Tuesday, May 13, 2014

ΤΗΣ ΝΙΚΗΤΡΙΑΣ Η ΑΓΚΑΛΙΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ!...


Ένα εξαιρετικό κείμενο της τηλεκριτικού Αφροδίτης Γραμμέλη σο «Βήμα», σχετικά με το The Voice, και το πώς «ένα πακέτο» έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει παρά ένα πραγματικό διαμαντάκι. Ο τίτλος που συνοδεύει το κομμάτι της είναι «The Voice: Έχεις πακέτο, τελικά…». Εγώ, επέλεξα άλλο.

Ηταν όντως ένα επιτυχημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Εξαιρετικές φωνές, πλούσιο θέαμα, διάσημοι τραγουδιστές, απενοχοποιημένη συνταγή και ολίγον όνειρο. 

Γιατί στη χώρα που ζούμε, κακά τα ψέματα, κάποια όνειρα έχουν όρια και ειδικά σε ό,τι αφορά το τραγούδι όπου οι προοπτικές είναι περιορισμένες, τα όνειρα συχνά λοξοδρομούν. 

Στο «Voice», το talent show του ΑΝΤ1 που κατάφερε να ανατρέψει το ριάλιτι κατεστημένο και να αφήσει το προβάδισμα στο ταλέντο, συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά τα οποία ονειρεύτηκαν την καριέρα του πενταγράμμου. Μία όμως ήταν η τυχερή: Η Μαρία-Ελενα Κυριάκου, μια νεαρή Κύπρια, μητέρα τριών παιδιών, η οποία κέρδισε το πολυπόθητο τρόπαιο το βράδυ της Παρασκευής αποδεικνύοντας πως σε αυτή τη ζωή τελικά ποτέ δεν είναι αργά. Μέσα σε μια βραδιά όπου η τηλεθέαση άγγιξε αλλά και ξεπέρασε ακόμη και το 70%, μια διαζευγμένη μικρομάνα έγινε σταρ. Ηξερε πως διέθετε εξαιρετική φωνή αλλά δεν τόλμησε πιο νωρίς. Χρειάστηκαν μερικά χρόνια και μια καλή και αξιοπρεπής ευκαιρία για να αλλάξει ρότα.
Δίπλα της το κορίτσι με τη μαγική φωνή, η Αρετή Κοσμίδου, 16 ετών, έφτασε ως το τελευταίο σκαλοπάτι αλλά τερμάτισε δεύτερη. Αναμενόμενο για κάποιους. Η Αρετή, με τη φωνή που διαθέτει και που παραπέμπει στην Μπιοργκ και στη Σινέντ Ο Κόνορ, δεν προσφέρεται για πρόγραμμα στις νυχτερινές πίστες. Λίγο-πολύ της το είπαν και οι coaches: μακάρι να φύγεις έξω, κορίτσι μου, γιατί με αυτή τη φωνή στην Ελλάδα δεν θα κάνεις εύκολα καριέρα. Και είχαν δίκιο. 

Το μουσικό περιβάλλον της Ελλάδας θέλει ακόμη το «πακέτο», όσο και αν το ξορκίζει μέσα από διαδικασίες καλής προθέσεως. Ποιος όμως εξεπλάγη που στο πιο ψηλό βάθρο ανέβηκε η όμορφη, ψηλή, ξανθιά αφήνοντας την «πραγματικά voice-ανακάλυψη» στο δεύτερο; Ελάχιστοι. 

Ακόμη και το κοινό που ψηφίζει έλκεται από το πακέτο. Με αυτό γαλουχήθηκε τηλεοπτικά, αυτό θα συνεχίσει να υποστηρίζει για χρόνια ακόμη. Τα φώτα έσβησαν, η Μαρία-Ελενα νίκησε και όλοι πήγαν σπίτι τους. Κάποιοι ήδη απορροφήθηκαν από σχήματα σε νυχτερινά μαγαζιά, κάποιοι θα συνεχίσουν να ονειρεύονται ότι κάτι μαγικό θα μπορέσει να μεταφέρει τη φωνή τους εκεί που της αξίζει και η νικήτρια θα δοκιμαστεί στην αρένα του θεάματος όπου τα πράγματα αγριεύουν. Οσο για την Αρετή, ίσως το παραμύθι που θέλει το ασχημόπαπο να έχει την τύχη του κύκνου να επαναληφθεί.

Και ένα υστερόγραφο: ούτε μια αγκαλιά, ούτε ένα νεύμα από τη νικήτρια προς την ηττημένη τη στιγμή της αναγγελίας της νίκης της. Οταν μάλιστα είσαι μητέρα και έχεις δίπλα σου ένα αγχωμένο παιδί στην εφηβεία του, νιώθεις πως πρέπει να πεις τουλάχιστον μια κουβέντα. Στην οθόνη αυτό που είδαμε ήταν σκληρό και αμήχανο. Ευτυχώς υπήρχε ο αληθινός σταρ αυτού του σόου, ο Μιχάλης Κουινέλης, που έδωσε αυτό που έπρεπε σε ένα παιδί που το είχε ανάγκη...

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...