Sunday, April 27, 2014

ΦΙΛΕ ΜΟΥ, ΕΣΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΠΙΤΑΡΩΝΑ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ...



ΒΛΕΠΩ και ξαναβλέπω την οθόνη του υπολογιστή μου. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την είδηση που έχω μπροστά μου. Μπαίνω σε άλλες ιστοσελίδες με την ελπίδα οι πιο έγκυρες από αυτές να μην έχουν αυτό που βλέπω και διαβάζω. Τόχουν!

ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες, πολλοί, πάρα πολλοί, με περιουσία άνω των 500.000, διαμένοντες αρκετοί από αυτούς στα εύπορα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας, υπέβαλαν αίτηση στις φορολογικές αρχές για να λάβουν και εκείνοι το έκτακτο επίδομα των 500 ευρώ που θα δοθεί από ένα μέρος του πλεονάσματος που είχε ο περσινός μας προϋπολογισμός.

ΤΟ επίδομα αυτό ακούει στο εύηχο και συγκινητικό όνομα «κοινωνικό μέρισμα». Ας το πούμε πιο απλά, «ανακουφιστικό χάπι». Έχουμε μια εύκολη ροπή προς το φάρμακο ως έθνος, άλλωστε…

ΔΕΝ αμφιβάλλω ότι και διαμένοντες σε μεγάλα διαμερίσματα, αλλά και έχοντες πολυτελή αυτοκίνητα έχουν πληγεί έντονα από την κρίση. Μερικές φορές μάλιστα είναι πολύ επώδυνο, από υψηλοθεσίτης και καλά αμειβόμενος να βρίσκεσαι από την μια μέρα στην άλλη χωρίς δουλειά, χωρίς εισοδήματα, με τις αποταμιεύσεις σου να τελειώνουν, και να μην μπορείς να πουλήσεις ούτε κινητά, ούτε ακίνητα. Κανείς, ακόμα, δεν αγοράζει σπίτια και διαμερίσματα – η αγορά είναι πεθαμένη. Και τα πολυτελή αυτοκίνητα, φορολογούνται πια τόσο πολύ, που οι ιδιοκτήτες τα έχουν παρατήσει σε μάντρες χωρίς πινακίδες, για να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, ή τα έχουν πουλήσει σε τιμές συμφοράς. Όμως…

ΟΜΩΣ, ακόμα και σε τέτοια περίπτωση, ακόμα και εάν έχει έρθει όλος ο κόσμος σου τούμπα, αίτηση για επίδομα 500 ευρώ δεν κάνεις. Τελεία και παύλα! Στοιχειώδης αξιοπρέπεια επιτάσσει να αναζητήσεις αυτά τα χρήματα αλλού. Να πλύνεις πιάτα. Να περιποιηθείς κήπους. Να σερβίρεις τραπέζια. Να γίνεις ταμίας σε σουπερμάρκετ. (Αναφέρω δουλειές που ξέρω ότι είναι διαθέσιμες και τις βρίσκεις αμέσως).

Ο λόγος που δεν δικαιούσαι να ζητήσεις να λάβεις το επίδομα αυτό, δεν είναι επειδή έχεις πολυτελές διαμέρισμα ή σπίτι, με πισίνα και σκάφος αναψυχής. Είπαμε: στην Ελλάδα της κρίσης, από τους πιο σκληρά πληγέντες είναι εκείνοι που θέλουν να απαλλαγούν από αυτά αλλά δεν μπορούν. Δεν υπάρχουν αγοραστές. Άρα, τα έχουν εκεί, τα συντηρούν, και τα πληρώνουν. Δεν δικαιούσαι να ζητήσεις το επίδομα των 500 ευρώ, για λόγους «ηθικής δικαιοσύνης».


ΑΡΚΕΙ όσα επέτυχες όλα αυτά τα χρόνια, να ήταν αποτέλεσμα σκληρής και τίμιας δουλειάς. Όχι απότοκος αρπαχτών και μπαγαποντιάς. Αν πέτυχες μια φορά, θα ξαναπετύχεις κι άλλη φορά. Θα ξανασηκωθείς. Ενώ οι άλλοι, οι πιο ασθενείς, θα δυσκολευτούν χίλιες φορές. Αυτοί έχουν προτεραιότητα. Εσύ, όχι. Εσύ έχεις υποχρέωση, την στιγμή που οι άλλοι θα είναι στην ουρά για το επίδομα, να είσαι σε μιαν άλλη ουρά για μεροκάματο. Μόνο έτσι, με τέτοιες προτεραιότητες πια, προτεραιότητες ηθικού, πρώτα, χαρακτήρα, θα ξανασηκωθεί ο τόπος και θα πάει μπροστά.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...