Sunday, July 8, 2012

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΟΥ*


Ο αδελφός του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκεζ, δήλωσε χθες ότι ο Κολομβιανός συγγραφέας, τιμηθής με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982, που σήμερα ειναι 85 ετών, πάσχει από άνοια. "Η μνήμη του έχει εξασθενήσει πολύ", είπε ο Τζέϊμι Γαμπρέλ Μάρκες σε διάλεξή του σε φοιτητές στη Κολομβία, "και συχνά μου τηλεφωνεί και μου κάνει πολύ βασικές ερωτήσεις."

"Έχει πρόβλημα με τη μνήμη του. Μερικές φορές κλαίω, γιατί νοιώθω ότι τον χάνω", πρόσθεσε.

Ο νεωτερος αδερφός του νομπελίστα συγγραφέα είπε ακόμα ότι ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έχει εγκαταλείψει πιά, οριστικά, το γράψιμο.

Το πιο γνωστό έργο του Μάρκες, το "Εκατό Χρόνια Μοναξιάς", αρχίζει με την ιστορία μιας οικογένειας που αδυνατεί να περιποιηθεί τον παππού της, που έχει άνοια. "Ειναι μια ασθένεια κληρονομική, στην οικογένεια", δήλωσε στο BBC αδελφός του.

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ζεί τώρα στο Μεξικό, και δεν έχει κάνει καμμία δημόσια εμφάνιση τα τελευταία χρόνια.

Άλλα σπουδαία μυθιστορήματά του, είναι το "Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας", το "Χρονικό Ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου", και το "Ο Στρατηγός στον Λαβύρινθό του".

Το πιο γνωστό βεβαίως α΄π' όλα, είναι το "Εκατό Χρόνια Μοναξιάς", που έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα, και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

* Έχει δίκιο ο Θοδωρής. Ο τίτλος, από το γνωστό βιβλίο του Μάρκες, είναι ο πιο ταιριαστός για αυτήν την είδηση.

2 comments:

  1. Είναι δυστυχώς απο εκείνες τις περιπτώσεις που ή γραφή ταυτίζεται με την πραγματικότητα καί εδώ ό Μάρκεζ είναι κατά μια έννοια " Ό Στρατηγός στον λαβύρινθο του " , καί έχωντας την θλιβερή εμπειρία να έχω χάσει τον πατέρα μου από Αλτσχάιμερ αλλά επίσης καί την μητέρα μου να υποφέρει εδώ καί 6 χρόνια απο αυτήν την φοβερή εκφυλιστική ασθένεια , κατανοώ απολύτως την στεναχώρια καί την πικρία των συγγενών του μεγάλου Κολομβιανού συγγραφέα καί το μόνο που μπορώ να πώ είναι κουράγιο !

    Φιλικά.
    Αγγελίδης Θεόδωρος

    ReplyDelete
  2. Ένα επίσης υπέροχο βιβλίο του όχι τόσο γνωστό "Η είδηση μιας απαγωγής".

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...