Saturday, September 25, 2010

Τραπεζάκια εξω...

Οταν αρχίζει η πανεπιστημιακή χρονιά στην Ελλάδα, τους πρωτοετείς φοιτητές υποδέχονται και καλωσορίζουν μόνο οι συνδικαλιστές των φοιτητικών-κομμακών παρατάξεων. Η υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα (;), δηλαδή πρυτάνεις, καθηγητές, λέκτοες, βοηθοί, διοικητικοί υπάλληλοι και λοιποί, απουσιάζουν πανηγυρικά. Τα "Νέα", χθες, είχαν ένα ρεπορτάζ της Φωτεινής Στασινοπουλου και του Μάνου Χαραλαμπάκη με τίτλο "Αλιεύον πρωτοετείς για να τους κάνουν ψηφοφόρους". Ο Βασίλης Γεωργιάδης, υπεύθυνος της ΔΑΠ Θεσσαλονικής (δηλαδή, της φοιτητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας), δήλωσε ευθαρσώς ότι "οί πρωτοετείς μας ζητούν από μόνοι τους βοήθεια, κυρίως για τις εγγραφές, και για τα μαθήματα".

Στίς άλλες ... απολίτιστες και οπισθοδρομικές χωρες, την δουλειά αυτήν, του καλωσορίσματος και της ενημέρωσης των πρωτοετών, κάνουν εκείνοι που, στην προηγμένη Ελλάδα, απουσιάζουν.

Ημουν πρόσφατα στην Βοστώνη, και συμμετείχα, ως γονιός, σε όλες τίς εκδηλώσεις για τό καλωσόρισμα των νέων φοιτητών. Μίλησαν, και σε μάς, και στα παιδιά, όλοι όσοι αποτελούν, κατ' ουσίαν, καί όχι τυπικά, αυτό που ονομάζουμε "πανεπιστημιακή κοινότητα". Ο Πρύτανης, οι αντιπρυτάνεις, οί κοσμητορες, οί καθηγητές κάθε σχολής, οί υπεύθυνοι για την σιτιση και στέγαση των φοιτητών, οι παρέχοντες ιατρικές υπηρεσίες, οί έχοντες την ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών στο campus (πού, εδώ, θα τους έλεγαν "πανεπιστημιακούς μπάτσους", και θα ζητούσαν την αποπομπή τους διοτι, τάχα, παραβιάζουν το ονομαζόμενο "πανεπιστημιακό άσυλο"). Ξεναγηθήκαμε, γονείς και φοιτητές, στα αθλητικά κέντρα του πανεπιστημίου, στο κτίριο των φοιτητικών (καί όχι κομματικών) συλλόγων, στις βιβλιοθήκες, στα θέατρα και τους κινηματογραφους. Οι υπεύθυνοι των μηχανογραφικών υπηρεσιών (IT Department), ενημέρωσαν τα παιδιά για κάθε πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν με τα κομπιούτερ τους, τους έδωσαν χιλιάδες χρησιμες συμβουλές για το ώς να τα προσέχουν, πώς να ενημερώνονται για κάθε τί που έχει σχέση με τις σπουδές τους, που να ανατρεχουν, αμέσως, εάν πάθει κάποια ζημιά το μηχάνημά τους.

Αισθάνθηκα πολύ όμορφα, και πολύ άσχημα εκεί. Ειναι ωραίο να σου μιλάνε. Να σε κατατοπίζουν. Να ζητουν τη γνώμη σου και να καλωσορίζουν τις απορίες σου. Ειναι  άσχημο να μη σου δίνουν κάν σημασία. Να μή σου μιλάνε. Να μήν είναι εκεί, κανείς, όταν τόν χρειάζεσαι. Να είσαι τελείως ξεκρέμαστος.

Στο ίδιο ρεπορτάζ των "Νέων" φιλοξενείται και δηλωση του κ. Χριστόφορου Φοραδά, που ειναι μέλος της ΠΑΣΠ (φοιτητικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ) Φιλοσοφικής. "Ενημερώνουμε - λέει - τους φοιτητές για τις αρχές μας και γιά συνδικαλιστικά ζητήματα, χωρίς όμως να πιέζουμε".

No more comments από μενα.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...