Friday, July 6, 2012

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΠΟΥΚΑΛΕΣ


Πριν λίγες μέρες έλαβα από καλή μου φίλη ένα e-mail το οποίο, όπως έμαθα εκ των υστερων, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, όπως λέμε. Αναφέρεται στους κινδύνους που, όπως λέει, αντιμετωπίζει άμεσα ο άνθρωπος ο οποίος θα πιεί εμφιαλωμένο νερό από πλαστικό μποκάλι που έχει αφήσει στο κάθισμα του αυτοκινήτου του, ή έχει βάλει στην κατάψυξη, και άλλα πολλά. Είμαι βέβαιος ότι η φίλη μου, όπως και πολλύς κόσμος, έστειλε αυτό το μέιλ καλοπροαίρετα, πιστεύοντας ότι όσα αναφέρονται σε αυτό είναι αληθή. Όμως, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές με αυτά τα chain-mails, τα οποία "αναμεταδίδονται" χωρίς όι περισσότεροι από τους αποστολείς τους να μπουν στον κόπο να ελέγξουν τις πληροφορίες - κάτι που είναι πολύ εύκολο πια στο Ίντερνετ, αρκεί να ξέρεις να βρίσκεις και να ξεχωρίζεις τους αξιόπιστους ιστότοπους από τους αναξιόπιστους.

Λοιπόν, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, έψαξα στο site του Cancer Research UK (http://www.cancerresearchuk.org/), που ειναι ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμνός στον κόσμο, αφοσιωμένος στην κατανίκηση του καρκίνου του μαστού μέσω επιστημονικής έρευνας. Και κατέφυγα σε αυτό το συγκεκεριμένο site, γιατί τα chain-mails που σαρώνουν το Διαδίκτυο αναφέρονται σε περιπτώσεις γυναικών, διάσημων και όχι, που ισχυρίζονται ότι έπαθαν καρκίνο του μαστού εξ αιτίας των διοξεινών που εμπεριέχονται στο πλαστικό των φιαλών απ' όπου πίνουμε νερό.

Ιδού, λοιπόν, τι λέει για το επίμαχο αυτό θέμα:

 

1. Ο ισχυρισμός ότι κάποιος που παγώνει το εμφιαλωμένο του νερό στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, που επαναχρησιμοποιεί τις πλαστικές φιάλες, που αφήνει παρατημένο ένα μπουκάλι νερού στο αυτοκίνητό του, που βάζει σε φούρνο μικροκυμάτων φαγητό σε πλαστικά δοχεία, ή που φυλάει φαγητά στην κατάψυξη σε τάπερ ή σε πλαστικό περιτύλιγμα (clingfilm), διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να πάθει καρκίνο, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά με στοιχεία.

2. Ο "παγκόσμιος εκφοβισμός" εξ αιτίας αυτού του ισχυρισμού ξεκίνησε το 2002, όταν ένας επιστήμονας εξέφρασε, σε εκπομπή της ιαπωνικής τηλεόρασης, την άποψη ότι δεν είναι υγιεινό να βάζεις στο ψυγείο σου φιάλες με εμφιαλωμένο νερό, ούτε να χρησιμοποιείς πλαστικά σκεύη για να μαγειρέψεις φαγητό σε φούρνο μικροκυμάτων. Οι απόψεις αυτές "μπηκαν" στο Ιντερνετ, και διαδόθηκαν παντού. Στα e-mail διατυπώθηκε πρωτη φορά ό ισχυρισμός ότι οι φιάλες αυτές περιέχουν διοξείνες, και σε μερικά γινόταν λόγος και για ένα χημικό με το όνομα DEHA, ένα χημικό στοιχείο που εμπεριέχεται σε πλαιστικά και που, σύμφωνα με τους αποστολείς των πρώτων e-mails, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Μερικά από αυτά τα e-mails αποδίδουν τις "αποδείξεις" αυτές στο νοσοκομείο Johns Hopkins της Αμερικής, αλλά το πανεπιστήμιο απορρίπτει, στο site του, (http://www.jhsph.edu/dioxins), όλους τους ανωτέρω ισχυρισμούς, και καταλήγει με την φράση : "these messages are falsely attributed to Johns Hopkins and we do not endorse their content",  δηλαδή "αυτά τα μηνύματα λανθασμένα αποδίδονται στο John Hopkins, και δεν υιοθετούμε το περιεχόμενό τους".

Άλλες εκδοχές του ίδιου e-mail διατείνονται ότι όλες αυτές οι πληροφορίες υιοθετούνται από το Walter Reed Army Medical Center, κάτι το οποίο επίσης δεν ειναι αληθές.

3. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμμία επιστημονική απόδειξη που να στηρίζει αυτές τις προειδοποιήσεις κατα της υγείας, εξ αιτίας των πλαστικών. Στη Βρετανία υπάρχει εν ισχύ, αυστηρή νομοθεσία (βλέπε στο: http://www.food.gov.uk/), ώστε κάθε υλικό που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα και υγρά να είναι απολύτως ασφαλές για τους πολίτες. Πουθενά στις ενδελεχείς έρευνες στις οποίες βασίζεται η αυστηρότατη βρετανική νομολογία για την ασφάλεια των τροφίμων, δεν υπάρχει αναφορά στα πλαστικά των εμφιαλωμένων νερών, ή των πλαστικών σκευών που χρησιμοποιούνται στους φούρνους μικροκυμάτων.

Αντίθετα, ο καθηγητής Rolf Halden της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, λέει ότι η τοποθέτηση πλαστικών φιαλών, δοχείων και σκευών στο ψυγείο ή στην κατάψυξη βοηθά στην μη ανάπτυξη των χημικών ουσιών. Τονίζει ακόμα ο καθηγητής Halden ότι μπορεί κάποιος άφοβα να χρησιμοποιήσει ξανά μία΄πλαστική φιάλη νερο΄, αρκεί να την πλύνει καλά σε ζεστό νερό και με κάμποσο σαπούνι, ώστε να φύγουν όλα τα μικρόβια.

4. Όσον αφορά το ψήσιμο φαγητού σε φούρνους μικροκυμάτων, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι εάν είναι να καλύψει κάποιος το φαγητό με το πλαστικό clingfilm, καλό είναι αυτό να μην ακουμπά επάνω στην τροφή. Επίσης, είναι προτιμότερο, λένε, να χρησιμοποιεί κανείς μόνο τις ειδικές συσκευασίες που συστήνονται για χρήση στους φούρνους μικροκυμάτων.

5. Το χημικό στοιχείο DEHA που "ενοχοποιείται" σε πολλά από τα e-mails, είναι, λένε, ισχυρισμός ενός μη κατονομαζόμενου Αμερικανού φοιτητή, ο οποίες φέρεται να παραγματοποίησε κάποιες έρευνες σχετικά με τις πλαστικές φιάλες, που όμως δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ. Ακόμα, όμως, και εάν οι πλαστικές φιάλες νερού εμπεριέχουν αυτό το χημικό στοιχείο, όπως και διοξείνες, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δηλώνει κατηγορηματικά ότι σε καμμία περίπτωση δεν προκύπτει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι μπορουν να προκαλέσουν καρκίνο.

                                                             ****************

Υ.Γ1.: Επειδή ζούμε σε χώρα με πληθώρα καχύποπτων και κακοπροαίρετων πολιτών, δηλώνω υπεύθυνα ότι ο υπογράφων δεν έχει καμμία σχέση (ούτε σε χιλιοστό βαθμό μακρυνής συγγένειας, με βιομηχανίες παραγωγής λαστικών, για οποιαδήποτε χρήση!)

Υ.Γ2: Το εάν το εμφιαλωμένο νερό που πίνουμε είναι ότνως καλύτερο από εκείνο της βρύσης, ή εάν τα μπουκάλια είναι καταστροφή για το περιβάλλον, αυτό μπορώ  να το δεχτώ και να το συζητήσουμε ευχαρίστως.

1 comment:

  1. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα σώσουν τον κόσμο με ένα email. Δεν ξεχωρίζουν την πληροφορία από τη γνώση με αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση.

    Χ.Κ.

    ReplyDelete

Κράτησα τη ζωή μου...

      Χρόνια Πολλά! Καλά και ευλογημένα. Σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια στην ζωή σου σε νοιάζετα...