Ολοκληρωτική αφοσίωση - τόση που να μην χρειαστεί να κοιτάς το ρολόι σου και, αν έχει περάσει η ώρα να απαιτείς υπερωρία για να συνεχίσεις. Πλήρης συνεργασία. Απόλυτη πειθαρχία.

Καλημέρα ξανά, και καλή ακρόαση:

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...