Tuesday, August 9, 2011

Οι Ανθρωποι Κάνουν Τους Αριθμούς

24% από 17% αυξήθηκε από πέρυσι το ποσοστό των καταστημάτων που έκλεισαν στο κέντρο της Αθήνας λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα περισσότερα λουκέτα μπήκαν σε μαγαζιά της οδού Σταδίου, όπου από πέρυσι τέτοιο καιρό, το ποσοστό των καταστημάτων που έκλεισαν ανέβηκε στο 34%.

7 από 42 καταστηματάρχες της Πάρου και της Μυκόνου που ελέγχθηκαν σε μία ημέρα από στελέχη του ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκε ότι πωλούσαν προιόντα τους χωρίς να εκδίδουν απόδειξη. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, ή είδηση θα ήταν ασυνήθιστη, και θα προβαλλόταν "δυνατά". Εδώ, δεν προκαλεί εντύπωση, και την προσπερνάμε. Το ψάρι δεν βρωμάει μόνο από το κεφάλι. Είναι δύσοσμο ολόκληρο, και εμείς ψάχνουμε να βρούμε ποιό μέρος του μυρίζει περισσότερο...


16.000 αστυνομικοί προστίθενται απόψε στις δυνάμεις που ήδη βρίσκονται στους δρόμους του Λονδίνου, για να αποτρέψουν νέες ταραχές, για 4η συνεχόμενη μέρα, στη βρετανική πρωτεύουσα. Τα επεισόδια άρχισαν το πέρασμένο Σάββατο στο Τότεναμ, έπειτα από μία ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο ενός 29χρονου άνδρα, του Μαρκ Νταγκαν, από πυρά αστυνομικού.

563 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ως τώρα, και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον 105. Τα επεισόδια έχουν επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας. Υπάρχει συνεχής, ζωντανή και έγκυρη ενημέρωση από το news.bbc.co.uk

Ενδιαφέρον άρθρο έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του BBC ο συντάκτης του Γκάβιν Χιούιτ, με τίτλο "Τί έχει να μάθει η βρετανική αστυνομία από άλλες ευρωπαικές δυνάμεις καταστολής". Αναφέρεται εδώ, μάλλον ώς καλό παράδειγμα, και η δική μας αστυνομία που, κατα τον Χιούιτ, έχει γίνει τελευταία πιο αποτελεσματική. Βρήκα, όμως, πολύ πιο ενδιαφέρον το σχόλιο ενός απλού επισκέπτη του site, ονόματι Roger, με τον οποίο, αν και είμαι εκ πεποιθήσεως εναντίον κάθε μορφής βίας, μοιράζομαι τον προβληματισμό του, με την έννοια του πως μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική μία ειρηνική διαδήλωση. Ο Γκάντι έλεγε ότι ο κόσμος πρέπει να αντισταθεί αποφασιστικά στην οργή των δυνάμεων καταστολής, αλλά όχι να την προκαλέσει. Ηθελε περισσότερα κότσια ο διαδηλωτής της εποχής του Γκάντι, απ' ότι ο σημερινός. Διότι δεχόταν τα κτυπήματα των Βρετανών στρατιωτών και της αστυνομίας, χωρίς να τα ανταποδίδει. Αυτό πονούσε πολύ, αλλά είχε άμεσο αποτέλεσμα, γιατί στην ουσία αποκαλυπτόταν έτσι, και εξετίθετο ολοκάθαρα το απεχθές πρόσωπο του κατακτητή/εξουσιαστή, ο οποίος, τελικά, και ηττάτο.

Λέει, λοιπόν, ο Ρότζερ:

"So the riots are just a matter of policing eh? What about the fact that peaceful protests, whether against tuition rises, or the Iraq war have absolutely no effect? People are not going to sit back and take austerity measures and poverty lying down. I am sure if Hewitt had been around at the time of the French revolution, he would have said it was a matter of law and order."

"Ωστε, λοιπόν, οι διαδηλώσεις είναι μόνο ζήτημα αστυνόμευσης έ; Τι έχει νά πεί άραγε κάποιος για το γεγονός ότι οι ειρηνικές διαμαρτυρίες, είτε είναι για την αύξηση των διδάκτρων, είτε για τον πόλεμο στο Ιράκ, δεν έχουν πιά καμμία επίπτωση; Κι' όμως, οι απλοί πολίτες δεν πρόκειται να καθήσουν με σταυρωμένα χέρια, και να αντιμετωπίσουν την φτώχεια και τα μέτρα λιτότητας παθητικά. Είμαι βέβαιος πως άν ο Χιούιτ ήταν παρών τον καιρό της Γαλλικής Επανάστασης, θα έλεγε και πάλι πως οι διαδηλώσεις είναι "θέμα τάξης και ασφάλειας"."


30, μόνο, λεπτά χρειάστηκαν οι ένορκοι στη δίκη του Τζεφ Ουόρεν, 55, πολυγαμικού ηγέτη μιας θρησκευτικής σέχτας στην Αμερική που αποσπάθηκε από εκείνην των Μορμόνων, για να τον δικάσουν σε ισόβια κάθειρξη, με την κατηγορία ότι ασέλγησε επί 2 ανήλικων κοριτσιών, τα οποία επίσης είχε παντρευτεί.

No comments:

Post a Comment

Κράτησα τη ζωή μου...

      Χρόνια Πολλά! Καλά και ευλογημένα. Σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια στην ζωή σου σε νοιάζετα...