Tuesday, April 29, 2014

ΑΡΙΑΝΑ ΚΑΙ ΒΑΝΕΣΑ: ΔΥΟ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ ΣΦΟΔΡΑ!



ΑΡΙΑΝΑ ΧΑΦΙΝΓΚΤΟΝ, 63, Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του διαδικτυακού ιστότοπου The Huffington Post, με εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά από όλον τον κόσμο. Πρόκειται για μία ικανή, δυναμική και πολύ φιλόδοξη γυναίκα, που έφτασε πολύ ψηλά και μάλιστα σε έναν χώρο, των μίντια, που κυριαρχείται από άνδρες, με μια «πολύ απλή συνταγή», όπως λέει πάντα όποτε ερωτάται: «Σκληρή δουλειά από το πρωί ως το βράδυ».

ΚΑΙ διερωτάται τώρα κάποιος, πως μία γυναίκα που δεν έλαβε ποτέ υπ’ όψιν της την γνωστή αγγλοσαξωνική έκφραση “take it easy”, δηλαδή “ηρέμησε λίγο, χαμήλωσε ταχύτητα”, έρχεται τώρα, με ένα καινούργιο της βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε, να μας προτείνω αυτό ακριβώς που μια ζωή απέφευγε; Το βιβλίο έχει μία λέξη ως τίτλο, την λέξη Thrive, που ελεύθερα μεταφράζω σε «ευδοκιμώ» ή «εμπλουτίζομαι». Έχει όμως έναν πολύ μακρύ υπότιτλο, στον οποίο μάλλον επεξηγεί καλύττερα από μένα τον μονολεκτικό της τίτλο: Ο Τρίτος Δρόμος στον Επαναδιορισμό της Επιτυχίας και στην Δημιουργία μιας Ζωής Ευημερίας, Σοφίας και Θαυμασμού.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ξεκινά με ένα δυσάρεστο γεγονός στη ζωή της. Ήταν ένα πρωινό του 2007, που βρέθηκε αιμόφυρτη στο πάτωμα του γραφείου της στο σπίτι. Είχε χάσει τις αισθήσεις της «από εξάντληση και από έλλειψη ύπνου», όπως γράφει η ίδια, και πέφτοντας κτύπησε επάνω στο ξύλινο γραφείο με αποτέλεσμα να σκίσει το μάτι της, και να σπάσει το κόκαλο στα ζυγωματικά της. Περιμένοντας στο σαλόνι του γιατρού της, λίγο αργότερα, άρχισε να θέτει, λέει, στον εαυτό της ερωτήματα για την ζωή που ζούσε μέχρι τότε, και εάν έπρεπε να συνεχίσει να την ζει έτσι. Οι απαντήσεις που έδωσε στον εαυτό της, και που αργότερα έθεσε και σε εφαρμογή, είναι η πρώτη ύλη του βιβλίου της που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ έχουν οι εξής ενδεικτικές μικρές αλλαγές που, όπως επισημαίνει, έκανε αμέσως στην καθημερινή της ζωή: Δεν ανάβει την τηλεόραση για να δει ειδήσεις μόλις μπει στο σπίτι. Δεν φορτίζει το κινητό της τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι της. Κοιμάται περισσότερο. Προσπαθεί να κάνει διαλογισμό, έστω και για μερικά λεπτά κάθε μέρα. Καλά όλα αυτά, αλλά κάπου μας τα χαλάει η συμπατριώτισσα, και κάπου έχω και την αίσθηση ότι μας εμπαίζει κιόλας. Όπως διαβάζω σε μία εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου από την Χάνα Ρόσιν στο ευφυές slate.com, ο δάσκαλος της γιόγκα, που βοηθά την Αριάννα Χάφινγκτον και το προσωπικό της ιστοσελίδας της σε ασκήσεις, παραδέχεται ότι η κ. Διευθύντρια πολλές φορές μιλάει στο κινητό της εν ώρα διαλογισμού, αλλά «thats OK», λέει, διότι «η Αριάννα είναι ένας πολύ πνευματικός άνθρωπος».

ΑΥΤΗ, λοιπόν, μας δουλεύει ως προς το «δεν φορτίζω πια το κινητό μου όταν κοιμάμαι» (ναι, αλλά του αλλάζεις τον αδόξαστο όταν κάνεις γιόγκα), και εκείνος, ο γιόγκι, μας επεξεργάζεται ψιλό-γαζί με την τελευταία του φράση.


ΒΑΝΕΣΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ, 40, Ελληνοαμερικανίδα και αυτή, γέννημα-θρέμμα Νέας Υόρκης, δημοσιογράφος, αρθρογραφώντας επί θεμάτων «γενικού ενδιαφέροντος» (ο τίτλος στα αγγλικά είναι generalist writer), που δεν χαρίζει κάστανα σε κανέναν, πόσο μάλλον στην συμπατριώτισσα της Αριάννα. Η Ρόσιν στο Slate μας θυμίζει ένα μνημειώδες, όπως το χαρακτηρίζει άρθρο-προφίλ που είχε γράψει η Γρηγοριάδη στο New York Magazine (σ.σ.: γράφει, επίσης, το Rolling Stone και στο Vanity Fair), για την Χάφινγκτον. Λέει, λοιπόν, για αυτήν ότι είναι «ταυτοχρόνως μία «απαστράπτουσα Μητέρα Γή», και «η καλύτερη bull-shit artist της υφηλίου» - συγγνώμη, αλλά όποια μετάφραση και αν επιχειρήσω να παραθέσω εδώ, θα αδικήσει την φράση, και μάλλον θα ευνοήσει την Χάφινγκτον. Όσοι δεν την καταλαβαίνουν, ας ρωτήσουν κάποιον αγγλόφωνο φίλο. Όπως γράφει και το Slate, η Γρηγοριάδη είναι πέραν αμφισσβήτησης. Από την άλλη όμως, και η Αριάννα, όταν ρωτήθηκε πρόσφατα πως σχολιάζει αυτά τα λόγια της συμπατριώτισσάς της, με πολύ άνεση και αμέσως απάντησε με την ερώτηση «ποια ειν’ αυτή;».

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...