Saturday, July 27, 2013

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Γιατροί φροντίζουν τους τραυματίες στον δρόμο. (Φωτο: Ασοσιέιτεντ Πρες)

Στο Κάϊρο περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους σε συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς του ανατραπέντος Προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, και εκείνους που υποστηρίζουν τον στρατό που τον "έρριξε".

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν χθες βράδυ, και συνεχίζονται μέχρι τώρα. Το BBC μεταδίδει ότι υπάρχουν και πλέον των 1000 τραυματιών, ενώ η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του Μόρσι παραμένουν συγκεντρωμένοι μέσα και γύρω από το τζαμί Rabaa al-Adawiya στο Καϊρο. Διαδηλώνουν υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης του ρώην Προέδρου, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των στρατιωτικών, σε άγνωστο μέρος, από τις αρχές αυτού του μήνα που ανετράπη.

Την εβδομάδα αυτή οι στρατιωτικοί απηύθυναν επίσημα κατηγορίες εναντίον του Μόρσι, μία από τις οποίες είναι εκείνη της συνωμοσίας με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα της Μουσουλμανικής Αδερφότητας του ανατραπέντος προέδρου.

Ο στρατός προσπαθεί, λέει, να καταστείλει τα επεισόδια γύρω από το τζαμί, αλλά οπαδοί της Αδερφότητας ισχυρίζονται ότι οι πυροβολισμοί που πέφτουν δεν είναι για εκφοβισμό, αλλά "στόχο έχουν να μας δολοφονήσουν εν ψυχρώ". Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν νεκροί και τραυματίες, οι γιατροί επιβεβείωσαν ότι τα τράυματα των περισσοτέρων ήταν από σφαίρες.

                                                         *************

Για άμεση και έγκυρη ενημέρωση, προτείνω τα tweets:
@sommervillebbc, του ανταποκριτή του BBC Quentin Sommerville. Και
@bbclysedoucet, της πιο έμπειρης ανταποκρίτριας δυτικής χώρας στη Μέση Ανατολή, Lyse Doucet.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...