Saturday, December 17, 2011

IN MEMORIAM Cesaria Evora, 1941-2011

H Σεζάρια Έβορα, τραγουδίστρια από τον Κάπο Βέρντε (Πράσινο Ακρωτήρι), που ήταν γνωστή ώς "η ξυπόλυτη ντίβα", αφού πάντοτε ηταν χωρίς παπούτσια, ακόμα και επάνω στις πιο ονομαστές πίστες και αίθουσες συναυλιών του κόσμου, έφυγε από τη ζωή σήμερα 17 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 70 ετών. Πέθανε στο Σάο Βιθέντε, στη πατρίδα της, από καρδιακή ανεπάρκεια. Σταμάτησε τις δημόσιες εμφανίσεις της τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ηταν υπερτασική, καί κάπνιζε πολύ.

Την ανακάλυψε ένας Γάλλο στο Κάπο Βέρντε το 1988 και την έπεισε να τον ακολουθήσει στο Παρίσι για να ηχογραφήσει εκεί το πρώτο της άλμπουμ. Ξυπόλυτη ταξίδεψε. Ξυπόλυτη μπήκε και στο στούντιο. Ο δίσκος κυκλοφόρησε με αυτόν τον τίτλο, La Diva Aux Pieds Nus, δηλαδή Η Ξυπόλυτη Ντίβα.

Η πιο μεγάλη της επιτυχία ηταν το Sodade, το οποίο θα απολαύσουμε εδώ, από συναυλία της Σεζάρια Εβορα το 2004, εκεί όπου ξεκίνησε  σταδιοδρομία της, στο Παρίσι.


1 comment:

  1. Την θυμάμαι απο την συναυλία της στον Λυκαβηττό το 2000 , όσο για το Sodade ( νοσταλγία ) είναι απο τα πολύ αγαπημένα μου κομμάτια , είναι σαν να βλέπω τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου μέσα απο τα τραγούδια της ! καί Θά πώ το χιλιοειπωμένο : αμάν αυτο το 2011 πόσους θα " πάρει " ακόμα !
    Resto en Paz Cesaria υπήρξες ή καλύτερη πρέσβειρα του αγαπημένου Αρχιπελάγου σου !

    Φιλικά.
    Αγγελίδης Θεόδωρος

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...