Wednesday, December 7, 2011

ΚΙ' ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ

Φίλος ταξιτζής μου είπε ότι ίσως αξίζει να μήν αφήνω το αυτοκίνητό μου στο πάρκινγκ μακράς διάρκειας του "Ελ. Βενιζέλος", διότι ειναι αρκετά ακριβό (συμφέρει, όμως, το πακέτο 50 ευρω για 7 μέρες), και υπάρχει άλλο φθηνότερο, εκεί κοντά.

Το "εκεί κοντά", είπε, είναι μόλις βγεις από Αττική Οδό, στην στροφή προς το αεροδρόμιο, αλλά με κατεύθυνση δεξια προς Κορωπί. Κάνει, λέει, 4 ευρω την ημερα, αφήνεις εκεί το αυτοκίνητό σου, σε παίρνουν με δικό τους στο αεροδρόμιο και, όταν γυρίσεις, τους καλείς στο τηλέφωνο και έρχονται και σε παραλαμβάνουν από τις αφίξεις.

Ωραία, είπα, και πήγα κατα κεί. Στη στροφή, βγαινοντας από Αττική Οδό, υπάρχει πράγματι μία μεγάλη κόκκινη ταμπέλλα που σε κατευθύνει αριστερα, στο πρώτο φανάρι, και με μεγάλα γράμματα σε πληροφορεί ότι, πραγματι όπως είπε ο φίλος μου οδηγός ταξί, η στάθμευση κοστίζει "4 ευρώ την ημέρα".

Εφτασα, λοιπόν, εκεί. Μια μικρή μάντρα ήταν, υπαίθρια, με τα αυτοκίνητα παρκαρισμένα σχεδόν το ένα να εφάπτεται με το άλλο. Από ένα κιόσκι, πετάχτηκε ένας υπάλληλος, αλλοδαπός, Ασιάτης, πολύ απεριποίητος, αγέλαστος και ... κουρδισμένος!

"Αφείστε αυτοκίνητο εδω", με διέταξε αυστηρά.
"Θέλω να μου πείτε πόσο κοστίζει", του είπα, από μέσα από το αυτοκίνητο.
"8 ευρω πρωτη μέρα, 16 δεύτερη, 28 τρίτη, ...", συνέχισε το ... ασιατικό κασετόφωνο, αλλά δεν άκουγα πιά. Τον διέκοψα.
"Ένα λεπτό. Η ταμπέλλα εδω κοντά, λέει 4 ευρω την ημέρα".
"Αυτό είναι μετα την πρώτη εβδομάδα", απάντησε.

Και εδω τέλειωσε, για μένα, ακόμα ένα "κλασσικό ελληνικό παραμύθι". Έκανα στροφή, και έφυγα απογοητευμένος.

Κάποιος συμπτριώτης, κυνηγός του γρήγορου και εύκολου κέρδους, έστησε μια φάμπρικα στα πρόχειρα, χωρίς ίχνος επαγγελματισμού, με εμφανή παραπλάνηση του πελάτη, και τοποθετώντας σε μιά παράγκα έναν φουκαρά Πακιστανό, να βγαζει αυτός το φίδι από την τρύπα.

Στην Κύπρο, όπου ταξιδεύω σχεδον κάθε εβδομάδα πιά, υπάρχει ανάλογη επιχείρηση κοντά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Μόνο που εκείνη είναι καθαρή και σοβαρή επιχείρηση, όχι της αρπαχτής. Και πολύ πιο φτηνή, και με καλύτερο service. Ειναι στο αεροδρόμιο και σε περιμένουν όταν ειναι να αναχωρήσεις. Παραλαμβάνουν το αυτοκίνητό σου και το πάνε στο δικό τους το πάρκινγκ, κοντά στην πόλη της Λάρνακας, όπου το φυλάνε σε χώρος σκεπασμένο. Οταν επιστρεψεις, είναι εκεί να σε υποδεχτουν, με το αυτοκίνητό σου φρεσκοπλημμένο μέσα-έξω.

Δύο φίλοι μου, που έρχονται για δουλειά στην Αθηνα κάθε εβδομάδα, πληρωνουν, για περίπου 4 αναχωρησεις από τη Λάρνακα, και αφίξεις στη Λάρνακα, 70 ευρω τον μήνα και οι δύο!

Άλλα λόγια περιττεύουν. Η πανάκριβη Ελλάδα της αρπαχτής ακόμα ζεί και βασιλεύει!...

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...