Monday, June 11, 2012

Ο "ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ" ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ


O Ρος Ντέϊλι είναι ένας Ιρλανδός μουσικός που εδώ και περίπου 35 χρόνια ζεί και εργάζεται στη Κρήτη. Η "εργασία" του, είναι η αγάπη του για την λαική, παραδοσιακή μουσική. Γι' αυτό και την κάνει καλά. Η μουσική, όπως λέει συχνά, είναι η γλώσσα που χρησιμοποιώ στον διάλογό μου με ό,τι θεωρώ ιερό". Παίζει πολλά μουσικά όργανα, αλλά εκείνο στο οποίο έχει, άς το πουμε "ειδίκευση", είναι η κρητική λύρα. Την οποία, όμως, και αυτήν, την έχει αναπροσαρμόσει στη δική του μουσική αντίληψη, έχοντας κατασκευάσει από το 1990 έναν δικό του τύπο κρητικής λύρας, στην οποία έχει ενσωψματώσει στοιχεία από το λυράκι, την βυζαντινή λύρα, και το ινδικό σαράνγκι.

Έχει βγάλει περισσότερους από 35 δίσκους, με δικές του συνθέσεις, που όμως έχουν όλες σαφείς επιρροές από την παραδοσιακή λαική μουσική, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και άλλων χωρών της βόρειας Αφρικής. Επίσης, έχει κάνει και δικές του διασκευές γνωστών παραδοσιακών μελωδιών.

Το 1982 ίδρυσε στο χωριό Χουντέτσι, περίπου 20χλμ νότια του Ηρακλείου, ένα εκπαιδευτικό κέντρο, που το ονόμασε "Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος". Εκεί, εκτός του ότι εκθέτει περισσότερα από 250 μουσικά όργανα που συνέλεξε στα πολλά ταξίδια του σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, τόσα χρόνια τώρα, εκατοντάδες μαθητές μουσικοί, από όλα τα μέρη του κόσμου, έρχονται για να μάθουν, από γνωστούς μουσικούς που συνεργάζονατι με το Εργαστηρι, όποιο όργανο επιλέξουν.

Στο link που παραθέτω, http://supportlabyrinth.com/, o ίδιος ο Ρος Ντέιλι εξηγεί γιατί ζητεί από όλους όσοι πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο αυτό το Εργαστηρι να συνεχίσει να υπάρχει, και ο υπογράφων είναι ένθερμα ένας από αυτούς. Το ποσό που απαιτείται, είναι γύρω στα 30.000 ευρω. Και το ζητεί ο Ντέιλι, με έναν τρόπο πολύ έντιμο, ξεκάθαρο και ειλικρινή. Βγαίνει στο Ιντερνετ, και με τον γνωστό σεμνό του τρόπο, χωρίς σάλτσες και μεάλα λόγια, ζητεί την υποστήριξή μας, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει αυτά που προσφέρει και που, πιστέψτε με, είναι ανεκτίμητα. Χάρη σε αυτό το Εργαστηρι, εκατοντάδες παιδιά από την Κρήτη και άλλα μέρη της Ελλάδας (για να μείνουμε μόνο στα δικά μας μέρη), κατέχουν σήμερα ένα κομμάτι του λαικού μας πολιτισμού. Τον έχουν μέσα τους, τον δουλεύουν, τον βιώνουν και τον μοιράζονται. Αυτό, είναι μεγαλειώδες, και η αξία του είναι ανεκτίμητη.

Ξέρω ότι οι φίλες και φίλοι που τιμούν αυτό το blog εδώ και μερικά χρόνια, έχουν πλήρη συναίσθηση του τί σημαίνει "κρατώ ζωντανό τον πολιτισμό μου". Είναι ένα ολόκληρο "δίκτυο" ιδεών, που έρχονται να μετουσιωθούν σε τρόπο ζωής, δίνοντάς της ποιότητα, αξία, χαρά και νόημα.

Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς που, από φόβο και ανασφάλεια όλοι έχουμε σφίξει τη παλάμη, και προσέχουμε πόσα και που ξοδεύουμε, νομίζω ότι μία μικρή εισφορά στο "Εργαστήρι Μουσικής Λαβύρινθος", είναι μεγάλη και σπουδαία επένδυση.

Σας ευχαριστω.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...