Wednesday, October 12, 2011

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ: ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ

Οταν τυχαίνει να μαγειρέψουμε σπίτι μας (όχι και πολύ συχνά !) κόκκινο κρέας  φτιάχνουμε ένα κλασικό εκ Ζακύνθου φαγητό, το "ζακυνθινό μοσχαράκι κοκκινιστό". Πέρα από την ιδιαίτερη γεύση που παίρνει η σάλτσα με το ξύδι σιγοβράζοντας παρέα με την ρίγανη, το φαγητό αυτό αποκτά μιά προσωπικότητα ξεχωριστή προσθέτοντας στο τέλος μικρά κομμάτια ζακυνθινού κίτρινου σκληρού τυριού η παρμεζάνας που θα μαλακώσει με τις τελευταίες βράσεις.


 1 κιλό μοσχάρι κατάλληλο για κοκκινιστό (ποντίκι,σπάλα)
¾  φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 κ.σούπας καλό ξύδι από κρασί
2 κ.σ. κοφτές  ρίγανη ξερή
500 γραμμ ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη
½ κ. γλ. κοφτό κανέλα (όχι παραπάνω)
αλάτι -φρέσκο πιπέρι
100 γρ. κίτρινο σκληρό τυρί (πεκορίνο,παρμεζάνα)

Κόβετε το μοσχαράκι σε κομμάτια των 5 εκ περίπου. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζετε πολύ καλά το κρέας (σε δύο δόσεις), περίπου 10-15 λεπτά κάθε φορά,σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτετε το ξύδι στην κατσαρόλα και μετά από 1-2 λεπτά προσθέτετε τον χυμό ντομάτας και μισό ποτήρι νερό, την ρίγανη, την κανέλα και τη σκελίδα σκόρδου ολόκληρη.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε σε πολύ σιγανή φωτιά (μόλις που να κοχλάζει η σάλτσα) επί 2 ½   ώρες τουλάχιστον. Προσθέτετε λίγο νερό αν χρειαστεί, ώστε η σάλτσα να είναι πηχτουλή στο τέλος. Κόβετε το κίτρινο σκληρό τυρί σε κομμάτια των 2-3 εκ και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα αφήνοντας τα να σιγοβράσουν για 1 λεπτό περίπου μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν χωρίς όμως να διαλυθούν, κρατώντας το σχήμα τους.
Σερβίρεται ιδανικά με πατάτες τηγανητές αλλά και μαζί με μακαρόνια (συνήθως)  η με άσπρο ρύζι.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...