Saturday, July 6, 2013

Η ΑΜΑΝΠΟΥΡ ΚΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΜΙΖΕΡΙΑ




ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΜΑΝΠΟΥΡ, 55, Βρετανο-ιρανή δημοσιογράφος, ειδική στην κάλυψη σημαντικών διεθνών εξελίξεων από το CNN. Τις μέρες αυτές με τα γεγονότα στην Αίγυπτο, φάνηκε για μία ακόμη φορά η φτώχεια των δικών μας τηλεοπτικών καναλιών ως προς την άρτια δημοσιογραφική κάλυψή τους. Η Κριστιάν Αμανπούρ, που παρουσίασε το έκτακτο ενημερωτικό πρόγραμμα του CNN για την πτώση της κυβέρνησης Μορσί, ξεκίνησε την σταδιοδρομία της ως μαθητευόμενη στο CNN.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ αυτός, όπως και τα περισσότερα μεγάλα και έγκυρα τηλεοπτικά κανάλια του κόσμου, επένδυσε και επενδύει πολλά χρήματα, όχι σε γλαστράκια που παρουσιάζουν πρωινές «γυμναστικούλες» ή μεσημεριανά κουτσομπολιά, για την εκπαίδευση των νέων τους δημοσιογράφων. Δεν είναι τυχαίο που, όποτε συμβαίνει κάτι σημαντικό στο εξωτερικό, ο περισσότερος κόσμος γυρίζει το κουμπί του στο CNN, στο BBC και σε άλλα έγκυρα ξένα κανάλια για την ενημέρωσή του.

ΕΙΧΑΜΕ συναντηθεί με την Κριστιάν Αμανπουρ το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγωνες της Ατλάντας, όταν κάναμε το καθιερωμένο «τουρνέ» στις εγκαταστάσεις του CNN εκεί, και μας έλεγε ότι δεν νοείται στο κανάλι αυτό να βγεί ένας δημοσιογράφος στον αέρα εάν δεν κριθεί ότι είναι απολύτως έτοιμος. Το διάστημα της εκπαίδευσης και της μάθησης κοντά σε πιο έμπειρους συναδέλφους, είναι επίπονο, αλλά όχι μακρύ. «Δεν αφήνουν τα άλογα να γεράσουν», μας έλεγε θυμάμαι, «αλλά φροντίζουν να τα βγάζουν στη κούρσα όταν είναι έτοιμοι, και όταν βράζει ακόμα το αίμα τους για δουλειά».

Η ΑΜΑΝΠΟΥΡ είναι παντρεμένη με τον Τζέϊμς Ρούμπιν, πρωην αναπληρωτή υπουγό Εξωτερικών και εκπρόσωπο του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, σύμβουλο σήμερα της Χίλαρι Κλίντον και το Μπαράκ Ομπάα. Έχουν έναν γιο, τον Ντάριους (εκ του Δαρείος) Τζον Ρούμπιν, 13, και ζουν όλοι μαζί στη Νέα Υόρκη.
 
ΤΟ γεγονός ότι είναι παντρεμένη με τον Τζέϊμς Ρούμπιν, έγινε αφορμή κατά καιρούς εδω στην Ελλάδα (που αλλού, άραγε;), να διατυπωθεί η άποψη ότι η ανέλιξή της οφείλεται στις ισχυρές διασυνδέσεις του άνδρα της. Η άποψη αυτή, που ευδοκιμεί στη χώρα αυτή όσο και η φαιδρά πορτοκαλέα, δείχνει εκτός των άλλων πόσο παραπλανημένοι και αστείοι είμαστε. Διότι, εάν είχαμε ιδέα του πως "δουλεύουν" μερικά πράγματα σε άλλες χώρες, θα ξέραμε ότι στις περισσότερες από αυτές, και εννοώ τις προηγμένες, αυτές που ειναι πολλά χρόνια μπροστά, πρώτον το να είσαι γνωστός ή συγγενής ενός ισχυρού πολιτικού μπορεί να είναι και μειονέκτημα να μπείς και να εργαστείς σε μερικούς οργανισμούς, ιδίως μέσων ενημέρωσης όπως το CNN, και δεύτερον, ακόμα και εάν σε έβαζε σε μία δουλειά ο ίδιος ο Ομπάμα, εάν δεν άξιζες πραγματικά, δεν θα επιβίωνες ούτε μία ημέρα. Το υψηλό επίπεδο των εκεί εργαζομένων, αλλά και το υψηλό επίπεδο των καταναλωτών (στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτα και τα δύο), θα σε απέβαλε αυτοστιγμί!

1 comment:

  1. Ξέχωρα απο το επαγγελματικό της κύρος είναι γεγονός ότι πέρα απο σύζυγος του Τζέιμς Ρούμπιν , υπήρξε καί συμμαθήτρια του συγχωρεμένου John Kennedy Junior ( του John John εκδότη του περιοδικού George ), καί φίλη του πολύ γνωστού φωτογράφου Νάτσγουει καί σίγουρα αυτά αποτελούν επιπλέον credits για την ίδια , εμένα πάντως μου έχει μείνει στην μνήμη ή συνέντευξη που πήρε το 2002 απο τον Γιάσερ Αραφάτ στο στρατηγείο του στην Ραμάλα καί κυρίως ή ψυχρή της στάση ( για να μην πώ κάτι χειρότερο ) απέναντι του όταν ενώ αυτός ήταν πολιορκημένος απο τους ισραηλινούς , αυτή τον ρωτούσε άν μίλησε με τον υπ.εξ. των Η.Π.Α. Πάουελ καί τι σκοπεύει να κάνει ό ίδιος για να σταματήσει ή βία ! με αποτέλεσμα να της πεί να σωπάσει καί να της δείξει την έξοδο !

    Φιλικά.
    Θοδωρής Αγγελίδης

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...