Ρεπορτάζ του Θαναση Tσιγγανα στην "Καθημερινή" της 21.04.2011*
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ρηξικέλευθες προτάσεις για την αποκομματικοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων και για το άσυλο, που σπάνια βγαίνουν από χείλη πολιτικών ή πανεπιστημιακών, και οι οποίες έχουν προκαλέσει ήδη αίσθηση, κατέθεσε στη φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας προχθές το βράδυ στο αμφιθέατρο του Τμήματος Χημείας, από τα έδρανα του οποίου πέρασε στο παρελθόν, κάλεσε τους φοιτητές να ξεφορτωθούν την κάθε μορφή κομματικοποίησης από τα πανεπιστήμια. «Η κομματικοποίηση του πανεπιστημίου είναι ο Μουμπάρακ που έχει καθίσει στο σβέρκο της σπουδάζουσας νεολαίας μας. Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου να τον ξεφορτωθείτε», ανέφερε ο δήμαρχος και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης των πανεπιστημίων ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οπως είπε, η σημερινή πρακτική βλάπτει την ιερή σχέση διδάσκοντος και διδασκομένου, δεν μπορεί να συγκεραστεί με τη σχέση εκλεγόμενου και εκλογέα, δεν επιδέχεται βελτιώσεις, πρέπει απλά να καταργηθεί. «Οποιος ισχυρίζεται ότι αυτό το σύστημα διακυβέρνησης είναι υγιές ή ότι επιδέχεται βελτίωση πλέον δεν εθελοτυφλεί, απλά ψεύδεται». «Ποια πρόταση υιοθετώ; Τη διά παντός αποχώρηση των κομματικών παρατάξεων, των φοιτητικών νεολαιών από τη μέθοδο επιλογής, όποια κι αν είναι αυτή, των διοικητικών αρχών των τμημάτων, σχολών και πανεπιστημίων της χώρας», τόνισε.
Μαζί με την αποκομματικοποίηση του πανεπιστημίου ο κ. Μπουτάρης προέτρεψε τους φοιτητές να διεκδικήσουν και την κατάργηση του ασύλου, «που όχι μόνο επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη διακυβέρνηση και απαξιώνει το σπουδαστικό βίωμα των παιδιών, αλλά κάνει το πανεπιστήμιο απωθητικό στην κοινωνία της πόλης που το περιβάλλει». «Στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε ο δήμαρχος, «που έχουμε το καλύτερο και πιο μεγάλο κεντρικό αστικό κάμπους της χώρας, η σημερινή κατάστασή του μας απωθεί από το να εμπλακούμε με το πανεπιστήμιο με δημιουργικό τρόπο, μια που το πανεπιστήμιο αποπνέει ατμόσφαιρα γκέτο».
Αριστοτέλειο
Αναφερόμενος ειδικά στο ΑΠΘ, υποστήριξε ότι πρέπει εκτός των άλλων να επιδιώξει και σε συνεργασία με τον δήμο την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων, να αναζητήσει χορηγίες («είναι ανεπίτρεπτο σήμερα οι πρυτανικές αρχές της χώρας να μη διαθέτουν στρατηγική άντλησης χορηγιών, τα γνωστά ως development offices»), ακόμη και από ιδιώτες, μεγάλες επιχειρήσεις, παλαιούς αποφοίτους, για να αναβαθμίσει τη λειτουργία του.Οταν κάποιος από το ακροατήριο παρατήρησε ότι οι απόψεις του μπορεί να είναι σήμερα μειοψηφικές, σχολίασε ότι αυτό δεν έχει σημασία αλλά το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχουν απόψεις και κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο.
* Οπως σχολιάζει και ο φίλος του μπλογκ Βασίλης Φραντζολάς, "Να και ένα αισιόδοξο μήνυμα από ένα "νέο"πολιτικό, με καθαρό αμόλυντο μυαλό".
No comments:
Post a Comment