Tuesday, July 2, 2013

ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!...


"Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών προς την Εφορία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από συνεννόηση με την αρμόδια Αρχή, ακόμα και για όσους ξεπλένουν χρήμα", διάβαζα χθες στην "Εφημερίδα των Συντακτών", ταξιδεύοντας με τον Ηλεκτρικό. Όταν ξαναδιάβασα την είδηση, ήθελα να τραβήξω τον μοχλό να σταματήσει η αμαξοστοιχία, να βγω έξω και να πάρω λίγο αέρα.

Μου λείπει το θάρρος, όμως, και έμεινα μέσα, παραδομένος στις μαύρες μου σκέψεις.

Εντάξει, καταλαβαίνω το νόημα της επικείμενης ρύθμισης - δεν θα πώ την "λογική" της, διότι λογική δεν υπάρχει εδώ. Σου λέει: αφού έχεις κλέψει εκατό, αντί να σε κυνηγήσω για αυτά τα εκατό, που θα μου κοστίσει, το κυνήγι, ακόμα περισσότερα (με την βραδεία απόδοση Δικαιοσύνης που έχουμε), άσε που μπορει και να μην τα πάρω ποτέ, σου ρίχνω ένα δόλωμα, μια ρύθμιση δηλαδή, να σου τσιμπήσω έστω τα μισά.

Κι έτσι απλά και προκλητικά, γεμίσαμε με ρυθμίσεις σε αυτόν τον τόπο. Ρυθμίσεις πρός όφελος των παρανομούντων, και εις βάρος βεβαίως των νομοταγών.

Τα αυθαίρετα, ρυθμίζονται. Οι κλήσεις της Τροχαίας, κάποια στιγμή διαγράφονται. Τα χρέη που δημιούργησες με το "έτσι θέλω" (και όχι λόγω αντικειμενικής δυσκολίας, πχ να σου χρωστάει το Κράτος λεφτά και να έχεις πέσει έξω), τα τακτοποιείς και αυτά με μια ρυθμισούλα. Κλέβεις μια ποδοσφαιρική ομάδα, ή την ρίχνεις έξω με αλόγιστη διοίκηση, την βάζεις σε ρύθμιση και καθαρίζεις. Παίρνεις επί 40 χρόνια σύνταξη πεθαμένου, το πολύ-πολύ να σου την σταματήσουν, αλλά ούτε λεφτα θα επιστρέψεις, ούτε φυλακή θα πάς για την απάτη. Κλέβεις την δημοτική υπηρεσία στην οποία δουλειες, παίρνεις 9 αναβολές της δίκης, μέχρι που θα παραγραφεί το ποινικό αδίκημα - ρύθμιση είναι κι αυτή, μ νομίζεις. Και τώρα, last bu not least, σου δίνεται και η ευκαιρία, ακόμα και τα μαύρα χρήματα που έχεις ξεπλύνει, να τα "νομιμοποιήσεις".

Ωραία χώρα. Ωραία αντίληψη περί Δικαίου.

Και τι γίνεται, άραγε, με τους άλλους;

Αυτούς που δεν έχουν πάρει ποτέ μαύρο χρήμα για να το ξεπλύνουν;
Που δεν έχουν κτίσει αυθαίρετο;
Που έχουν καταφέρει, οι περισσότεροι με χίλια-δυό ζόρια, να πληρώσουν τα χρέη τους;

Οι μαύρες σκέψεις μου, με παρασέρνουν σε ... άσεμνες διαπιστώσεις.

"Οι μαλάκες της ιστορίας...", λέω, και εννοώ αυτούς που μόλις ανέφερα, είναι μια ζωή το χαλάκι πάνω στο οποίο πατάνε όλοι οι υπόλοιποι απατεώνες για να κρατήσουν τη χώρα ετούτη σε στοιχειώδη λειτουργία. Στην Εντατική, με αναπνευστήρα.

Δεν θά έπρεπε κάποιος, μόλις γίνεται μία ρυθμιση για τους "έξυπνους", να φροντίσει να δοθεί στους "μαλάκες της ιστορίας", ως αντιστάθμισμα βρ' αδερφέ, ένα μικρό μπόνους; Δηλαδή, ρύθμισέ του του άλλου τα ξεπλυμένα χρήματά του, και έλα πές στον "μαλάκα" που τα έχει πεντακάθαρα από την ημέρα που γεννήθηκε, "έλα δω, εσύ ο συνεπής, θα έχεις μία μικρή, συμβολική μείωση της φορολογίας σου, κατά τόσο...".

Όχι πως θα κάνει κάποια σημαντική διαφορά στο Κράτος, αντίθετα, θα μειωθούν λίγο τα έσοδά του. Αλλά θα κάνει λίγο πιο ... μαλακό αυτό το "μαλάκας", και θα δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν τον "τίτλο", να συνεχίσουν να είναι καθαροί, συνεπείς και έντιμοι. Μόνο έτσι, με επιβράβευση της εντιμότητας αντί με ρύθμιση της ατιμίας, θα υπάρξει κάποια ελπίδα να καταλάβουν μια μέρα οι παράνομοι και αυθαίρετοι ότι η μαγκιά είναι να είσαι εντάξει.Και, μόνο έτσι, θα πάψουν να υπάρχουν και οι "μαλάκες της ιστορίας"...

1 comment:

  1. Βασίλης ΦραντζολάςJuly 2, 2013 at 5:42 PM

    Σωστός σε όλα... αλλά να συμπληρώσω ότι αφού κατάκλεψαν τον κόσμο με την (ποδοσφαιρική) ομάδα που κακοδιοίκησαν, έρχεται το (φαληριμένο) κράτος και σου λέει... ειχα περίσσευμα 20 εκατομμύρια δραχμές(συγγνώμη, ευρώ είπε νομίζω) και στα δίνω επειδή σου οφείλω ευγνωμοσύνη...Και όλοι μαζί καθισμένοι κάτω οκλαδόν ακούμε αδιάφοροι τον εκλεγμένο βέβαια κ.κ. εμπνευστή της βιομηχανίας αρσιβαριστών να κοκορεύεται για την φοβερή ιδέα του αντί να του πούμε... σύρε βρε ανόητε να καθαρίσεις το πεδίον του Αρεως που το είχε κάνει παλάτι ο Τομπάζης και τώρα βρωμάει και μαραίνεται. Και μετά λέμε ο Αντρέας κατέστρεψε την Ελλάδα, αντί να πούμε το σωστό ..."ο Αντωνιάδης φταίει".

    ReplyDelete

Μπαμπά;...

  Οι άνθρωποι αποφεύγουν να μιλούν για τον θάνατο, ιδίως όταν αυτός δεν τους έχει χτυπήσει τη πόρτα.   Ένας παπάς μου έλεγε πριν από χρό...