Monday, July 8, 2013

Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΙΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ

Σ' ένα πρόσφατο βίντεο, το οποίο θα παρακολουθήσετε σε λίγο, με την προειδοποίηση ότι περιέχει σκηνές βίας που είναι αναμφίβολα σκληρές και ενοχλητικές ο υποψήφιος για το βραβείο Γκράμι ράπερ και ηθοποιός Mos Def, καλλιτεχνικό όνομα του Yasiin Bey, δέχτηκε εθελοντικά να υποβληθεί στην δοκιμασία της λήψης τροφής διά της βίας - μέθοδος που χρησιμοποιείται σε απεργούς πείνας κρατούμενους στη στρατιωτική βάση του Γκουαντανάμο. Η ενέργεια αυτή του διάσημου ράπερ έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της απόφασης της κυβέρνησης Ομπάμα να αναγκάσει δια της βίας τους απεργούς πείνας να τραφούν κατά την μηνιαία περίοδο νηστείας του Ραμαζανίου, που άρχισε από την ανατολή του ηλίου σήμερα, 8 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την έγκυρη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, η αμερικανική κυβέρνηση  αποφασισε να εφαρμόσει αυτήν την μέθοδο της αναγκαστικής, διά βίας σίτισης ,μόνο από τη δύση του ηλίου και μετά, δηλαδή τη νύχτα, σεβόμενη - λέει - την νηστεία των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όμως, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, ομάδες και οργανώσεις που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των μουσουλμάνων αντέδρασαν έντονα, λέγοντας ότι ότι η συνέχιση της διά της βίας παροχής τροφής στους κρατουμένους, ιδίως κατά την διάρκεια του Ραμαζανίου, είναι διαιτέρως προσβλητική πράξη.

"Πιστεύουμε ότι είναι λάθος να τρέφεις δια της βίας κάποιον οποτεδήποτε, αλλά είναι ακόμα πιο απαράδεκτο να γίνεται αυτό κατα την διάρκεια του Ραμαζανίου", δήλωσε στην εφημερίδα ο Ιμπραίμ Χούπερ του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων. Το βίντεο που θα παρακολουθήσουμε τώρα ανέβηκε στο Ίντερνετ από την ανθρωπιστική οργάνωση Reprieve, και δείχνει τον ράπερ Mos Dof να υπόκειται σε αυτήν την απάνθρωπη διαδικασία της δια της βίας σίτισης που, όπως είπαμε, εφαρμόζεται από τους Αμερικανούς στους κρατούμενους του Γκουαντανάμο όταν αυτοί, για όποιους λόγους, κάνουν απεργία πείνας.

Η διαδικασία που ακολουθείται, και που θα δουμε τώρα, βρίσκεται σε ένα εγχειρίδιο που τα μέσα ενημέρωσης κατάφεραν να εξασφαλίσουν από το στρατόπεδο των κρατουμνένων. Οι οδηγίες εφαρμόζονται από εθελοντές ιατρούς, οι οποίοι περνούν έναν πλαστικό σωλήνα μέσα στο ρουθούνι του κρατούμενου, και το κατεβάζουν στο στομάχι του. Ταυτόχρονα ένα είδος φίμωτρου ή μία ειδική μάσκα τοποθετούνται πάνω στο πρόσωπο του απεργού πείνας ώστε να περιοριστούν τα φλέγματά του, αλλά και να εμποδιστεί να δαγκώσει το σωληνάκι. Ακολούθως, μέσω ακτινογραφίας διαπιστώνεται εάν πράγματι η υγροποιημένη τροφή φτάνει στο στομάχι του κρατουμένου. Οπως θα δείτε, όταν το πρώτο σωληνάκι αφαιρείται από τη μύτη του τραγουδιστή, εκείνος δείχνει ότι είναι τόσο συντετριμένος που δεν είναι πλέον σε θέση να αντέξει την τοποθέτηση και δεύτερου σωλήνα.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι ζούμε πια σε έναν πολιτισμένο κόσμο.
 

3 comments:

  1. Η εικόνα είναι σαφώς δραματοποιημένη γιατί βέβαια η τοποθέτηση του Levin δεν είναι επώδυνη και η ελαφρά δυσφορία του ατόμου στην τοποθέτηση του είναι σε έμπειρα χέρια 4-5 δευτερόλεπτα.
    Εδώ υπάρχει η πραγματικότητα, ασχετα βέβαια από το ηθικό μέρος της βιαιης σίτισης.
    http://www.youtube.com/watch?v=WgfNa7dzSn0

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα. Έχει πολύ ενδιαφέρον to blog σας αν και το λάτρεψα μόνο και μόνο από εκείνη τη στήλη δεξιά με τα αγαπημένα. Είναι....μια ζωή ολόκληρη!...

    Αν σας βγάλει ο δρόμος σας κάποτε...θα χαρώ:
    http://pistos-petra.blogspot.gr/

    ...κι ήρθα συστημένη από την agriomeli...
    Καλό σας Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  3. Δυστυχώς το βίντεο αυτό δεν υπάρχει πια.
    Για παν ενδεχόμενο όποτε σας αρέσει ένα βίντεο,
    μπορείτε να το κατεβάζετε και να επιλέγετε μεταφόρτωση από το δικό σας αρχείο μέσω blogger. Έτσι δεν θα σας επηρεάζει αν το youtube τα αποσύρει για οιονδήποτε λόγο.
    Καλόν Αύγουστο εύχομαι!

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...