Wednesday, June 13, 2012

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ: PAVLOVA ΑΤΟΜΙΚΕΣ (ΜΑΡΕΓΚΕΣ ΜΕ ΣΑΝΤΙΓΥ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ).

Τώρα που υπάρχουν άφθονες και καλές φράουλες ήρθε νομίζω ο καιρός να κάνετε αυτό το πολύ εύκολο (ας φαίνεται δύσκολο...) super ανοιξιάτικο γλυκό, την Pavlova - the sweet Australian Lady ! Tώρα που οι μαρέγκες μου βγαίνουν πετυχημένες με αυτή την ελαφρά τροποποιημένη συνταγή που έχω πάρει αρχικά από τον Παρλιάρο (Γλυκές Αλχημείες), τις κανουμε πλέον συχνά επειδή αρέσουν γενικώς πολύ. Μπορείτε να φτιάξετε ακόμα πιό εύκολα χωρίς κορνέ και τα τοιαύτα, μιά μεγάλη Pavlova με μία μόνο βάση μαρέγκας την οποία στρώνετε εύκολα στην λαδόκολλα με μια κουτάλα βουτώντας την στο νερό για να μην κολλάει, και την γεμίζετε από πάνω με σαντιγί και μετά με φράουλες ατάκτως εριμμένες !  Βρείτε και ένα ωραίο λικέρ που σας αρέσει για να το συνοδέψετε (π.χ. Maraschino η Grand Marnier) και πάρτε ... πολλά συγχαρητήρια από τους φίλους σας !
PAVLOVA ATOMIKΕΣ
(ΜΑΡΕΓΚΕΣ  ΜΕ ΣΑΝΤΙΓΥ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ)
180 γρ. ασπράδι αυγού (περ. 6 ασπράδια) 180 γρ. ζάχαρη κοινή, κρυσταλλική 150 γρ. ζάχαρη άχνη 1,5 κυλινδράκι βανίλια σε σκόνη250 γρ. σαντιγί άγλυκη η κρέμα γάλακτος 35% σε σαντιγί500 γραμμ φράουλες 30 γρ. ζάχαρη άχνη
Για 8 με 10 βάσεις
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μαζί με την κοινή ζάχαρη και την βανίλια σε μαρέγκα,  σε μεσαία προς υψηλή ταχύτητα, επί 7-9 λεπτά μέχρι να αποκτήσει μια πυκνή υφή. Στη συνέχεια σταματάμε το μίξερ και με την βοήθεια μιας μεγάλης κουτάλας ανακατεύουμε κυκλικά την μαρέγκα ρίχνοντας σταδιακά την άχνη ζάχαρη. Οταν ρίξουμε και ανακατέψουμε όλη την άχνη ζάχαρη το μίγμα μας είναι έτοιμο.Παίρνουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με πλατύ στόμιο και βάζουμε μέσα το μισό μίγμα μαρέγκας. Σε ένα ταψί στρώνουμε μία αντικολλητική λαδόκολλα και αρχίζουμε να φτιάχνουμε κύκλους με διάμετρο 8 εκ περίπου τους οποίους γεμίζουμε ώστε να φτιαχτεί ένας πλήρης κύκλος σαν πάτος. Μετά αρχίζουμε με το κορνέ (αφού το ξαναγεμίσουμε) να φτιάνουμε τα τοιχώματα της κάθε μία βάσης κάνοντας δύο κύκλους σε κάθε μία βάση δημιουργώντας έτσι “φωλιές” όπους θα μπεί η σαντιγύ .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 90οC - 100οC βαθμούς για τουλάχιστον 3 ώρες. Όταν οι βάσεις έχουν ψηθεί (οπότε και θα ξεκολλάνε εύκολα από το χαρτί) τις ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και τις αφήνουμε εκτός φούρνου για αρκετή ώρα μέχρι να στεγνώσουν. Τοποθετούμε τη σαντιγί στο κέντρο της μαρέγκας και βάζουμε αρκετά κομμάτια φράουλες τις οποίες έχουμε κόψει από πρίν σε 2 η 3 κομμάτια. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη κάθε μία πάβλοβα πριν σερβίρουμε !Το γλυκό αυτό πρέπει να φτιαχτεί και να καταναλωθεί …πάραυτα !
Αν κάνουμε δική μας σαντιγί χτυπώντας στο μίξερ κρέμα γάλακτος 35%, προσθέστε προς το τέλος μία κουταλιά άχνη ζάχαρη και ένα κυλινδράκι βανίλια. Μπορείτε επίσης να χτυπήσετε στο μπλέντερ λίγες ακόμη φράουλες με λίγη ζάχαρη και να κάνετε μία σος την οποία θα προσθέσετε επίσης σε κάθε πάβλοβα από πάνω στο τέλος.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...