Sunday, September 25, 2011

Δεν θα περάσει ο φασισμός



Πρίν από περίπου μία εβδομάδα, ο Κωνσταντίνος, γιός αδερφικού μου φίλου από τη Γερμανία, πήγε μαζί μέ άλλα 5 φιλαράκια του, με τα οποία σπουδάζει ιατρική, σε ένα μπάρ στη Πλατεία Ψυρρή στο Μοναστηράκι. Στη παρέα ήταν ακόμα ένα Ελληνόπουλο, ένας Γάλλος και ένας Ιρακινός που, όπως ο Κωνσταντίνος, επίσης γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ζουν στη Γερμανία, καθώς επίσης και δύο "βέροι Γερμανοί". Τα παιδιά αυτά ΕΠΕΛΕΞΑΝ να έρθουν στην Ελλάδα για τις καλοκαιρνές τους διακοπές, και μάλιστα έχουν εκφράσει πολλές φορές σε συγγενείς, φίλους και συμφοιτητές τους εκεί την μεγάλη ενόχλησή τους από τον άδικο και αισχρό, όπως λένε, τρόπο που ωρισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης (όπως π.χ. το περιοδικό Focus), αλλά και αρκετοί Γερμναί πολιτικοί (χαρακτηριστική περίπτωση εδώ, είναι ο ανεκδιήγητος αντικαγκελάριος Ρέσλερ, κ.ά), αντιμετωπίζουν την Ελλάδα.


Που να ήξεραν τα καυμένα τα παιδιά ότι ερχόμενοι εδώ, θα γεύονταν οι ίδιοι, από ωρισμένους ανεγκέφαλους Ελληναράδες την ίδια, άν όχι και χειρότερη, άδικη και αισχρή συμπεριφορά που αποδοκιμάζουν οι 6 φοιτητές από δικούς τους ανεγκ΄φαλους στη Γερμανία.


Στο μπαράκι, λοιπόν, στη Πλατεία Ψυρρή, που σερβίρει και ναργιλέ (το λέω αυτό για να κααλάβει και ο κόσμος ποιό είναι), οι 6 φοιτητές από τη Γερμανία δέχτηκαν ξαφνικά αισχρή φραστική επίθεση από 3-4 θαμώνες οι οποίοι, κατα την εκτίμηση των παιδιών από το εξωτερικό, ήταν μεταξύ 20-25 ετών, και "μάλλον φοιτητές". Τους έβριζαν φωνάζοντας "γαμώ τη Γερμανία σας κωλόπαιδα, γαμώ την Μέρκελ αρχίδια, σηκωθείτε φύγετε από δω".


Τα 6 παιδιά από τη Γερμανία (που δεν ειχαν δώσει την παραμικρή αφορμή - απλώς ενόχλησαν τους ... ευαίσθητους Ελληνες επειδή μιλούσαν γερμανικά!), δεν έδωσαν σημασία, και απλώς συνέχισαν να συζητούν πιο χαμηλόφωνα από πρίν, ώστε να μήν ενοχληθούν περισσότερο οι ... προοδευτικοί νεολαίοι των δίπλα τραπεζιών.


Ομως, οι βρισιές και οι απειλές συνεχίστηκαν, και μάλιστα από πιο πολλούς παλλικαράδες που μπήκαν στο παχνίδι του τραμπουκισμού. Εν τω μεταξύ, ούτε ένας από τους υπόλοιπους θαμώνες (ούτε ένας!), αλλά ούτε και κάποιοι από τους υπεύθυνους του μαγαζιού δεν είχαν τα κότσια (για να μή πω κάτι πιο ... βαρύ, που μάλιστα, τέτοιοι Ελληνες, τό έχουν και προς υπερηφάνεια!) να επέμβουν και να προστατέψουν τα 6 παιδιά από τη Γερμανία.


"Ειχαμε φοβηθεί πάρα πολύ", μου λέει ο Κωνσταντίνος, "και πιο πολύ αό τα βλέμματά τους, που έμοιαζα με άγρια ζώα έτοιμα να μας κατασπαράξουν. Πληρώσαμε τον λογαριασμό και φύγαμε. Δεν ήθελα να τους πω, βρε παιδιά, Ελληνες είμαστε οι δυό, γιατί πραγματικά ντρεπόμουν εκείνη τη στιγμή να πω ότι είμαι Ελληνας."


Το δυσκολότερο απ΄όλα, ήταν που προσπάθησε ο Κωνσταντίνος να πείσει τους φίλους του ότι, αυτό που μόλις έζησαν, ήταν μόνο μία έκρηξη θυμού, από κάποιους που πιθανώς να μήν έχουν την Παιδεία να καταλάβουν τί συμβαίνει στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, ότι εν πάση περιπτώσει, δεν ειναι όλοι οι Ελληνες έτσι, και επίσης ότι η πλειοψηφία των σκεπτόμενων ανθρωπων αυτού του τόπου, μπροστα σε τέτοια φαινόμενα υψώνει πάντα τη φωνή του και φωνάζει "δεν θα περάσει ο φασισμός". Γιατί αυτό που έγινε στη Πλατεία του Ψυρρή, την περασμένη Κυριακή, φασισμός ήταν.


Τα παιδιά συνέχισαν εδω τις διακοπές τους, αλλά η ζημιά έχει γίνει. Θά γυρίσουν στη Γερμανία με πολύ ανάμικτα αισθήματα, και με μία σκληρή εμπειρία που θα περάσει καιρός να φύγει από μέσα τους. Θα προχωρήσουν, όμως, με τη ζωή τους. (οι δικοί μας φοιτητές θα μείνουν στάσιμοι δυστυχώς). Θα επιστρεψουν κανονικά στα μαθήματά τους. (Οι δικοί μας θα κάνουν καταλήψεις και θα εμποδίζουν άλλους να δίνουν τα μαθήματά τους). Και θα ζήσουν σαν πολιτισμένοι άνθρωποι σε μία κοινωνία που μπορεί να μήν σου δίνει την ... πολυτέλεια να καπνίζεις ναργιλέ σε μιάν ανατολίτικη πλατεία της Αθήνας, αλλά σου χαρίζει καλή δουλειά, αξιοκρατία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.


Την επόμενη μέρα, τα 6 παιδιά έφυγαν για λίγες μέρες στη Χαλκιδική. Καθ' οδόν, άκουγαν "Το Ακορντεόν" του Μάνου Λοίζου...

1 comment:

  1. Φίλε Χρήστο.

    Σε πολλά συμφωνούμε καί σε άλλα διαφωνούμε αλλά πάντα στα πλαίσια μιας γόνιμης συζήτησης καί στο συγκεκριμένο θέμα στο οποίο συμφωνώ απόλυτα δυστυχώς λέω ότι έχει χαθεί πλέον το μέτρο τής λογικης , κάτι που προσωπικά αμφιβάλλω άν υπήρχε κιόλας , καί κάτι σχετικό-άσχετο : σε σαίτ σχετικό με τήν αγαπημένη μας Α.Ε.Κ. διαβάζω για τήν μεγάλη χθεσινή νίκη τής ομάδας χαντμπολ επι τής αντίστοιχης του Π.Α.Ο.Κ. με 27-20 καί παρατίθενται φωτογραφίες του " υπέροχου κοινού " μας , πουθενά όμως δέν γράφει για τήν απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων χούλιγκανς να επιτεθούν χωρίς λόγο εναντίον ενός παίκτη του Π.Α.Ο.Κ. καί κυριολεκτικά να προσπαθήσουν να τον γδύσουν ! καί στην αρχή όχι μόνο δέν τους εμπόδισε κανείς απο τους "υπεύθυνους" αλλά ελεύθερα μπήκαν καί άλλοι "χούλιγκανς" για να πάρουν καί αυτοί μέρος ! ευτυχώς στο τέλος κάποιοι επενέβησαν καί γλυτώσαμε (!?) τα χειρότερα , καί αναρωτιέμαι σήμερα μετά απο αυτό σάν αντίποινα τί αντιμετώπιση θα έχει ή ποδοσφαιρική μας ομάδα στο παιχνίδι που θα διεξαχθεί στό γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ. ? κυριολεκτικά καί μεταφορικά λοιπόν έχει χαθεί ή μπάλα !

    Καλο μεσημέρι.
    Αγγελιδης Θεόδωρος

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...