Wednesday, December 14, 2011

Μανιφέστο οπισθοδρόμησης από τον Δημήτρη Ρέππα



Του
ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΟΥΣΟΥΛΗ*

Είναι δύσκολο να προσπεράσει κανείς το νόημα της συνέντευξης του Δημήτρη Ρέππα στο Βήμα της Κυριακής (11/12/2011). Και είναι ακόμη πιο δύσκολο να μη σταθεί σθεναρά απέναντι. Στην εποχή της αδράνειας και της κρίσης που βιώνουμε, κάθε στάση που υπερασπίζεται τις πηγές της κακοδαιμονίας, δηλαδή το κλειστό και αδιάρρηκτο κομματικό σύστημα, μας κρατάει καθηλωμένους στο παρελθόν.

Από τη συνέντευξη Ρέππα προκύπτει ότι η εξουσία στην Ελλάδα έχει αυτονόητα κατανεμηθεί. Και ότι οι φορείς του αποτελέσματος αυτής της κατανομής είναι επίσης αυτονόητοι. Συνεπώς, όλοι οι άλλοι στερούνται του δικαιώματος της αντίθετης γνώμης, της αναζήτησης διεξόδου και της θεμελίωσης νέων σχέσεων.

Τα παραπάνω αποτελούν την επιβεβαίωση της προσήλωσης στο παρελθόν, την ανησυχία των εκφραστών των μηχανισμών εξουσίας μπροστά σε κάθε μεταβολή, τον εναγκαλισμό με την ακινησία. Μια τέτοια στάση, πέρα από το ότι στερείται πολιτικής ηθικής στο δημοκρατικό και ελεύθερο σύστημα σχέσεων όπου ζούμε, αποτελεί και διακήρυξη οπισθοδρόμησης. Που μάλιστα περήφανα αυτοπροβάλλεται.

Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και περισσότερο επείγουσα η εναντίωση στο παλαιό σύστημα σχέσεων και εξουσίας. Τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτά τα δραματικά κλειστά συστήματα εξουσίας, δεν έχουν τίποτα πλέον να προσφέρουν. Η αναγκαιότητα νέων πολιτικών σχημάτων είναι στη σημερινή Ελλάδα αίτημα δημοκρατίας και ελευθερίας. Αυτό για να προκύψει προϋποθέτει, απέναντι στην εξουσία του ενός, ο άλλος – ο κάθε άλλος, ο ένας, ως αυτοπροσδιοριζόμενη ελεύθερη συνείδηση – να γράψει το μανιφέστο του εαυτού του. Προσπερνώντας κάθε ειρωνεία και χλεύη.

Κατά τα άλλα, με εξαιρετικό ενδιαφέρον θα διάβαζα το μανιφέστο του Δημήτρη Ρέππα.

 * Πολιτικός επιστήμων. Ιδρυτής της εταιρείας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας "Λέγειν & Πράττειν".


ΣΗΜ: Η συνέντευξη του Ρέππα έχει τίτλο "Μόνο ψώνια θα έφτιαχναν νέο κόμμα", και μπορείτε να την διαβάσετε στο http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=434328&wordsinarticle=%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b7%3b%ce%a1%ce%b5%cf%80%cf%80%ce%b1.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...