Monday, August 15, 2011

Η Παναγιά του Αιγαίου

Από το εξαιρετικό ιστολόγιο www.kalimnos.wordpress.gr, μαζεμένες, λες κι ηταν παραγγελιά για μένα, όλες οι απαντήσεις στ’αθώα εφηβικά μου ερωτήματα, τότε που καλοκαίρι όργωνα τα νησιά του Αιγαίου, «μά πόσες εκκλησιές έχει η Παναγιά εδώ πέρα;». Τώρα πού'μαθα, νομίζω πως θάναι πιο ωραίο το ταξίδι...

Η Μεγαλόχαρη, Τήνος

Η Παναγία η Μεγαλόχαρη, στη Τήνο. Στη Νάξο, η Μυρτιδιώτισσα, στον αφρό της θάλασσας. Στην Πάρο, η Εκατονταπυλιανή, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδος.


Στη Μύκονο η Παναγία Τορλιανή. Η Παναγιά Επισκοπή, ή Παναγιά της Γωνιάς, (Φωτογραφία), στη Σαντορίνη, η οποία κτίστηκε τον 11ο αιώνα.

Στη Σέριφο στο χωριό Παναγιά η παλαιότερη εκκλησία του νησιού, η οποία χτίστηκε ανάμεσα στο 950 και 1000 μ.Χ.
Στη Σίφνο το μοναστήρι με το περίεργο όνομα Παναγιά «Τόσο νερό», όπου γίνεται γνήσιο νησιώτικο πανηγύρι.

Στην Ανδρο η Παναγιά η Θαλασσινή, ένα εκκλησάκι πάνω στον βράχο μέσα στη θάλασσα. (Φωτογραφία δίπλα). Εδώ το έθιμο στο πανηγύρι είναι να παίζουν τα βιολιά ως την ανατολή του ήλιου και να προσφέρονται η παραδοσιακή ανδριώτικη ομελέτα «φρουτάλια» και το ποτό «σουμάδα».

Στην Ιο η Παναγιά η Γκρεμιώτισσα, φωτό, όπου στήνεται μεγάλο πανηγύρι. Στην Κέα το μοναστήρι της Παναγιάς της Καστριανής, δίπλα στον Οτζιά. Είναι κτισμένο σε απότομο θαλασσοδαρμένο βράχο, μέσα σ’ ένα τοπίο επιβλητικό λόγω της αγριότητάς του.
Στην Κίμωλο η Παναγία η Οδηγήτρια. Στην Κύθνο το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους, στη Χώρα. Στο πανηγύρι προσφέρονται ντομάτες γεμιστές, κρέας ψητό και γίνεται τρικούβερτο γλέντι. Ακόμη μεγαλύτερο πανηγύρι όμως γίνεται στην Παναγιά την Κανάλα, την προστάτιδα των Κυθνίων.

Λιτανεία της εικόνας της Παναγιάς της Ακαθής στη Σχοινούσα
Φολέγανδρο η εκκλησία της Κοίμησης, το έμβλημα του νησιού, όπου γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι και στήνεται κοινό τραπέζι για όλους τους πανηγυριώτες.
Στη Σχοινούσα η Παναγιά η Ακαθή.
Στην Αστυπάλαια η Παναγία η Πορταΐτισσα, όπου στο τριήμερο γλέντι προσφέρεται «λαμπριανός», που είναι αρνί γεμιστό.

Στη Λέρο η πολιούχος του νησιού Παναγιά του Κάστρου. Οι προσκυνητές πηγαίνουν στον Εσπερινό ανεβαίνοντας εκατοντάδες σκαλοπάτια. Η Παναγια η Καβουράδενα στο Ξυρόκαμπο, (φωτγραφία), μές στο βράχο και πάνω στο κύμα. Στη Νίσυρο η Παναγιά η Σπηλιανή, προστάτις του νησιού. Στο πανηγύρι παίρνει μέρος όλο το νησί.
Στην Πάτμο η Παναγιά η Ελεημονήτρα.
Στην Κάλυμνο η Παναγιά η Κυρά Ψηλή, η Γραφιώτισσα, η Παναγιά του Γλυκιού, κ.α..
Στην Κάρπαθο η πιο φημισμένη εκκλησία της Καρπάθου, η Παναγία του χωριού Μενετές. Στην Κάρπαθο τα πανηγύρια διατηρούν ακόμη αναλλοίωτο το παραδοσιακό τους χρώμα.

ΥΓ: Εάν έχετε άλλες υπ' όψιν σας, στο Αιγαίο, με χαρά να τις προσθέσουμε εδώ.

No comments:

Post a Comment

Κράτησα τη ζωή μου...

      Χρόνια Πολλά! Καλά και ευλογημένα. Σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια στην ζωή σου σε νοιάζετα...