Wednesday, April 9, 2014

ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΟΚΑΡΕ, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕ



ΙΛΙ ΚΑΡΕΛΙ, 42, Αλβανός βαρυποινίτης, που βρέθηκε δολοφονημένος στο κελί του στις φυλακές της Νιγρήτας στον νομό Σερρών στην Ελλάδα έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό και φρικτά βασανιστήρια από 15 σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όπως αποφαίνεται σε πόρισμά της έπειτα από ενδελεχείς έρευνες η ανακρίτρια Σερρών κα. Τουτουντζή. Πρόκειται για πράξη εκδίκησης για την δολοφονία του συναδέλφου τους, Γιώργου Τσιρώνη, 46, στις φυλακές Μαλανδρίνου, στον νομό Φωκίδας της Στερεάς Ελλάδος.
 
ΑΥΤΟ συνέβη στις 25 του περασμένου Μαρτίου και, 2 μέρες αργότερα, στις 3.30 το μεσημέρι της 27ης του μηνός, ο Ιλί, που εξέτιε ποινή κάθειρξης 12 ετών και 9 μηνών για απόπειρα ανθρωποκτονίας, σωματική βλάβη, απόπειρα κλοπής, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράνομη είσοδο στη χώρα, έφτανε στις φυλακές Νιγρήτας. Εκεί, μεταφέρεται αρχικώς σε έναν προθάλαμο αναμονής των προσαχθέντων, μέχρι να τακτοποιηθούν στο κελί τους. Ο χώρος εκείνος είναι γνωστός ως το «ψυγείο». Σύμφωνα με το ανακριτικό πόρισμα που χθες δημοσιοποιήθηκε, εκεί τον παρέλαβαν από τις 3.57μμ έως και τις 6.38μμ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και του έκαναν τα εξής:
 
«Ενεργώντας όλοι από κοινού χτυπούσατε τον Ιλί Καρέλι με γροθιές, λακτίσματα και με τη χρήση τμήματος κλινοσκεπάσματος, διαμορφωμένου σε αυτοσχέδιο κοχλιότυπο βούρδουλα, μήκους περίπου 50 εκατοστών, σε διάφορα σημεία του σώματός του, στην πλάτη, στα πόδια, κυρίως στα πέλματα των ποδιών (φάλαγγα) και τις γαστροκνημίες (γάμπες), στους γλουτούς, το στήθος, την κοιλιακή χώρα και το κεφάλι, ρίχνοντάς του ταυτόχρονα νερό, ώστε τα χτυπήματα να καθίστανται πιο επώδυνα»
 
Ο ΚΑΡΕΛΙ μεταφέρθηκε υποβασταζόμενος στο κελί του από μερικούς από τους υπαλλήλους που τον έδειραν, και τον παράτησαν εκεί σε πολύ άσχημη κατάσταση. Στις 11.15 το βράδυ, διαπιστώθηκε από άλλον υπάλληλο των φυλακών, ότι δεν ανέπνεε πια. Μετά από την νεκροψία, η σωρός του μεταφέρθηκε στην Αλβανία όπου και ετάφη. Ο Καρέλι είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2007 όταν προσπάθησε να σκοτώσει με γυαλί δύο ηλικιωμένους τους οποίους λήστεψε στο σπίτι τους στο Νέο Ηράκλειο, προάστιο της Αθήνας. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με κομμένο γυαλί, δολοφόνησε τον σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Μαλανδρίνου.
 
Η πολυδιάστατη αυτή ιστορία έχει συνταράξει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα. Υπάρχει, από την μία, έξαρση της εγκληματικότητας σε επίπεδα πρωτόγνωρα για την κοινωνία – τόσο, που σε μερικές περιοχές της χώρας, αστικές και μη, φοβάται κάποιος να κυκλοφορήσει έξω. (Εξαιτίας αυτού δε, υπάρχουν πολλοί που, όταν μαθεύτηκε η δολοφονία του Καρέλι, αλλά και ο τρόπος της δολοφονίας του, αναφώνησαν "καλά του έκαναν, του παλιοαλβανού"). Από την άλλη, διαπιστώνεται ότι και εδώ, όπως και αλλού, το σωφρονιστικό σύστημα κάθε άλλο από σωφρονιστικό είναι.

(Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα, από φυλακές άλλης χώρας, δείχνει με έναν έντονα συμβολικό τρόπο ότι είναι εφικτό και σε έναν τέτοιο δύσκολο περιβάλλον, εάν βοηθηθεί, ο κατάδικος να αρχίσει μια καινούργια ζωή ως άλλος άνθρωπος. Αυτό, δεν θα σβήσει ποτέ τον πόνο και την απώλεια που προκλήθηκαν από τα εγκλήματά του, αλλά ίσως λιγοστέψει την πιθανότητα να τα ξαναδιαπράξει).


 

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...