Saturday, June 25, 2011

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ: Κολοκυθόπιτα Χωριάτικη

 
Τα κολοκύθια είναι στα καλύτερα τους τώρα, βρείτε τα λίγο μεγάλα, όχι τα πολύ μικρα και ... βουρ για κολοκυθόπιτα ! Κάπου έχει πάρει το μάτι μου ότι έχει δώσει μια παρόμοια συνταγή κολοκυθόπιτας ο πολύ καλός σεφ - δημιουργός του εστιατόριου Ανετον στο Μαρούσι Βασίλης Καλλίδης ( ο οποίος έχει "ξανοιχτεί" πολύ και φοβάμαι οτι έτσι αρχίζει και η πτώση όπως ο Λαζαρου που στο Βαρούλκο τρως πλέον πολύ μέτρια).  Αυτή λοιπόν η πολύ εύκολη συνταγή αρέσει επειδή ξεφεύγει εντελώς απο τις πίτες που ξέρουμε με τα φύλλα πάνω-κάτω που όταν κρυώσουν συνήθως το φύλλο τους δεν τρώγεται. Τρώγεται και κρύα πολύ ευχάριστα ενώ η επιτυχία της είναι ... εξασφαλισμένη, αρκεί να μπουν όλα τα υλικά !.

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ
  ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ

2 κιλά κολοκύθια
400 γραμμ.   φύλλο κρούστας
300 γραμμ τυρί φέτα
2 γιαούρτια αγελαδινά 2%, όχι στραγγιστά
4 αυγά
½  φλ. ελαιόλαδο
2 κοφτές μπέϊκιν πάουντερ
αλάτι
μπόλικο φρέσκο πιπέρι
⅓  φλ. ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικά)

Πρώτα τρίψτε στον τρίφτη τα κολοκύθια, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι αφού τα αλατίσετε με 1 κ.σ. αλάτι και αφήστε τα καμμιά ώρα να στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους πατώντας τα λίγο από πάνω.

Ανοίξτε το πακέτο με το φύλλο κρούστας, βγάλτε ένα ένα τα φύλλα, τσαλακώστε τα λίγο και βάλτε τα σε ένα ταψί στους 100-120 βαθμούς ώστε να ξεραθούν, Γυρίστε τα μετά από 15’ και από την άλλη μεριά να ξεραθούν  εντελώς. Αφού κρυώσουν τρίψτε τα αλλά όχι σε πολύ μικρά κομμάτια.

Σε μεγάλη λεκάνη  βάλτε τα τριμμένα κολοκύθια, τα δύο γιαούρτια, ρίξτε τα αυγά αφού τα έχετε λίγο χτυπήσει , προσθέστε την φέτα σε κομματάκια, το ελαιόλαδο, το μπέϊκιν, αλάτι και πολύ πιπέρι. Ψιλοκόψτε και προσθέστε του και άνηθο αν σας αρέσει, του πάει νομίζω πολύ (όχι μαϊντανό !).

Προσθέστε τα φύλλα τμηματικά στη λεκάνη και ανακατέψτε καλά το μείγμα. Λαδώστε ένα ταψί, ρίξτε αλεύρι η σιμιγδάλι να πάει παντού και στα τοιχώματα και αδειάστε μέσα το μείγμα.

Ψήστε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...