Monday, December 19, 2011

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ: Κίμ Ιλ-Γιόνγκ (1941 ή 2 - 2011)



Ο Κιμ ιλ Γιόνγκ, 70, ο ιδιόρρυθμος και ζώντας σε απομόνωση κομμουνιστής δικατάτορας της Βόρειας Κορέας, πέθανε το περασμένο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, από ανακοπή καρδιάς, καθώς ταξίδευε με τρένα σε περιοχή κοντά στην Πιονγιάνγκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Ήταν πολλαπλών αξιωμάτων: Ανώτατος Ηγέτης της Λαικής Δημοκρατίας της Κορέας (Βόρειος Κορέα). Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κόμματος της Κορέας. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας της Βόρειας Κορέας. Και Ανώτατος Διοικητής του Λαϊκού Στρατού της Κορέας - του 4ου μεγαλύτερου, σε αριθμό στρατιωτών και τεχνολογικό εξοπλισμό, στρατού στον κόσμο.

"Διατήρησε τη χώρα του στο χείλος της πείνας και της κατάρρευσης, εξαφάνισε σε γκούλαγκς πολίτες που χαρακτηρίζονταν μη νομοταγείς, ή που διαφωνούσαν με το απολυταρχικό του καθεστως, και μετέτρεψε τη Βόρειο Κορέα σε πυρηνκή υπερδύναμη", γράφει σήμερα η New York Times.

Επέβαλε να τον φωνάζουν "ο αγαπημένος μας ηγέτης". Κάθε τι που τον αφορούσε, παραμένει μέχρι τώρα συγκεχυμένο. Από την ημερομηνία γεννήσεώς του, μέχρι και τα πραγματικά αίρια του θανάτου του. Πολλές έγκυρες εφημερίδες της Δυσης, γράφουν σήμερα ότι η ανακοίνωση για ανακοπή καρδιά μέσα σ' ένα τρένο "δεν μοιάζει αληθής".

Δεν θα λείψει σε κανένα. Ισως παρά μόνο στην Κίνα, τον μόνο σύμμαχό του, που τον χαρακτήρισε "μεγάλο και οραματιστή ηγέτη".

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...