Thursday, October 6, 2011

IN MEMORIAM: Steve Jobs 1955-2011


Δεν έχω Mac. Φιλοδοξώ το επόμενό μου λάπτοπ να είναι. Όσοι τα χρησιμοποιούν, μιλάνε για μία διαφορετική, συναρπαστική εμπειρία. Πιο πολύ ακούω τη γνώμη του γιού μου, που τον εμπιστεύομαι τυφλα σε τέτοια θέματα.


Δεν έχω Mac, αλλά το λάπτοπ μου, νωρίς σήμερα το πρωί κόλλησε. Δεν ηταν ιός, αλλά δάκρυ, που εισχώρσε θαρρεις στα πλήκτρα, και τα απενεργοποίησε.Ελάχιστος φόρος τιμής...


Η έκτακτη είδηση, στους New York Times, στις 7.42, τοπική ωρα Αμερικής, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου - γύρω στις 2 τα ξημερώματα εδω.


"Ο Στίβ Τζόμπς, συνιδρυτής και μέχρι πολύ πρόσφατα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της εταιρείας Apple, που ήρθε να καθορίσει την παγκόσμια ψηφιακή κουλτούρα από την αρχή του 21ου αιώνα, πέθανε σήμερα σε ηλικία 56 ετών. Στις 24 Αυγουστου είχε ανακοινωθεί ότι ο Στιβ Τζομπς, που επί χρόνια έδινε την μάχη του κατα του καρκίνου, πηρε την απόφαση να παραιτηθεί από το αξίωμά του στην εταιρεία".


Δεν ξέρω τι μνημόσυνο να του κάνω. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τον λόγο του στην τελετή αποφοίτητσης του Στάνφορντ, που μεταφράσαμε εδω στο filiftero, και ειναι, καιρό τώρα, το πρώτο σε αναγνωσιμότητα post. Κάθε του πρόταση, κατάθεση ψυχής. Θαυμάζω απεριόριστα τους ανθρώπους που μοιράζουν τις γνώσεις, τα επιτέυγματα, μα κυρίως και τα λάθη τους, με τους άλλους. 


Με πήρε τηλέφωνο, πριν από λίγο, ενω "τρεχει" η εκπομπή μου στο Τρίτο, ακροατής από την Θεσσαλονίκη, και μου επισήμανε:


"Δεν νομίζετε ότι κάτι πολύ ιδιαίτερο, πέρα από την τεχνολογία και τις ανακαλύψεις, πρέπει να συνδέει όλους εμάς που αγαπάμε την ποίηση, λατρεύουμε τη καλή μουσική, μας συγκινεί ένας πίνακας ζωγραφικής, και όλ' αυτα, με τον Στιβ Τζομπς;"

Ναί!. Εγω, δεν τον νοιώθω οικείο μόνο όταν πληκτρολογώ στο λάπτοπ, ή μπαίνω σε κάποια εφαρμογή στο iPhone. Περισσότερο δικό μου τον νοιώθω όταν είναι να πάρω μια σημαντική απόφαση, όταν καμαρώνω το παιδί μου που μεγαλώνει, όταν στέκομαι μπροστα σ' ένα ηλοβασίλεμα και λέω "δόξα τω Θεω", όταν κάνω κάποια χοντράδα/


Τόπε άλλωστε και ο ίδιος, στη μνημειώδη ομιλία του στο Στάνφορντ: "Μείνετε πεινασμένοι. Κάντε τη τρελλα σας". (http://filoftero.blogspot.com/2011/09/2005.html).

Πέθανε ήσυχα, στο σπίτι του στη Καλιφόρνια, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.Αήνει πίσω του την γυναίκα του Λορίν, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, καθως και μια κόρη από προηγούμενη σχέση.

Από το in.gr:

Τη θλίψη τους για τον θάνατο ενός «απίστευτου δημιουργού» εξέφρασαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook χιλιάδες άνθρωποι, θαυμαστές του συνιδρυτή και πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Apple, Στιβ Τζομπς, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 56 ετών. «Ήταν ένας οραματιστής» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα στο Σαν Φρανσίσκο (02:00 ώρα Ελλάδος), τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Τζομπς, σχεδόν το 20% των μηνυμάτων που στάλθηκαν στο Twitter περιείχαν το όνομα Στιβ Τζομπς, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Trendistic.

Ανάμεσα στα μηνύματα ήταν και ένα στο διαδικτυακό προφίλ του Μπαράκ Ομπάμα όπου η ομάδα του προέδρου των ΗΠΑ έγραφε: «Αναπαύσου εν ειρήνη Στιβ Τζομπς».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε μάλιστα την ακόλουθη γραπτή δήλωση: «Ο Στιβ ήταν ανάμεσα στους μεγαλύτερους Αμερικανούς οραματιστές -αρκετά θαρραλέος ώστε να σκέφτεται διαφορετικά, αρκετά τολμηρός ώστε να πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και αρκετά ταλαντούχος ώστε να το κάνει».

Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ γράφει στο λογαριασμό του ότι ο «Στιβ έζησε όλες τις ημέρες της ζωής του το καλιφορνέζικο όνειρο και άλλαξε τον κόσμο αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους μας. Ευχαριστούμε Στιβ».

Στο Facebook, ο ιδρυτής του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, άφησε ένα μήνυμα στον «Τοίχο» του: «Στιβ ευχαριστώ που υπήρξες μέντορας και φίλος. Ευχαριστώ γιατί έδειξες ότι αυτά που δημιούργησες μπορούσαν ν' αλλάξουν τον κόσμο. Θα μου λείψεις».

Μια ώρα αργότερα, 103.254 χρήστες είχαν ήδη δηλώσει την προτίμησή τους στο μήνυμα αυτό.

Αρκετές δεκάδες ομάδες με τα αρχικά RIP («rest in peace», αναπαύσου εν ειρήνη) είχαν ήδη δημιουργηθεί στις 04:30 ώρα Ελλάδος.

Μια μεταξύ αυτών είχε εκείνη την ώρα περισσότερα από 400 μέλη που εξέφραζαν τη λύπη τους για το θάνατο του Τζομπς, «ενός απίστευτου δημιουργού που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».


 Η πρωτη σελίδα του Google, κάτω από το λογότυπό του, γράφει: Steve Jobs, 1955-2011.

H Apple έχει ανοίξει ειδική σελίδα συλληπητηρίων στο ίντερνετ, στη διεύθυνση:http://www.apple.com/stevejobs/

Γράφει:

"Η Apple έχασε μία οραματική και δημιουργική μεγαλοφυία, και ο κόσμος έχασε έναν συναρπαστικό άνθρωπο. Όσοι από εμάς είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε και να δουλέψουμε μαζί με τον Στιβ, χάσαμε έναν αγαπημένο φίλο και έναν εμπνευσμένο μέντορα. Ο Στιβ αφήνει πίσω του μια εταιρεία που μόνο εκείνος θα μπορούσε να κτίσει, και το πνεύμα του θα είναι πάντοτε το θεμέλιο της Apple."
 




2 comments:

  1. Είναι παρήγορο που έζησε στον κόσμο μας ο Στηβ.
    Είναι οδυνηρό που έφυγε τόσο νωρίς.
    Θα το θυμάμαι πάντα με αγάπη.

    Βαγγέλης Μίχος

    ReplyDelete
  2. Ρε τι κωλοχρονιά είναι αυτή ! πόσους πήρε καί δέν έχει τελειώσει ακόμα !

    Θοδωρής Αγγελίδης

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...