Wednesday, August 15, 2012

5 ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΨΗΛΩΣΟΥΜΕ...


Αυτό το ρεπορτάζ που ακολουθεί, είναι από εκείνα που σε κάνουν να ψηλώνεις πολύ, και σου δίνουν ελπίδα στους καιρούς τους δύσκολους που περνάμε. Είναι από εκείνα τα θέματα που ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα (για πόσο, δεν ξέρω) εφημερίδες σαν την "Καθημερινή" που τα "κυνηγάει" και τα αναδεικνύει. Αυτό δε, αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η πραγματική δημοσιογραφία, η δημοσιογραφία που ψάχνει, που είναι συνεχώς ανήσυχη, και που μπορεί να προβάλλει και τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, όχι μόνο την σκοτεινή, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμμία άλλη μορφή "πληροφόρησης".

Το θέμα, λοιπόν, που επιμελήθηκε η Ιφιγένεια Διαμάντη, αφορά 5 δικά μας παιδιά, Ελληνόπουλα, που έλαβαν μέρος στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που έγινε από 4 έως 13 Αυγούστου στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο, στη Βραζιλία.

Η ελληνική, πενταμελής αποστολή, απέσπασε 5 βραβεία - ήτοι, τρία μετάλλια, και δύο εύφημες μνείες. Χωρίς ντοπαρίσματα. Χωρίς εξυπνακισμούς, με διάφορα σχόλια στα Twitter τους, χωρίς βεντετσιμούς, κλπ. Μπράβο τους. Χίλια μπράβο. Και συγχαρητήρια και σε όσους (γονείς, δασκάλους, καθηγητές, επιστήμονες, χορηγούς και άλλους συνεργάτες) στάθηκαν στο πλευρό τους και τους βοήθησαν. 



Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε ο Μάνος Βουρλιώτης από το 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, ο οποίος είχε συμμετάσχει και στην περσινή αντίστοιχη Ολυμπιάδα, ενώ κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στην πρόσφατη Ολυμπιάδα Φυσικής στο Ταλίν της Εσθονίας. Τα δύο κορίτσια της αποστολής κέρδισαν τα χάλκινα μετάλλια της Ολυμπιάδας Αστρονομίας. Πρόκειται για την Κρινιώ Μαρούδα από τα Λεχαινά Ηλείας και την Ιωάννα Κούρκουλου από τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα - Γείτονα. Εύφημο μνεία απέσπασαν ο Πάρης Τζιτζιμπάσης από το Γενικό Λύκειο Δοξάτου Δράμας και ο Θέμης Πράπας από το 2ο Γενικό Λύκειο του Κολλεγίου Ανατόλια Θεσσαλονίκης.


Συνολικά, στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής συμμετείχαν 140 μαθητές από 28 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και τη Ν. Αμερικής. Πρώτος αναδείχθηκε μαθητής από τη Λιθουανία, ο οποίος έλυσε το 85% των θεμάτων.

Η επιτυχία έρχεται να προστεθεί στις πολύ καλές επιδόσεις που έχουν σημειώσει γενικότερα φέτος οι ελληνικές συμμετοχές σε διαφόρων ειδών μαθητικές και φοιτητικές Ολυμπιάδες. Μόλις τον Ιούλιο η Ελλάδα μέτρησε 2 χρυσά, 5 αργυρά και 1 χάλκινο μετάλλιο στην 6η Μαθηματική Ολυμπιάδα για Φοιτητές Πανεπιστημίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στη Βουλγαρία, και 1 χρυσό, 1 αργυρό, 3 χάλκινα και μία εύφημο μνεία στην 53η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που διεξήχθη στην Αργεντινή.

Οι πέντε μαθήτριες και μαθητές επελέγησαν έπειτα από εξετάσεις που οργανώνει κάθε χρόνο η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Του χρόνου, μάλιστα, η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στον Βόλο, μεταξύ 27/7 και 5/8/2013.

«H ομάδα έκανε συστηματική προετοιμασία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», εξηγεί ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λουκάς Ζαχείλας, και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα θέματα του θεωρητικού σκέλους στα οποία διαγωνίστηκαν οι έφηβοι στο Ρίο χαρακτηρίστηκαν «μάλλον δύσκολα», συνεχίζει ο κ. Ζαχείλας, ενώ ακολούθησε η εξέταση των μαθητών στον έναστρο ουρανό ή παρατηρησιακή εξέταση, όπως λέγεται. «Το θέαμα ήταν πράγματι μαγευτικό. Είδαμε αρκετούς νέους αστερισμούς που δεν είναι ορατοί από την Ελλάδα, και κυρίως είδαμε πολλές λεπτομέρειές τους, γιατί παρόλο που βρισκόμασταν μέσα στην πόλη, η φωτορύπανση είναι αρκετά μικρή».

Την προετοιμασία των μαθητών είχαν αναλάβει οι καθηγητές Γιάννης Σειραδάκης και Κωνσταντίνος Μελίδης (Τμήματος Φυσικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), ο κ. Λ. Ζαχείλας (Παν. Θεσσαλίας), ο φυσικός κ. Χρίστος Ξενάκης από τον Βόλο, ενώ «πολύτιμη ήταν η συνεισφορά των φοιτητών Γιώργου Βαλογιάννη, Αγγελου Τσιάρα, Δέσποινας Παζούλη και Γιώργου Λιούτα (Τμ. Φυσικής, ΑΠΘ), Ορφέα Βουτυρά και Νίκου Φλεμοτόμου (Τμ. Ηλεκτρ. Μηχαν. & Η/Υ, ΕΜΠ), και του ερασιτέχνη αστρονόμου Αριστείδη Βούλγαρη από τη Θεσσαλονίκη.

Τα έξοδα της αποστολής καλύφθηκαν από το υπουργείο Παιδείας με χορηγό τον ΟΠΑΠ, ενώ την προετοιμασία ενίσχυσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ιδρυμα Λάτση.

1 comment:

  1. Μπράβο στους μαθητές να συνεχίσουν με την ίδια αγάπη και τον ίδιο ζήλο και στο υπόλοιπο της ζωή τους και να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

    Χαρά

    ReplyDelete

Κράτησα τη ζωή μου...

      Χρόνια Πολλά! Καλά και ευλογημένα. Σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια στην ζωή σου σε νοιάζετα...