Thursday, June 21, 2012

ΤΑ ΣΚΟΡΠΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


*** Παρακολούθησα, όσο το μπορούσα, σήμερα το πρωί στο "Κοινωνία Ώρα Mega" (τί πομπώδης τίτλος κι αυτός, έ;), μια από τις συνηθισμένες, τον τελευταίο καιρό ιδίως, πολιτικές συζητήσεις. Για μία φορά με απέτρεψε ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε (διακόπτωντας συνεχώς τους συνομιλητές της, αλλά και μη ανεχόμενη να την διακόπτουν εκείνη) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρος κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, θυγατέρα του πρώην ηγέτη του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου.


*** Για μία ακόμη φορά με ενεθάρρυνε, αν και τον γνωρίζω από τα φοιτητικά μου χρόνια στο Μαθηματικό, ο πολιτισμένος, ευγενικός και μεστός λόγος του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρου Λυκούδη. Μου αρέσει πιο πολύ ο τρόπος με τον οποίο εκφράζει την διαφωνία του με άλλους συνομιλητές, και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο εκείνος απαντά στις σκληρές, και ενίοτε άκομψες, επικρίσεις των άλλων. Έστω και αυτόν, τον "άλλον λόγο", να προσφέρει η ΔΗΜΑΡ στη νέα κυβέρνηση, για μένα κέρδος θάναι.


*** Τον Φερνάντο Σάντος, κάποτε δεν τον ήθελα ούτε ζωγραφιστό στην ΑΕΚ. Θεωρούσα ότι έπαιζε αντιποδόσφαιρο, και άσκησα σκληρή κριτική εναντίον του. Ακόμα και σήμερα, δεν τον εντάσσω στην κατηγορία των "κορυφαίων προπονητών" (για τα ελληνικά δεδομένα μιλάω), αλλά αναλογιζόμενος προσεκτικότερα με τι υλικό έχει παίξει όλα αυτά τα χρόνια που προπονεί δικές μας ομάδες, τον θεωρώ σταθερή αξία, και παίρνω πίσω τα σκληρά λόγια που έγραφα παλιά για αυτόν.

*** Πιο πολύ, βεβαίως, εκτίμησα τον ... (θα το πω όπως το αισθάνομαι) ... λεβέντικο τρόπο με τον οποίο απάντησε στη συνέντευξη Τύπου μετα το παιχνίδι με τους Ρωσους, στην ερώτηση Αγγλου δημοσιογραφου που, όχι με καλή διάθεση, πήγε να μπλέξει το ποδόσφαιρο με την πολιτική.

*** Η ερώτηση του Αγγλου δημοσιογραφου ηταν: "Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι Ελληνες πρέπει να αποδεχτούν τα μέτρα λιτότητας. (σ.σ.: εδώ, κάποιος παράγοντας της ΟΥΕΦΑ πήγε να αποτρέψει τον Αγγλο από το να συνεχίσει την ερώτησή του, αλλά ο Σάντος έκανε νόημα να τον αφήσουν να ολοκληρώσει). Σας ρωτώ εάν νομίζετε ότι θα έπρεπε κατα τη γνώμη σας να κρατησει το στόμα της κλειστό και επίσης εάν αυτό σας εμπνέει στην προετοιμασία της ομάδας σας για την περίπτωση που θα χρειαστεί να παίξετε εναντίον της Γερμανίας;".


*** Και η απάντηση του Φερνάντο Σάντος: "Αυτό που εμάς μας εμπνέει, είναι η Ιστορία της Ελλάδας. Αυτό, εμένα με εμπνέει πάρα πάρα πολύ. Διότι ο λαός ο ελληνικός έχει τεράστια υπερηφάνεια γα την Ιστορία που κουβαλάει, και νομίζω ότι αξίζει τον σεβασμό όλου του κόσμου. Θα πρέπει όλοι μας να σεβόμαστε τους Έλληνες, γιατί όλην αυτήν την Ιστορία που έχουνε, όλες αυτές τις αρχές της Δημοκρατίας, τις επιστήμες, όλα αυτά ξεκινήσανε από την Ελλάδα. Οπότε, είναι πολύ δύσκολο οποιοσδήποτε να μας κάνει μαθήματα."

*** Οι δηλώσεις αυτές του Σάντος είναι, για μένα, και μία απάντηση προς διάφορους ξενοφοβικούς και υπερπατριώτες εδώ, που βγάζουν σπυριά (και ενίοτε δέρνουν κιόλας!), όποτε ένας άνθρωπος από άλλη χώρα θεωρείται ότι έρχεται εδώ για "να μας φάει τις δουλειές".

*** Το'πα και χθες. Θέλω πολύ να κερδίσουμε το αυριανό παιχνίδι. Και για κάποιον επιπρόσθετο, σαδιστικό λόγο, και χωρίς να υποτιμώ καθόλου τον Πορτογάλο τεχνικό, θα ήθελα μια τέτοια νίκη να επιτυγχάνετο με τον Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο μας.

*** Το θέμα του αυριανού αγώνα έχει πάρει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε όλα τα διεθνή μεσα ενημέρωσης. Αυριο το πρωί, 10.20 ώρα Ελλάδος, ο υποφαινόμενος θα "βγει" στην ραδιοφωνικό εκπομπή του BBC, "Τhe World Today", και θα ... αναμετρηθεί στον αέρα με τον Ralph Best του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, με θέμα "δανειστές εναντίον δανειζόμενων". Όσοι πιστοί, ακούσατε. Υπάρχει live streaming στη διεύθυνση http://www.bbc.co.uk/programmes/p002vsn9




No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...