Thursday, August 23, 2012

"ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ"




 
ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ του Παρθενώνα, που έκλεψε από τον φυσικό τους χώρο, την Ακρόπολη, ο λόρδος Έλγιν, και που τώρα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, απέκτησαν «δική τους φωνή» που, με πολύ ωραίο και αποφασιστικό τρόπο λένε προς όλους, και κυρίως προς τους δεσμώτες τους, ότι ο φυσικός τους χώρος δεν είναι εκεί, στα σκοτάδια, αλλά στο φως απ’ όπου τους άρπαξε ο  ελ(γ)εινός «ευγενής».  Το εξαιρετικό βίντεο που εμπνεύστηκε και παρήγαγε ο φωτογράφος και συνθέτης Άρης Καλογερόπουλος μαζί με τον Αλέξη Μανθεάκη, ξεκινά με εικόνα της μιας από τις Καρυάτιδες, η οποία λέγει: «I am Greek and I want to go Home” («Είμαι Ελληνίδα, και θέλω να γυρίσω στη Γη μου».)

TO BINTEO, δημιουργήθηκε με σκοπό τον επαναπατρισμό των ελληνικών μνημείων, έχει κάνει μεγάλη αίσθηση στο Διαδίκτυο. Είναι καλαίσθητο και δυνατό. «Μακριά από τον ήλιο και τον ουρανό της Ελλάδας, σπασμένα και κυρίως μισά, τα τμήματα του Παρθενώνα, ο οποίος στέκεται στην Αθήνα εδώ και χιλιάδες χρόνια, απλώς κρέμονται στερεωμένα, χωρίς κανένα νόημα», λέει ο Άρης Καλογερόπουλος, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Όλντενμουργκ της Γερμανίας. Η Καρυάτιδα που έκλεψε ο Έλγιν, και που είναι η μοναδική Κόρη του Ερεχθείου που βρίσκεται στο εξωτερικό, με τη φωνή που της δίνει το οπτικοακουστικό μήνυμα, λέει: «Γεννήθηκα στην Ελλάδα, οι αδελφές μου είναι εκεί». Και αφήνει τη συνέχεια να την κατανοήσει κάθε ευαίσθητος και σκεπτόμενος άνθρωπος…».

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...