Sunday, August 12, 2012

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ: ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

 
Αν δεν ήταν τόσο εύκολο να γίνει και παράλληλα πολύ νόστιμο ... δεν θα σκεφτόμουνα να γράψω αυτή την μάλλον κλασική συνταγή. Τα καβουρντισμένα σπασμένα φουντούκια από πάνω σε συνδυασμό με την έντονη γεύση σοκολάτας από ένα καλό κακάο σε σκόνη δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Μην διανοηθείτε βέβαια να βάλετε μέσα τίποτα ... βιτάμ και τέτοιες άλλες παρόμοιες ... γενόσημες ουσίες αντί για το μυρωδάτο φρέσκο βούτυρο ... Το καταστρέψατε ... Εδώ το φρέσκο βούτυρο ακούγεται όσο πρέπει και νομίζω όλοι οι συνδυασμοί των αρωμάτων που έχουν τα υλικά δίνουν ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Να σημειώσω τέλος ότι μπορείτε να βάλετε όλη την ποσότητα μόνο από το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του αλλά βρήκα ότι έτσι τρίβει το κέϊκ, κάτι όμως που μπορεί να αρέσει σε άλλους, ενώ ο συνδυασμός των δύο αλευριών το κάνει πιο συνεκτικό. Περί ορέξως βέβαια ουδείς λόγος.... δοκιμάστε ό,τι θέλετε.
 
 
ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
225 γρ.  βούτυρο γάλακτος, μισολιωμένο
225 γρ. ζάχαρη
160 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
65 γρ. αλεύρι κοινό, για όλες τις χρήσεις
4 αυγά ολόκληρα. μεγάλο μέγεθος
6 κ.σ. γάλα
2 γεμάτες κ.σ. σκόνη κακάο
100 γρ. φουντούκια καβουρντισμένα

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Στον κάδο του μίξερ ρίξτε σε θερμοκρασία δωματίου το μισολυωμένο φρέσκο βούτυρο, την ζάχαρη, το αλεύρι, τα αυγά και το γάλα και κτυπήστε το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.
Πάρτε μιά μακρόστενη μεγάλη φόρμα για κέϊκ και “ντύστε” την με αντικολλητικό χαρτί. Για να το επιτύχετε κόψτε το χαρτί από το ρολό και αφού το τσαλακώσετε ώστε να χωρά μέσα στην χούφτα σας βάλτε το κάτω απο την βρύση και ποτίστε το με νερό για μισό λεπτό. Στραγγίστε το και τινάξετε το νερό, οπότε το χαρτί τώρα έχει μαλακώσει και έχει γίνει σαν ύφασμα. Βάλτε το μέσα στην φόρμα και βάλτε το να ακουμπήσει καλά στα τοιχώματα της φόρμας.
Βγάλτε από τον κάδο του μίξερ το ένα τρίτο (1/3) από το μίγμα και βάλτε το σε ένα μικρότερο μπολ. Προσθέστε εκεί την σκόνη κακάο και ανακατέψτε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο. Ρίξτε το μισό άσπρο μίγμα στην φόρμα, συνεχίστε με το καφέ μίγμα και τελειώστε με το άσπρο μίγμα. Πάρτε ένα καλαμάκι η μία οδοντογλυφίδα και ανακατέψτε λίγο το μίγμα για να ανακατευτούν λίγο τα μίγματα και να φανεί στο κέϊκ σαν μωσαικό.
Σπάστε τα φουντούκια λίγο στη μέση (όχι σε μούλτι) χρησιμοποιώντας δύο ξύλα κοπής η χτυπώντας τα με ένα μεγάλο πλαγιασμένο μαχαίρι και απλώστε τα από πάνω στο κέϊκ σπρώχνοντας τα λίγο να κολλήσουν επάνω στο μίγμα.
Ψήστε το κέϊκ για 70 λεπτά και δοκιμάστε στο τέλος με ένα μαχαίρι να δείτε αν βγαίνει χωρίς να έχει κολλήσει πάνω του νωπό μίγμα. Βγάλτε το από την φόρμα και αφού το αφήσετε να κρυώσει αφαιρέστε με προσοχή το χαρτί.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...