Tuesday, August 25, 2015

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΚΙ ΕΝΑΣ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ



«Το να λέμε την αλήθεια και να είμαστε δίκαιοι έχει προτεραιότητα» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Αθήνας, και στην οποία η συζήτηση είχε και για τους δύο, όπως επισήμαναν, έντονο το στοιχείο της ανησυχίας για την παγκόσμια ειρήνη, το μεταναστευτικό πρόβλημα, την πολιτική και οικονομική αστάθεια σε όλο τον κόσμο.

«Όλα τα άλλα είναι καλά, αλλά είναι λίγο ‘γιορτές’.  Εκεί είναι το κρίσιμο πράγμα, το οποίο θα χρειασθεί έντονη αυτοκριτική από όλους μας.  Αρχίζοντας βεβαίως από μας τους ίδιους πρώτα», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος εξαρχής θέλησε να διευκρινίσει στον Πρόεδρο ότι η συνάντησή τους, που είχε κανονιστεί από καιρό μπορεί να συμπίπτει με άλλα πράγματα, εννοώντας σαφώς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά ελπίζει, είπε, να μην υπάρχει καμία παρανόηση καθότι «δεν συσχετίζεται καθόλου με πολιτικά θέματα η δική μου παρουσία εδώ»

Άλλωστε, συνέχισε, όταν ανασυστήθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας πήραμε μία απόφαση: «Μακριά από οποιαδήποτε πολιτική ανάμιξη, αλλά βεβαίως κάθε πολίτης είναι υπεύθυνο πρόσωπο και πρέπει να κάνει τις επιλογές του.  Αλλά ως Εκκλησία είμαστε μακριά από οποιαδήποτε εσωτερική ή εξωτερική ανάμιξη.  Απλώς το λέγω ως αποφυγή τυχόν παρανοήσεων, που είναι πολύ συχνές νομίζω τον τελευταίο καιρό».

Την πραγματοποίηση την επομένη Κυριακή Διαθρησκευτικής Συνέλευσης, με πρωτοβουλία της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, της Διασκέψεως των Καθολικών Επισκόπων και του Συνδέσμου, της Κοινότητος Sant’ Egidio,  ανήγγειλε στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στον κ. Παυλόπουλο.

Το θέμα της είναι ‘Είναι δυνατή πάντοτε η ειρήνη’, με ερωτηματική ή χωρίς ερωτηματικό, και θα παραστούν εκπρόσωποι από όλες τις θρησκείες, συγκεκριμένα από 50 χώρες, περίπου 500 σύνεδροι και άλλοι 2000 περίπου θα είναι οι παρατηρητές.  Δεν θα συζητηθούν, είπε ο κ. Αναστάσιος, μόνο τα πολιτικά, αλλά και τα οικονομικά και τα διαθρησκειακά τα οποία, τόνισε, είναι κρίσιμα  θέματα για την εποχή τη δική μας. 

«Ιδίως σε μια εποχή που το μεταναστευτικό έχει πάρει αυτή την εκρηκτική διάσταση και που επηρεάζει, μολονότι παραμένει πάντα κατ’εξοχήν ανθρωπιστικό θέμα, και την παγκόσμια ειρήνη», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος.

Και αφού υπογράμμισε ευθύς αμέσως ότι για αυτή την εκρηκτική διάσταση σήμερα το μεταναστευτικό, γιατί «έχουμε φροντίσει όλα τα Κράτη, όλοι οι Οργανισμοί», πρόσθεσε πως πρέπει και η Ευρώπη αμέσως να πάρει θέση και να υπάρξει αμέσως Σύνοδος Κορυφής, κάτι για το οποίο ήδη φαίνεται να έχουν συμφωνήσει και ο κ.Γιούνκερ και ο κ.Ολάντ και η κα Μέρκελ.

«Κύριε Πρόεδρε, ξέρω ότι αγαπάτε τις προκλητικές, όχι προφητείες, αλλά διαπιστώσεις.  Και θέλω να σας πω ότι πριν από πολλά χρόνια είχα διατυπώσει μία τολμηρή άποψη: Ότι στον 20όν αιώνα, πολλοί άνθρωποι που υπέφεραν βρήκαν καταφύγιο σε μια ελπίδα ουτοπική, ότι θα μπορούσε να υπάρξει με το α΄ σύστημα μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.  Στηρίχθηκε σε εντελώς αθεϊστικές προϋποθέσεις. Στον δικό μας τον αιώνα υπάρχει κάτι πολύ πιο επικίνδυνο: Οι ίδιοι άνθρωποι που υποφέρουν, να ξαναζητήσουν πάλι ένα καινούργιο προλεταριάτο να βρει καταφύγιο σε ορισμένες περιοχές που έχουν θρησκευτική δυναμική και – θα έλεγα λίγο περισσότερο – χρησιμοποιούν την ατομική ενέργεια της θρησκείας.  Αυτό με φοβίζει. Και απ’αυτής της πλευράς οι δυτικές  κοινωνίες έχουν υποχρέωση να είναι περισσότερο δίκαιες και περισσότερο αλληλέγγυες εγκαίρως.  Όχι αφού αρχίσει η πυρκαγιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή να κάνουν ότι κλαίνε δήθεν.  Άρα, θα χρειασθεί λίγο πιο τολμηρή διατύπωση για το πού βρίσκεται ο κίνδυνος.  Όλη εκείνη η ιστορία με το Ιράκ και τη Συρία σχετίζεται άμεσα με ευθύνες των πλουσίων και δυνατών της Δύσεως.  Και θα χρειασθεί να είμαστε πιο αυτοκριτικοί», είπε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

«Και ιδίως η Ευρώπη», παρενέβη στον ζωντανό διάλογο ο κ. Παυλόπουλος. «Γιατί σ’αυτήν ανήκει το βάρος και η ευθύνη.  Εκείνη είναι - και οφείλει να είναι - η ηγέτιδα δύναμη  στα θέματα των αρχών και των αξιών του Ανθρωπισμού, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.  Όταν μάλιστα ένας από τους βασικούς πυλώνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τρίτος βασικός πυλώνας,  είναι η Χριστιανοσύνη».

«Μόνο που καμιά φορά τη Χριστιανοσύνη λίγο τη στραμπουλάμε με τον δικό μας τρόπο.  Δίνουμε προτεραιότητα σε εξωτερικά πράγματα.  Εγώ θυμάμαι από τις νεανικές ακόμα μελέτες, κάτι που μου είχε μείνει στο μυαλό: «Αληθεύειν και ποιείν δίκαια αρεστά παρά Θεώ μάλλον ή θυσιών αίμα».  Το να λέμε την αλήθεια και να είμαστε δίκαιοι έχει προτεραιότητα.  Όλα τα άλλα είναι καλά, αλλά είναι λίγο ‘γιορτές’.  Εκεί είναι το κρίσιμο πράγμα, το οποίο θα χρειασθεί έντονη αυτοκριτική από όλους μας.  Αρχίζοντας βεβαίως από μας τους ίδιους πρώτα», ολοκλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

(Ανταπόκριση από την Αθήνα για το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΚΥΠΕ. Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.cna.org.cy)

No comments:

Post a Comment

Έκλαιγα όλη νύχτα!...

  ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Από έναν δάσκαλο, που πριν από αρκετούς μήνες μου έστειλε ένα μέϊλ.   Δεν θέλω να πω το όνομά του, γιατί ζούμε μέρες αδ...