Wednesday, June 8, 2011

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ ''ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΤΗΝΟΥ'' (ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ ΤΗΣ)

Δοκιμάσαμε για πρώτη φορά πορτοκαλόπιτα στα Ιστέρνια στην Τήνο στο ωραίο καφέ που υπάρχει εκεί δίπλα στη θάλασσα. Την άλλη μέρα το πρωϊ πήγα στο καφέ πάλι για να πάρω την συνταγή την οποία αφού κάναμε 2-3 φορές στο σπίτι τροποποιήθηκε δεόντως, προστέθηκε λίγη βανίλια, το Grand Marnier και η αμυγδαλόψιχα. Είναι ένα ιδιαίτερα αρωματικό σιροπιαστό γλυκό, πάει με απογευματινό καφέ και συνδυάζεται πολύ ωραία με λίγη αμαρτωλή σαντιγύ....
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ  ΤΗΝΟΥ  
 
1 πακέτο φύλλο κρούστας 500 γρ
2  γιαούρτια στραγγιστά  2%
1 φλ. με ⅓  ελαιόλαδο και ⅔  λιωμένο φρέσκο βούτυρο
5 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
2  κ. σούπας  μπέϊκιν πάουντερ
1 κυλινδράκι βανίλιας
4 πορτοκάλια, το ξύσμα τους χοντροβγαλμένο στον τρίφτη
1 φλ. τριμμένο αμύγδαλο η φιστίκι Αιγίνης (προαιρετικό)
Για το σιρόπι
2 ¾  φλ. ζάχαρη για σιρόπι
2,5 φλ. νερό για το σιρόπι
1 πορτοκάλι, οι φλoύδες του


Στη μισή ώρα γυρίστε τα ανάποδα για να ξεραθούν καλά, προσοχή να μην αρπάξουν !

Χτυπάτε καλά το ελαιόλαδο με το φρέσκο βούτυρο και τη ζάχαρη, προσθέτετε στο μπόλ τα αυγά που τα έχετε από πριν χτυπήσει ελαφρά, ανακατεύετε καλά με κυκλικές κινήσεις, προσθέτετε τα γιαούρτια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέϊκιν πάουντερ.

Σπάσετε σε κομμάτια το ξεραμένο φύλλο κρούστας και προσθέστε τα στο μπολ με το μείγμα Ανακατεύετε καλά το μείγμα με μία κουτάλα από κάτω προς τα πάνω ώστε να μην σπάσουν εντελώς τα φύλλα κρούστας και ρίχνετε το μείγμα σε ελαφρά λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί.

Το ταψί να είναι στρογγυλό τουλάχιστον 32 εκ σε διάμετρο η και μακρόστενο όχι μεγαλύτερο από 40 εκ χ 28 εκ.

Προσθέστε αν θέλετε την καβουρντισμένη αμυγδαλόψιχα η τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης και σκεπάστε τα με λίγο από το μείγμα Μπορείτε να τα βάλετε και μέσα στο μίγμα και να ανακατευτούν και αυτά και να πάνε παντού.

Ψήνετε για 50 περίπου λεπτά στους 170 βαθμούς.

Κάντε ένα σιρόπι με 2,5 φλυτζάνια ζάχαρη και  2 φλυτζάνια νερό, βράζοντας μαζί και τις φλούδες από ένα πορτοκάλι. Προσθέστε αν θέλετε και 2 κ. σ. ποτό Grand Marnier. του πάει πολύ.

Περιχύστε το ζεστό γλυκό με το σιρόπι μέσα στο ταψί και περιμένετε να το απορροφήσει.

Συνοδεύεται, αν θέλετε, και με λίγη κρέμα σαντιγί στο πλάϊ,  στο πιάτο !
Ανοίγετε το πακέτο με το φύλλο κρούστας και ανοίγετε και απλώνετε τα φύλλα έξω για να ξεραθούν με τον αέρα, ίσως και για 3-4 ώρες.   Εναλλακτικά μπορείτε να τσαλακώσετε και να τσαλακώσετε και να μαζέψετε τα φύλλα και να τα βάλετε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 1 ώρα μέχρι να ξεραθούν εντελώς.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...