Wednesday, September 28, 2011

Η "Προφητεία" του Χάρυ Κλυν

Το απόσπασμα αυτό, που δημοσιεύτηκε στο "Βημα" στις 6 Μαίου 2011, είναι από την παράσταση "Αλλαγή και Πάσης Ελλάδος", το 1983 (χρονιά της θρυλικής "Αλλαγής"!) στη μπουάτ "Διαγώνιος", στη Πλάκα:«Aν οι μισοί Έλληνες ξέρανε πώς ζουν οι άλλοι μισοί, θα ήταν κι αυτοί απατεώνες. Tι να πεις για τους Έλληνες. Κάθονται δυο ολόκληρες ώρες, για να πιουν στιγμιαίο καφέ! Στην Ελλάδα την άγνοια τη λέμε ψυχραιμία. O νεοέλληνας είναι το άτομο εκείνο που έχει δυο τηλεοράσεις στο σπίτι του, δυο αυτοκίνητα στο πεζοδρόμιό του, και δυο κατοστάρικα στην τσέπη του. Τα δυο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας, είναι πώς θα χάσει δέκα κιλά και πού θα βρει πάρκινγκ. Με αυτοκόλλητο στο κούτελο θα κυκλοφορούμε όλοι, για να φαίνεται ποιος έκανε φορολογική δήλωση και ποιος όχι. Εδώ και δύο χρόνια (εννοεί το 1981 που το ΠΑΣΟΚ έγινε Κυβέρνηση) έχει αρχίσει το μεγάλο κακό, που θα μετατρέψει σιγά-σιγά τους Έλληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων και συνδικαλισταράδων. Σε είκοσι-τριάντα χρόνια από σήμερα Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να μην υπάρχει. Θα υπάρχει όμως μια Ελλάδα πτωχευμένη κι ένας λαός στα όρια της  οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης».

2 comments:

 1. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι που να τεκμηριώνει το δημοσίευμα του Βήματος. Κάποιο script της εποχής, video η ηχογράφηση. Γιατί αν η αναγραφή του κειμένου είναι απο μνήμης, η χρονική περίοδος που μεσολάβησε του αφαιρεί κατα τη γνώμη μου αρκετή βαρύτητα.

  ReplyDelete
 2. Ειναι όντως λάθος ότι το απόσπασμα από την παρλάτα του Χάρρυ Κλυν δημοσιευτηκε στις 6.5.2011 στο Βημα. Εκείνη τη μέρα, ο Δημητρης Δανίκας δημοσίευσε στη στήλη του το ακόλουθο κείμενο:

  "Ενας άγγελος με το όνομα Αντριάνα Γιώτη μου «έσπρωξε» e-mail με μια ανατριχιαστική προφητεία του Χάρρυ Κλυν από την παράσταση «Αλλαγή και πάσης Ελλάδος» που ανέβηκε τον χειμώνα του 1983 στην Μπουάτ «Διαγώνιος» στην Πλάκα. Μια παρλάτα που για την σημερινή εποχή της μεγιστοτεράστιας κρίσης και των αλλεπάλληλων Μνημονιών, προκαλεί σοκ και δέος. Μερικοί το διαισθάνονταν, το πίστευαν, το έλεγαν. Αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.

  Κόβω τον σβέρκο μου ότι την στιγμή που ο Χάρρυ Κλυν εκφωνούσε αυτές τις εφιαλτικές προβλέψεις του, η πλειοψηφία των θαμώνων θα χασκογελούσαν πίνοντας τα ουισκάκια τους και χτυπώντας τις κοιλάρες τους. Με τα δανεικά, τις πλαστικές κάρτες, την φοροδιαφυγή και την αισχροκέρδεια κυκλοφορούσαν και μπεκροπίνανε σε μια επικών διατάσεων εικονική πραγματικότητα. Οπως περίπου συμβαίνει σήμερα. Τα ξέρουμε, τα βιώνουμε αλλά μυαλό δεν βάζουμε. Ιδού η προφητεία με το νι και με το σίγμα: «Ξεκινάμε: Aν οι μισοί Έλληνες ξέρανε πώς ζουν οι άλλοι μισοί, θα ήταν κι αυτοί απατεώνες. Tι να πεις για τους Έλληνες. Κάθονται δυο ολόκληρες ώρες, για να πιουν στιγμιαίο καφέ! Στην Ελλάδα την άγνοια τη λέμε ψυχραιμία. O νεοέλληνας είναι το άτομο εκείνο που έχει δυο τηλεοράσεις στο σπίτι του, δυο αυτοκίνητα στο πεζοδρόμιό του, και δυο κατοστάρικα στην τσέπη του. Tα δυο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας, είναι πώς θα χάσει δέκα κιλά και πού θα βρει πάρκινγκ.Με αυτοκόλλητο στο κούτελο θα κυκλοφορούμε όλοι, για να φαίνεται ποιος έκανε φορολογική δήλωση και ποιος όχι. Εδώ και δύο χρόνια (εννοεί το 1981 που το ΠΑΣΟΚ έγινε Κυβέρνηση) έχει αρχίσει το μεγάλο κακό, που θα μετατρέψει σιγά-σιγά τους Έλληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων και συνδικαλισταράδων. Σε είκοσι-τριάντα χρόνια από σήμερα Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να μην υπάρχει. Θα υπάρχει όμως μια Ελλάδα πτωχευμένη κι ένας λαός στα όρια της οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης»

  Μεγάλε!"

  Προφανώς, λοιπόν, ο κ. Δανίκας ήταν και αυτός, όπως τόσοι άλλοι, παραλήπτης ενός e-mail που εμφανίζει τον Χαρρυ Κλυν, το 1983, να έχει πεί σε μια μπουάτ στη Πλάκα αυτά τα "προφητικά λόγια".

  Άρα έχεις δίκιο Σόλων, και όφειλα να ήμουν και εγω πιό προσεκτικός. Μπορεί όντως να τα έχει πεί, και αυτό θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί από τον ίδιο. Φαντάζομαι ότι εάν ΔΕΝ τα έχει πεί, θα είχε ήδη σπεύσει να τα διαψεύσει, αλλά και αυτό, πάλι, δεν αναιρεί την επιφυλακτικότητα που έχεις ώς πρός την εγκυρότητα του κειμένου.

  Οπως και να έχει, όμως, συνεχίζω να το "κρατώ" στο μπλογκ, για τις πικρές αλήθειες που λέει, είτε πρίν, είτε κατόπιν εορτής.

  Φιλικά,
  Χρηστος

  ReplyDelete

Τα δύσκολα...

  Βαρύς χειμώνας έρχεται, προβλέπουν μετεωρολόγοι (ακραία καιρικά φαινόμενα), οικονομολόγοι (κύμα ακρίβειας παντού) και επιδημιολόγοι (τις μ...