Saturday, May 3, 2014

ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΙΟ ΧΟΡΤΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ



Ο υπογράφων έστειλε αυτήν την ανταπόκριση στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) την Τετάρτη 30 Απριλίου, με αφορμή την δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών από τους παραγωγούς και εμπόρους των Λαϊκών Αγορών, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Ο τίτλος ήταν "Σκηνές Κατοχής στις Λαϊκές Αγορές της Αθήνας". Εδώ, τον διαφοροποίησα.

Χιλιάδες πολίτες έσπευσαν από τις 10.30 το πρωί σήμερα σε λαϊκές αγορές στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη όπου, παραγωγοί που διαμαρτύρονται για το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για τον κλάδο τους, μοίρασαν δωρεάν φρούτα και λαχανικά.

Επέλεξαν αυτόν τον τρόπο οι παραγωγοί για να εξηγήσουν στους πολίτες τι λέει το επίμαχο νομοσχέδιο και γιατί αντιδρούν σε αυτό.

Πρόκειται για τον τρόπο που επιλέγονται μέχρι τώρα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των παραγωγών και εμπόρων, εκείνων που θα καταλάβουν τους πάγκους σε κάθε υπαίθρια Λαϊκή Αγορά, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, αλλά και η θέση του καθενός σε έναν δρόμο το μήκος του οποίου μπορεί να κυμαίνεται από 500 μέτρα έως και 1 χιλιόμετρο.


Του Υπουργείο Ανάπτυξης, που είναι αρμόδιο και για τις Λαϊκές Αγορές, θεωρεί ότι παραγωγοί και έμποροι έχουν θωρακίσει «ένα ακόμα κλειστό επάγγελμα», στο οποίο «κυριαρχούν οι παλαιότεροι, πολλοί από τους οποίους κληρονομούν άδειες από τους πατεράδες και παππούδες τους», και αποκλείονται οι νεώτεροι.

Το ΚΥΠΕ βρέθηκε από το πρωί σήμερα σε μία από αυτές τις υπαίθριες αγορές όπου μοιράζονταν δωρεάν φρούτα και λαχανικά στους πολίτες, και συνομίλησε με τον κ. Σταύρο Στρατήγη, 69 ετών, που είναι Πρόεδρος των Παραγωγών Λαϊκών Αγορά στην Β’ Περιφέρεια του Πειραιά, και Αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Εκ του αξιώματός του, εκείνος είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό κάθε εβδομάδα εκείνων που θα καταλαμβάνουν τις λεγόμενες «κενές θέσεις» στις Λαϊκές της περιφέρείας του. Ο ίδιος, όπως και οι παλαιότεροι, κατέχουν τις λεγόμενες «σταθερές σχέσεις». Αυτές που οι κυβέρνηση θέλει να καταργήσει, και να γίνεται κάθε εβδομάδα κλήρωση «από μηδενική βάση» και με την συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενοι που θα πληροί βασικές προϋποθέσεις πώλησης προϊόντων, μία από τις οποίες προβλέπει να είναι ο ίδιος και παραγωγός.

Ο κ. Στρατήγης, και όσοι αυτόν τον καιρό απεργούν, είναι εναντίον του συστήματος της «νέας κλήρωσης», που θεωρούν ότι «θα αφήσει στον δρόμο πολύ κόσμο που έχει φάει τη ζωή του στις Λαϊκές».

«Όταν ξεκίνησα εγώ, πριν από 38 χρόνια, ήμουν στο τέλος των πάγκων. Τώρα είμαι στο μέσον. Το υπουργείο λέει ότι είμαι προνομιούχος. Στον δρόμο είμαι, τους απαντώ. Πως μπορεί να είμαι προνομιούχος;», μας λέει ο κ. Στρατήγης, εξηγώντας ότι υπάρχουν πάντοτε κενές θέσεις και για άλλους, και ότι ο ίδιος δίνει πάντοτε προτεραιότητα στους ανάπηρους, στους πολύτεκνους και στους παλιότερους, «με αυτήν την σειρά».


Σε κάθε Λαϊκή Αγορά στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδος, υπάρχουν μεταξύ 400 και 500 πάγκοι. Κάποιοι από αυτούς καταλαμβάνονται από παραγωγούς που πουλάνε οι ίδιοι τα προϊόντα που καλλιεργούν, και κάποια άλλα, λιγότερα όμως, καταλαμβάνονται από εμπόρους που αγοράζουν τα προϊόντα από την Κεντρική Λαχαναγορά, όπου τα πουλάνε οι παραγωγοί.

Κάθε Αγορά έχει την συνδικαλιστική της ηγεσία, που εκλέγεται από παραγωγούς και εμπόρους, και καλύπτει μία από τις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδος.

Η κυβέρνηση, εκτός της εισαγωγής κλήρωσης ανά εβδομάδα από μηδενική βάση, θέλει να αποφασίζουν πια οι Δήμοι, και όχι οι συνδικαλιστές όπως γίνεται μέχρι τώρα, για τον δρόμο στον οποίο θα μπαίνουν οι πάγκοι θα μπορεί ο κόσμος να ψωνίζει. Και αυτό, δεν αρέσει καθόλου στον κ. Στρατήγη.

«Δηλαδή, αν ένας Δήμος αποφασίσει να γίνει μία Λαϊκή σε μικρότερο δρόμο, για να μην ενοχλείται κάποιος δικός τους που μένει στον μακρύτερο, αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν οι πάγκοι και κάποιοι παραγωγοί και έμποροι, εκείνη τη μέρα, στον συγκεκριμένο Δήμο, θα μείνουν χωρίς δουλειά».

Στις Λαϊκές Αγορές που γυρίσαμε σήμερα, οι ουρές που σχηματίζονταν από ανθρώπους που στριμώχτηκαν επί πολλές ώρες για να πάρουν δωρεάν μερικά προϊόντα ήσαν πρωτοφανείς.

Η κ. Ανδρομάχη Παυλοπούλου, συνταξιούχος δασκάλα από τη Νέα Σμύρνη, είπε στο ΚΥΠΕ ότι στηρίζει των αγώνα των παραγωγών, διότι «οι Λαϊκές Αγορές είναι μέρος του λαϊκού μας πολιτισμού, και δεν μπορούν να θέλουν οι κυβερνώντες να τις καταργήσουν».

Ο κ.Νίκος Κουτσούρης, μέλος της Ομοσπονδίας των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, είπε στο ΚΥΠΕ ότι κατά την άποψή του, ο λόγος που η κυβέρνηση θέλει να ανατρέψει την μέχρι τώρα κατάσταση, είναι ότι «οι Λαϊκές τρώνε πελάτες από τα μεγάλα σουπερμάρκετ και η εντολή είναι να τις εξαφανίσουν».


Στη Λαϊκή Αγορά του Κολωνού, από τις μεγαλύτερες της Αθήνας, συναντήσαμε τον ηλικίας 87 ετών, συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο κ. Μενέλαο Ράπτη. Σχολιάζοντας τις ουρές χιλιάδων ανθρώπων για να πάρουν λίγα φρέσκα χόρτα και φρούτα, είπε ότι «η εικόνα μου θύμισε μέρες Κατοχής του ‘41», και ότι «δεν περίμενα ποτέ να ζούσα τέτοιες στιγμές σε μιαν ελεύθερη Ελλάδα».

Οι παραγωγοί ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν αύριο και στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, που διοργανώνεται από τις δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας, την ΑΔΕΔΥ και την ΓΣΕΕ, με κεντρικό σύνθημα «Ποτέ Ξανά Άνεργη Πρωτομαγιά».


ΚΥΠΕ 30/4/2014  Σκηνες Κατοχής στις Λαϊκές Αγορές

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...