Monday, June 25, 2012

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ: ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ, ΝΤΟΜΑΤΑ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΤΑΚΟ

Καλημέρα, καλή εβδομάδα, και δεν υπάρχει, νομίζω, καλύτερος τρόπος να καλοδεχτούμε την εβδομάδα από μια ωραιότατη σαλάτα του φίλου μου, Βασίλη Φραντζολά:

Τι ετοίμασε για σαλάτα ο Ιταλός σεφ στην Κρήτη ; Μα τι άλλο, μία δροσερή σαλάτα με τυπικά Ιταλικά υλικά και από πάνω κομμάτια βρεγμένου ντόπιου ντάκου ...  Το αποτέλεσμα ; εξαιρετικό βέβαια γιατί η Νὀτια Ιταλία και η Κρήτη δουλεύουν τα ίδια υλικά με μόνες διαφορές εδώ στην συνταγή μας την ρόκα από πλευράς Ιταλίας και τον ντάκο απο την εδώ μεριά !  Καλοκαιράκι λοιπόν με δροσερές αέρινες σαλάτες, υγεινές, με φρέσκα ντόπια υλικά, ρόκα από τα Ανώγεια (!!) και με μπόλικο εξαιρετικό παρθένο καλό ελαιόλαδο !



ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ, ΝΤΟΜΑΤΑ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΤΑΚΟ
(για 4 άτομα)
Ι πακέτο μικρά φύλλα ρόκας (150 γρ)4 μέτριες ωραίες ντομάτες
1 πακέτο άσπρα μανιτάρια (500 γρ)2  πιπεριές κόκκινες μακρόστενες
2-3 ντάκοι κριθαρένιοι
2 κονσέρβες τόνου
10 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Πλύνετε καλά τα φύλλα ρόκας και αφού απομακρύνετε τα νερά τους βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ όπου θα μπουν όλα τα υλικά. Κόψτε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και στη συνέχεια καθαρίστε καλά τα μανιτάρια από τα χώματα και αφού τα ξεπλύνετε ελαφρά κόψτε τα σε μικρά κομμάτια μέσα στο μπολ. Κόψτε και τις πιπεριές σε κομματάκια και ανακατέψτε όλα τα υλικά μέσα στο μπολ. Ανοίξτε τις κονσέρβες τόνου, στραγγίστε όλα τα λάδια τους, αδειάστε τις μέσα στην σαλάτα και ανακτέψτε καλά.
Βρἐξτε τους ντἀκους και μετά σπάστε τους σε κομμάτια. Ρίξτε ελαιόλαδο στη σαλάτα κατά βούληση και προσθέστε σε σταγόνες (για να πάει παντού) μια κουταλιά της σούπας καλό ξύδι μπαλσάμικο. Προσθέστε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε καλά ρίχνοντας τώρα και τα κομμάτια απο τους κριθαρένιους ντάκους. Σερβίρετε την σαλάτα δροσερή από το ψυγείο. 

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...