Saturday, July 7, 2012

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΕΝΟΣ, ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ


Του
ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΟΥΣΟΥΛΗ*

Στο aixmi.gr στις 31/12/2011, αναρτήθηκε κείμενό μου με τίτλο «Το μανιφέστο του ενός».
Το κείμενο εκείνο γράφτηκε με αφορμή τις δημόσιες θέσεις των τότε πρωταγωνιστών του ΠΑΣΟΚ, ότι το Κίνημα χρειάζεται ένα νέο μανιφέστο.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Και το αυλάκι έγινε χείμαρρος.
Και αυτός ο χείμαρρος παρέσυρε πολλά και πολλούς.
Έτσι, και μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η μετάβαση που ζούμε βρίσκεται σε εξέλιξη. Τη βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας. Και εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, για παράδειγμα, πρόσωπα και πολίτες διακινούν και διακηρύσσουν την ανάγκη για το δικό τους μανιφέστο. Από την πρωτοβουλία Μόσιαλου, την πρωτοβουλία «Π80», την πρωτοβουλία «Ανοιχτή Κοινωνία», μέχρι την αναζήτηση του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ για την αυτο-ανασυγκρότησή του.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα όλα αυτά.

Θέση μου ήταν πάντα ότι όποιος επιχειρεί να γράψει ένα νέο μανιφέστο μπορεί και να αλλάξει τον κόσμο.
Πλην όμως. Ένα μανιφέστο για να είναι μανιφέστο, να λειτουργήσει δηλαδή ως εμπνευστική και κινητήρια δύναμη μεταβολής, πρέπει όχι απλώς να διαπνέεται αλλά να συγκλονίζεται από πολιτική ουσία.
Να αποφεύγει τη γενικολογία, να αντιστρατεύεται τη διαπιστωτική λογική, να ορίζει τα πράγματα με το όνομά τους.
Να βρίσκεται απέναντι. Δηλαδή να αποσαφηνίζει με καθαρότητα και διαύγεια αυτό στο οποίο εναντιώνεται. Χωρίς σαφή και καθαρή εναντίωση, δηλαδή χωρίς θέση απέναντι και εναντίον δεν νοείται πολιτικό μανιφέστο. Και το εναντίον και το απέναντι πρέπει να είναι εναντίον και απέναντι του εξουσιαστικού πλέγματος και των προσώπων που το υπηρετούν. Η εναντίωση στα πρόσωπα σημαίνει εναντίωση στην αντίληψη εξουσίας που τα διαπνέει και όχι στα υποκείμενα που φέρουν το Α ή Β ονοματεπώνυμο. Η εναντίωση φέρει πάντοτε μέσα της την οδύνη της σύγκρουσης και το κόστος της πορείας. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να νοηθεί νέα πορεία.
Να διατυπώνει, τέλος, μια σαφέστερη, κατά το δυνατόν, κατεύθυνση ανατροπής. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το συγκεκριμένο. Κάθε πολιτικό μανιφέστο δοκιμάζεται στη συνάντησή του με τον πραγματικό κόσμο. Εκεί που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι της εποχής, που πορεύονται με την εμπειρία τους και πασχίζουν και πάσχουν για την ελευθερία τους, αναζητούν δρόμους ατομικής και συλλογικής έκφρασης. Έκφρασης ελευθερίας.

Εύχομαι από την καρδιά μου επιτυχία σε κάθε συμπολίτη μας και σε κάθε κίνηση, είτε είναι μικρή είτε μεγάλη, είτε έχει διαδρομή είτε δεν έχει.
Η χώρα θα βγει από το πολιτικό της αδιέξοδο, δηλαδή θα θρυμματίσει τις φεουδαρχικές σχέσεις εξουσίας, μόνο μέσα από τη νέα συνειδητοποίηση.

(*) Ο Λευτέρης Κουσούλης είναι Πολιτικός Επιστήμονας, και το άρθρο του αυτό, που δημοσιεύτηκε χθες στο aixmi.gr, παραχωρήθηκε από τον ίδιο και στο δικό μας ιστολόγιο. Τον ευχαριστούμε.

1 comment:

  1. Χρήστο καλησπέρα και απο εμένα που βρίσκομαι εδώ και σχεδόν ένα μήνα στη Βαρσοβία και επαγγελματικούς λόγους.
    Κάθε μέρα, επιστρέφοντας στο διαμέρισμα όπου διαμένω μετά τη δουλειά, ενημερώνομαι για τα όσα τεκτένονται στη χώρα μας την Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.
    Πραγματικά νιώθω απέραντη θλίψη αλλά και απίστευτη οργή για τα όσα συμβάινουν.
    Τι να πρωτογράψω; Για την Ελλάδα και τον κύριο Σαμαρά που προεκλογικά η βασική του καμπάνια ήταν πως δε θα περικοπούν άλλο μισθοί και συντάξεις και σήμερα διαβάζω το παρακάτω άρθρο:

    "Τα μέτρα για τα οποία πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις και τα οποία θα είναι μια ακόμα δοκιμασία αντοχής της κυβέρνησης είναι:

    . Μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια (αστυνομικοί, δικαστικοί κλπ) προκειμένου να βρεθούν 205 εκατ. ευρώ
    . Νέα περικοπή στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων κατά 200 εκατ. ευρώ
    . Μειώσεις στις δαπάνες για εξοπλιστικά με στόχο την εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ
    . Νέο «ψαλίδι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για την ανεύρεση 386 εκατ. ευρώ
    . Περικοπή της επιχορήγησης στον ΕΟΠΥΥ κατά 500 εκατ. ευρώ
    . Περικοπή στα πολυτεκνικά επιδόματα ύψους 43 εκατ. ευρώ
    . Νέα περιστολή στις δαπάνες για φάρμακα ύψους 576 εκατ. ευρώ "

    Να πω για τον κύριο Χριστόφια; Για τις δηλώσεις που έκανε για τους Έλληνες; Για το ότι δεν ζήτησε ένα δημόσιο συγνώμη για το μνημόσυνο των δυο δίδιμων αδελφών που αδικο-χάθηκαν πέρυσι.
    Πως έγινε έτσι αυτός ο κόσμος;;;;;
    Αδυνατώ να τον αντιληπτώ Χρήστο!!!!

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...