Thursday, November 12, 2015

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Η Ελλάδα ξανακατέβηκε σήμερα στους δρόμους, απεργώντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που ψηφίστηκαν, αλλά και για εκείνα που πρόκειται να έρθουν με την νέα δανειακή σύμβαση.

Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, με κύριο σύνθημα «δεν αντέχουμε άλλο», και με απαίτηση να τερματιστούν τα μέτρα λιτότητας που, όπως είπαν οι ομιλητές σε όλα τα συλλαλητήρια, πλήττουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας.

Ήταν η πρώτη, μεγάλη, πανελλαδική εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από τότε που ανέλαβε πρώτη φορά την εξουσία τον Ιανουάριο. ‘Ένα πανό στο μπλοκ των προσκείμενων στο ΚΚΕ εργατικών συνδικάτων έγραφε «σας δοκιμάσαμε και σας».

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις ωστόσο έλαβε μέρος και το εργατικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, με το σύνθημα «όχι άλλα νεοφιλελεύθερα μέτρα», επιρρίπτοντας την ευθύνη για «την αναγκαστική υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης» στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ακούστηκε πολύ, επίσης, από τους διαδηλωτές το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», που ήταν ίσως το πιο δημοφιλές σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, και με το οποίο εναντιωνόταν στο ενδεχόμενο να περάσει στο προηγούμενο μνημόνιο το μέτρο της αναγκαστικής εκποίησης των κατοικιών όσων αδυνατούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.

Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων «κόκκινων δανείων», είναι ίσως το πιο ακανθώδες στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με του δανειστές, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δις, από τα 86 δις του νέου δανείου.

Ο πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει τον λαό και έχει διαμηνύσει πάντως και στους εταίρους ότι η πρώτη κατοικία όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν το δάνειό τους θα προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς.

Τα «κόκκινα δάνεια», η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι επερχόμενες μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, είναι τα θέματα που κυριάρχησαν στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η πανελλαδική απεργία κηρύχτηκε αό τις δύο μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις της χώρας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που εκπροσωπούν εργαζόμενους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό χώρο.

Το εργατικό συνδικάτο του ΚΚΕ, ΠΑΜΕ, πραγματοποίησε όπως πάντα ξεχωριστή συγκέντρωση. Μέλη του φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα και κρατούσαν μεγάλα μπαλόνια που έγραφαν «Τα Λόγια του Αλέξη».

Ο Πρωθυπουργός ήταν στη Μάλτα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό πρόβλημα.

«Την ώρα που οι Έλληνες εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους να διαδηλώσουν, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται για πρώτη φορά στην άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων», μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg  για τη σημερινή γενική απεργία, προσθέτοντας ότι πολλά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στρέφονταν κατά του Πρωθυπουργού.

Στη σχετική ανάρτησή του, το Bloomberg ανέφερε ότι «τα συνδικάτα φώναξαν τα ίδια συνθήματα που κάποτε ο Τσίπρας χρησιμοποιούσε εναντίον των αντιπάλων του».

«Από σήμερα μπορεί να γίνει ένα νέο, πιο δυναμικό ξεκίνημα, με κλιμάκωση της λαϊκής πάλης. Ο κάθε τόπος δουλειάς, η κάθε γειτονιά, ο κάθε κλάδος πρέπει να γίνει κάστρο αντίστασης, διεκδικητικού αγώνα και αλληλεγγύης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτρσούμπας.



Στο συλλαλητήριο έλαβε μέρος και το κόμμα «Λαϊκή Ενότητα», που αποκόπηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ομάδα βουλευτών της προηγούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καταψήφισε την νέα δανειακή σύμβαση.

Όλα τα «πρώτα ονόματα» αυτής της ομάδας, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Κώστας Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη και άλλοι, βάδιζαν μπροστά-μπροστά στο μπλοκ της «Λαϊκής Ενότητας» και φώναζαν αντμνημονιακά συνθήματα.

Προς το τέλος της πορείας των εργαζομένων προς το Σύνταγμα, ομάδα νεαρών που αυτοαποκαλούνται «αντιεξουσιαστές» αποκόπηκαν από τους υπόλοιπους, και αφού σκέπασαν τα πρόσωπά τους με κουκούλες, άρχισαν να πετούν πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες μολότωφ στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με χρήση χημικών.

Οι κουκουλοφόροι άρχισαν να κατηφορίζοντας προς τα Εξάρχεια, όπου συνήθως παίζεται κάθε φορά η τελευταία, ολονύχτια πράξη των συγκεντρώσεων, με φθορές σε κτίρια και αυτοκίνητα, και με κυνηγητό από την αστυνομία στους στενούς δρόμους της περιοχής.

Προχωρώντας προς τα Εξάρχεια, οι «αντιεξουσιαστές» πέρασαν και από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, και έριξαν και εκεί μερικές μολότοφ.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...