Saturday, August 6, 2011

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ: Σπέσιαλ Aμερικάνικη κόκκινη σάλτσα για ψητά κρέατα (συνταγή Jamie Oliver).

Χαζεύοντας στην TV μια μέρα πρίν λίγα χρόνια είδα τον Jamie Oliver επί Αμερικανικού εδάφους τον είδα να κάνει με μεγάλο κέφι αυτό το γευστικό μίγμα με πολλά μυρωδικά και κέτσαπ για να ψήσει διάφορα ψητά στα κάρβουνα. Μέχρι και ένα αρνίσιο μπουτάκι έψησε αλλά αφού πριν το είχε ουσιαστικά ψήσει στο φούρνο μαζί με μιά τεράστια παντσέτα και τελικά τα πέρασε από αναμμένα κάρβουνα. Νομίζω για τα ελληνικά  .... γαστρονομικά standards  η σάλτσα αυτή είναι κατάλληλη για ψητή (στα κάρβουνα η και στο γκρίλ) χοιρινή παντσέτα, κοντοσούβλι με χοιρινά η αρνίσια κομμάτια η χοιρινές μπριζόλες καθώς και για σπάλα αρνίσια ανοιγμένη σαν μπριζόλα απο το χασάπη η τον εξπέρ σύζυγο. το κρέας θέλει πρώτα καλό μαρινάρισμα στο μέσα στο μείγμα για 2-4 ώρες. Μετά, όταν θα ψήνεται το κρέας χρειάζεται να το περάσουμε ακόμα καμμιά δυό φορές με τη βοήθεια ενός πινέλου. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό,  τώρα μάλιστα που τα μπάρμπεκιου άρχισαν πάλι να ανάβουν με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ....γρήγορα να προλάβουμε !



Μέσα σε ένα γουδί  χτυπάω:

1 κ.σ.  κύμινο
2 κ.σ.  μαραθόσπορο
2 κ.σ.  πιπέρι μαύρο τριμμένο
3 κσ.  σούπας αλάτι

 Βάζω το μίγμα σε ένα μεγάλο ταψί ώστε να έχουμε άφθονο χώρο να προσθέσουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Στη συνέχεια πάνω σε ένα μεγάλο ξύλο (κοπής ψωμιού) βάζω :

½  φλυτζ.  δεντρολίβανο
8 φύλλα δάφνης
1,5  φλ. φρέσκο θυμάρι
1 κεφάλι σκόρδο , ολόκληρες τις σκελίδες, καθαρισμένες
1 πορτοκάλι, τις φλούδες του

Πάρτε ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι και κόψτε όλα τα υλικά μαζί σε μικρά κομμάτια. Ρίξτε τα όλα μέσα στο ταψί με τα μπαχαρικά.

Μετά προσθέτουμε μέσα στο ταψί:

4 γεμάτες κουτ. σ. καπνιστή πάπρικα η απλή πάπρικα και

1 ολόκληρο μπουκάλι κέτσαπ  (η  αν δεν έχουμε κέτσαπ ένα ανάλογο σε βάρος μίγμα ανάμικτο από πελτέ με πασάτα ώστε να έχει την ίδια πυκνότητα)

8. κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και το μίγμα μας είναι έτοιμο

Χαράζουμε ένα μπούτι αρνίσιο σε λουρίδες ανά 5 εκ και με βάθος 1 εκ και το αλείφουμε  όλο καλά με το μίγμα μας να πάει και μέσα στις χαράξεις που κάναμε. To αφήνουμε μία ώρα να πάνε τα αρώματα παντού.

Επίσης αλείφουμε καλά παντού μια χοιρινή παντσέτα.

Βάζουμε τα κρέατα στον φούρνο μέσα σε ταψί σκεπασμένα όλα με αλουμινόχαρτο στου  200 C για 1,5  η και 2 ώρες.
 Αφού τα κρέατα ψηθούν μέσα στο αλουμινόχαρτο τα περνάμε στο τέλος στο γκριλ του  φουρνου η πάνω σε δυνατό κάρβουνο αλείφοντας τα καλά με τα υγρά του ψησίματος που έχουμε πρώτα μαζέψει από το ταψί και τα οποία έχουμε καλύτερα πρώτα συμπυκνώσει λίγο σε κατσαρολάκι.

Η σάλτσα αυτή είναι κατάλληλη για ψητή (στα κάρβουνα η και στο γκρίλ) χοιρινή παντσέτα, κοντοσούβλι με χοιρινά η αρνίσια κομμάτια η χοιρινές μπριζόλες καθώς και για σπάλα αρνίσια ανοιγμένη σαν μπριζόλα απο το χασάπη.
 

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...