Sunday, September 14, 2014

ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΤΗΣ: Αυτός, ναί, αποδεικνύεται ότι ΗΤΑΝ αναντικατάστατος

(Φωτογραφία και επεξεργασία Takis Vorini)


Καθώς συμπληρώνονται σήμερα 15 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, η ελληνική κυβέρνηση θυμάται και επαινεί «έναν υποδειγματικό δημόσιο λειτουργό» ο οποίος σε όλη του τη ζωή «υπήρξε στη κυριολεξία μία ζωντανή γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου».

Τα λόγια αυτά αποκτούν ίσως μία επιπρόσθετη σημασία καθότι προέρχονται από το στόμα ενός ανθρώπου που συνδέθηκε φιλικά μαζί του, συμπορεύτηκε στο ίδιο κόμμα, και τώρα υπηρετεί σε ένα υπουργείο, εκείνο των Εξωτερικών, όπου ο Κρανιδιώτης, ως υφυπουργός από το 1994-1995 και ξανά από το 1997 μέχρι την αποφράδα μέρα του θανάτου του, σε αεροπορικό δυστύχημα, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999, ως αναπληρωτής υπουργός.

Πρόκειται για τον Υπουργό Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος σε εκτενή ανακοίνωσή του θυμάται και αναφέρεται σε «έναν ταλαντούχο και οξυδερκή διπλωμάτη, έναν οραματιστή πατριώτη, με τις ενέργειες και προσπάθειες του οποίου δόθηκε νέα ώθηση και δυναμική στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου». 

«Είχα την τύχη και το προνόμιο να συνδεθώ και να συνεργαστώ στενά με τον Γιάννο Κρανιδιώτη, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που ξεκίνησε και τροχοδρομήθηκε η ευρωπαϊκή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και γνωρίζω προσωπικά πόσο συνέβαλαν οι επιτυχείς, λεπτοί, πολιτικοί και διπλωματικοί του χειρισμοί στο να είναι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία ένα απόλυτα ασφαλές και ισότιμο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος οραματίστηκε και εργάστηκε σκληρά για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας σωστά ότι η εξέλιξη αυτή θα αποτελούσε τον καταλύτη για την επανεκκίνηση των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της νήσου», επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος πιστεύει ακράδαντα ότι η παρουσία του Γιάννου Κρανιδιώτη  ενώ η παρουσία του Γιάννου Κρανιδιώτη στο δημόσιο βίο «αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα σύμβολο συνεχούς και αδιάλειπτης συμπόρευσης του ελλαδικού και του κυπριακού Ελληνισμού». 

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1999, ο Κρανιδιώτης βρισκόταν εν πτήσει με το υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Falcon προς το Βουκουρέστι, όπου θα λάμβανε μέρος, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Περίπου 20 λεπτά πριν τη προσγείωση, το αεροσκάφος έπεσε σε κακοκαιρία, με πολύ σφοδρές αναταράξεις, και έχασε ύψος απότομα από τα 25.000 πόδια στα 5000. Από τους κραδασμούς του αεροσκάφους, βρήκαν τραγικό θάνατο οι 6 από τους 13 συνολικά επιβάτες που δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας.

Εκτός από τον Γιάννο Κρανιδιώτη, σκοτώθηκαν ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (της ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου (της ΕΡΑ), ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος , ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Η είδηση του τόσο άδικου θανάτου τους, και μάλιστα σε μία αεροπορική τραγωδία όπου εν τέλει το αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά,  είχε συγκλονίσει την Ελλάδα και, βεβαίως, την γενέτειρα του Γιάννου, την Κύπρο.

Η κηδεία του Γιάννου Κρανιδιωτη και του γιου του Νικόλα έγινε στην Αθήνα στις 19 Σεπτεμβρίου, σε πολύ βαρύ κλίμα. Η ταφή έγινε στο Α’Νεκροταφείο.

Όπως έγραψε εκείνη τη μέρα σε ένα κείμενο στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο «Διόδωρος», που πιστεύεται ότι ηταν ψευδώνυμο το τότε διευθυντή Σταύρου Ψυχάρη:

«Κατά τη γνωστή κυνική φράση “το Α' Νεκροταφείο είναι γεμάτο "αναντικατάστατους"”: προέδρους, πρωθυπουργούς, υπουργούς ­ γεμάτο φθαρμένα ανταλλακτικά της Εξουσίας. Στην ψυχή μας όμως μετράμε με πόνο τα κενά που έχουν αφήσει οι πραγματικοί αναντικατάστατοι: οι αγαπημένοι. Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί αλλά Γιάννος Κρανιδιώτης με το ανατολίτικο χαλαρό σώμα και τα σαρκώδη κυπριακά χείλη δεν θα υπάρξει ξανά».

Στην κηδεία ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σήμερα θυμάται και παρατηρεί:


«Σε μια εποχή που ο Ελληνισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με κρίσιμες προκλήσεις, τιμούμε σήμερα τη μνήμη του πολιτικού και διπλωμάτη Γιάννου Κρανιδιώτη και κρατάμε ζωντανή την πολιτική του παρακαταθήκη, συνεχίζοντας, σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση, τις προσπάθειές του για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».

* Ανταποκριση του υπογράφοντος στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...