Sunday, July 20, 2014

ΚΥΠΡΟΣ: 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ



40 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 20 Ιουλίου, από την 1η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, πού έφερε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Αττίλας». Εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 5 το πρωί με απόβαση των τουρκικών δυνάμεων, ανενόχλητα, στην περιοχή Πέντε Μίλι, 8 χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας. Συνολικά, και με τις αεροπορικές επιχειρήσεις, εισέβαλαν στη Κύπρο περί τους 40.000 Τούρκους στρατιώτες.

8:40 το πρωί, στην Ελλάδα, δόθηκε επίσημα η εντολή να τεθεί σε εφαρμογή το λεγόμενο «πολεμικό σχέδιο». Η είδηση της εισβολής των Τούρκων στη Κύπρο, μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο της Ελλάδος, τότε ΕΙΡΤ, στις 11 το πρωί. Οι Τούρκοι είχαν ήδη παγιώσει τις θέσεις τους στα σημεία γύρω απ’ όπου πραγματοποίησαν την απόβασή τους.

3 μέρες αργότερα συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός. Μέχρι τότε, οι τουρκικές δυνάμεις έθεσαν υπό την κατοχή τους το 3% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. 5.000 Ελληνοκύπριοι είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να σωθούν.

14 Αυγούστου η Τουρκία εξαπέλυσε την 2η «Ειρηνευτική Επιχείρηση», όπως την ονόμαζε. Αυτή η 2η εισβολή της απέφερε συνολικά το 37% της κυπριακής επικράτειας, και προκάλεσε την προσφυγοποίηση 200.000 Ελληνοκυπρίων, που αντιστοιχούσαν στο περίπου 70% του πληθυσμού. 1474 άνθρωποι εξαφανίστηκαν από προσώπου γης, και ονομάστηκαν «αγνοούμενοι». Η Τουρκία ποτέ δεν παραδέχτηκε καν την ύπαρξή τους, πόσω μάλλον την εξαφάνισή τους. Βεβαίως, αρνήθηκε να συμβάλει καθ’οιονδήποτε τρόπο στην ανεύρεσή τους.

43.000 Τούρκοι στρατιώτες είναι ακόμα στο έδαφος της Κύπρου, χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της Ένωσης αυτής, αλλά δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος. Κύπρος και Ελλάδα, που ως χώρες-μέλη μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο), το έχουν κάνει ως τώρα, γι’ αυτό και έχει «μπλοκάρει» η συζήτηση επί αρκετών κεφαλαίων, όπως ονομάζονται, που για να ανοίξουν, πρέπει η Τουρκία να αλλάξει στάση.

90 εκατ. ευρώ πρόστιμο διέταξε πριν μερικούς μήνες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Τουρκία να πληρώσει στην Κύπρο ως αποζημίωση για κραυγαλέες και διαπιστωμένες παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον καιρό της εισβολής. Η Τουρκία, διά του Υπουργού Εξωτερικών της, Αχμέτ Νταβούτογλου, απάντησε ότι η χώρα του δεν θα δώσει δεκάρα σε μία χώρα την οποία δεν αναγνωρίζει.

23 Ιανουαρίου 1977. Ένα ανατριχιαστικό ρεπορτάζ της έμπειρης ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Insight της Sunday Times, αποκαλύπτει «τα φοβερά μυστικά της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο». Το ρεπορτάζ βασίστηκε σε μυστική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και περιέχει αδιάσειστα στοιχεία για τις θηριωδίες που διέπραξαν Τουρκοι στρατιώτες εναντίον «μη εμπλεκόμενου στον πόλεμο πληθυσμού». Πολλά από αυτά έχουν αποκαλυφθεί και δημοσιευθεί. Σήμερα, θυμίζω μόνο αυτό, για να μην ξεχνάμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Τα ονόματα, για ευνόητους λόγους, έχουν αφαιρεθεί:

«Ο Δρ. Η επιβεβαίωσε 70 βιασμούς. Μεταξύ των οποίων: Ενός κοριτσιού 24 ετών, με πνευματική καθυστέρηση, που την βίασαν 20 Τούρκοι στρατιώτες μέσα στο σπίτι της. Όταν άρχισε να ουρλιάζει, την πέταξαν από το παράθυρο του σπιτιού της που ήταν στον 2ο όροφο. Έσπασε την σπονδυλική της στήλη και έμεινε παράλυτη».


100, και πλέον, ψηφίσματα αναγνωρίζοντας το δίκαιο της Ελληνοκυπριακής πλευράς για την κατάσταση στην Κύπρο για επανένωση του νησιού, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τα εδάφη της, κλπ, εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τις 20 Ιουλίου 1974 (Ψήφισμα 253) μέχρι και το 2006 – από εκεί και ύστερα, σταμάτησα να μετρώ, κατάλαβα (αργά!) ότι είναι αστείο πλέον…

No comments:

Post a Comment

Έκλαιγα όλη νύχτα!...

  ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Από έναν δάσκαλο, που πριν από αρκετούς μήνες μου έστειλε ένα μέϊλ.   Δεν θέλω να πω το όνομά του, γιατί ζούμε μέρες αδ...